Παρασκευή 18 Μαρτίου 2011

«Πολύτιμοι» οι εθελοντές στη συλλογή επιστημονικών δεδομένων.

Εξαιρετικά σημαντικός» είναι ο ρόλος των εθελοντών στην επιστήμη, για τη συνέχιση της επιβίωσης πολύτιμων μακροπρόθεσμων βάσεων δεδομένων.
Χωρίς πολίτες – επιστήμονες, το κόστος εντατικών ερευνών παρακολούθησης των πληροφοριών θα ήταν εξαιρετικά μεγάλο. Προσθέτουν, ωστόσο, πως η κατάλληλη κατάρτιση είναι απαραίτητη προκειμένου να μην υπάρχουν ανησυχίες για ανακριβείς καταγραφές.
Ερευνητές της Ομάδας Έρευνας για τη Διατήρηση της Άγριας Ζωής του πανεπιστημίου της Οξφόρδης αναμένεται να παρουσιάσουν την υπόθεση αυτή στην ετήσια διάλεξη του Earthwatch την Πέμπτη. Ένας εξ αυτών, ο Κρις Νιούμαν εξηγεί στο BBC ότι: «οι κυβερνήσεις και τα συμβούλια των ερευνητικών ταμείων θέλουν να εξετάσεις τις υποθέσεις και να καταλήξεις σε πολύ συγκεκριμένα, βραχυπρόθεσμα, αξιόπιστα αποτελέσματα. Αυτό δεν επιτρέπει τη μακροπρόθεσμη παρακολούθηση, η οποία είναι αυτό που χρειάζεται αν πρέπει να μελετήσεις ζητήματα όπως η κλιματική αλλαγή».
Η παρακολούθηση συγκεκριμένης περιοχής για μεγάλο χρονικό διάστημα αποτελούσε ένα από τα προγράμματα που εξαρτιόταν από τη συμμετοχή των εθελοντών, τονίζει ο δρ Νιούμαν. Ωστόσο, είναι απαραίτητη η λήψη συγκεκριμένων μέτρων για να αποτραπεί η απόρριψη των δεδομένων ως μη συμβατά, επειδή συλλέγονται από μη επαγγελματίες επιστήμονες.
«Είναι πολύ εύκολο να πούμε "ναι, πολίτες – επιστήμονες συλλέξτε δεδομένα", αλλά αυτό συνοδεύεται και από άλλες υποχρεώσεις, όπως το απαραίτητο είδος εκπαίδευσης και οι ανάγκες καθοδήγησης».
«Δεν είναι καλό να στέλνουμε απλώς με mail ορισμένες οδηγίες σε ανθρώπους, ζητώντας τους να μεταβούν στην εξοχή και να βρουν στοιχεία για ζώα – αυτό δεν λειτουργεί και οι άνθρωποι πρέπει να εκπαιδευτούν», σημειώνει ο ερευνητής.
Παρόλα αυτά, ο ίδιος δηλώνει πως αρκετά δεδομένα θα μπορούσαν να πάψουν να υφίστανται αν οι εθελοντές δεν βοηθούσαν σημαντικά. «Όλοι αυτοί οι εθελοντές που συμμετέχουν και οι εθνικές δημοσκοπήσεις, όπου άνθρωποι μπορούν να απαντούν σε ιστοσελίδες, newsletters κτλ και να στέλνουν στοιχεία, μπορούν να χαθούν».
Γεγονός είναι πάντως ότι ο ρόλος των εθελοντών στη συλλογή επιστημονικών δεδομένων έχει αντιμετωπιστεί με καχυποψία. Ένα παράδειγμα αποτελεί η Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, που ψήφισε το 1993 υπέρ της κατάργησης της Εθνικής Βιολογικής Έρευνας λόγω της αποδοχής σε αυτή υπηρεσιών εθελοντών. Από την άλλη, άλλοι οργανισμοί με αντικείμενο την άγρια ζωή έχουν ακολουθήσει διαφορετική προσέγγιση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου