Δώδεκα νεκροί και 62 τραυματίες είναι ο μέχρι στιγμής απολογισμός από την έκρηξη στη ναυτική βάση "Ευάγγελος Φλωράκης" τη Δευτέρα (11.07) στη Κύπρο. Μεταξύ των νεκρών ο διοικητής της ναυτικής βάσης, ο οποίος είχε επισημάνει τον κίνδυνο χωρίς να εισακουστεί. Το μεσημέρι της Δευτέρας, ο υπουργός Άμυνας της Κύπρου, Κ. Παπακώστας και ο αρχηγός της Εθνικής Φρουράς, αντιστράτηγος Π. Τσαλικίδης, υπέβαλλαν την παραίτηση τους, αναλαμβάνοντας πλήρη πολιτική και στρατιωτική ευθύνη.
M έσα στη λίστα των νεκρών της φονικής έκρηξης στη βάση " Ευάγγελος Φλωράκης " της Δευτέρας (11.07) είναι και ο Πλοίαρχος Ανδρέας Ιωαννίδης, διοικητής της ναυτικής βάσης.Ο γιος του αδικοχαμένου διοικητή, Νικόλας, έδωσε συγκλονιστική μαρτυρία στην τηλεόραση του ΡΙΚ:
Κατάγγειλε ότι τόσο ο πατέρας του, όσο και άλλοι αξιωματικοί του ναυτικού, τόνιζαν συνεχώς την ανάγκη καταστροφής ή απομάκρυνσης των πυρομαχικών που φυλάγονταν στη ναυτική βάση, αλλά , όπως είπε, οι προειδοποιήσεις τους " έπεσαν στο κενό".
Ο κ. Ιωαννίδης είπε επίσης ότι ο πατέρας του είχε αναφέρει ότι την τελευταία εβδομάδα επικρατούσε μεγάλη ανησυχία στη βάση, γιατί την περασμένη Δευτέρα είχε σημειωθεί μικρή έκρηξη, που δημιούργησε οπή στα εμπορευματοκιβώτια.
Πιο συγκεκριμένα, την Κυριακή (10.07) υπήρχαν πληροφορίες ότι είχαν φουσκώσει τα εμπορευματοκιβώτια και τα ξημερώματα άρχισαν μικρές εκρήξεις με αποτέλεσμα να σημειωθεί η τραγωδία, τόνισε.
Ο διοικητής της βάσης μάλιστα, είχε αποστείλει επιστολές προς το Υπουργείο Άμυνας, επισημαίνοντας τους σοβαρούς κινδύνους από τα εμπορευματοκιβώτια με την πυρίτιδα, σύμφωνα με πληροφορίες του ΡΙΚ.
Οι αδικοχαμένοι της τραγωδίας στην Κύπρο
Σύμφωνα με ανακοίνωση, κατά το χρόνο της έκρηξης βρίσκονταν σε διατεταγμένη υπηρεσία τα ακόλουθα μέλη της ΕΘνικής Φρουράς και της Αστυνομίας, τα οποία έχασαν τη ζωή τους κατά το τραγικό συμβάν:-Πλοίαρχος Ιωαννίδης Ανδρέας, Διοικητής Ναυτικού/ ΓΕΕΦ
-Αντιπλοίαρχος Λάμπρου Λάμπρος, Διοικητής της Ναυτικής Βάσης
-Αρχικελευστής Κλεάνθους Κλεάνθης, Υπαξιωματικός στη Διοίκηση της Ναυτικής Βάσης ΕΠΥ
-Κελευστής Ηρακλέους Μιχάλης, Υπαξιωματικός στη Διοίκηση της Ναυτικής Βάσης
-Ναύτης (Εθνοφρουρός) Χριστοφόρου Μιλτιάδης, της Διοίκησης Ναυτικής Βάσης
-Ναύτης (Εθνοφρουρός) Χριστοφόρου Χριστάκης, της Διοίκησης Ναυτικής Βάσης
-Αρχιλοχίας Πυροσβεστικής Υπηρεσίας 3591 Ανδρέας Παπαδόπουλος
-Πυροσβέστης 74 Βασίλης Κρόκος
-Πυροσβέστης 2446 Σπύρος Τταντής
-Πυροσβέστης 3520 Παναγιώτης Θεοφίλου
-Αρχιπυροσβέστης 3311 Γιώργος Γιακουμή
- Πυροσβέστης 4829 Αδάμος Αδάμου.
Πλήρης επιβεβαίωση της ταυτότητας των πιο πάνω θα γίνει μετά την ταυτοποίηση των σορών με τη μέθοδο DNA, καταλήγει η ανακοίνωση.
Εικόνες βιβλικής καταστροφής
Αεροσκάφος C-27, με εξειδικευμένο προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, έφτασε από την Ελευσίνα στην Κύπρο.Οι άνδρες των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας θα συνδράμουν στις έρευνες των κυπριακών αρχών σχετικά με τα αίτια του δυστυχήματος στη βάση "Ευάγγελος Φλωράκης" στη Μεγαλόνησο. Το ελληνικό αεροσκάφος μεταβαίνει στην Κύπρο, κατόπιν αιτήματος του Υπουργείου Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Όπως δήλωσε εκπρόσωπος της αστυνομίας, στη ναυτική βάση «υπήρχαν 98 εμπορευματοκιβώτια πυρίτιδας, πήραν φωτιά τα δύο και σημειώθηκαν πολύ μεγάλες εκρήξεις».
Πρόκειται για ρωσικής κατασκευής πολεμικό υλικό του συριακού κράτους, που είχε κατασχεθεί από ρωσικό πλοίο πριν από τρία χρόνια και φυλάσσονταν σε ακατάλληλες συνθήκες.
Η καταστροφή προκλήθηκε από πυρκαγιά που ξέσπασε στις 4:20 το πρωί στην περιφέρεια της βάσης και εξαπλώθηκε.
Δώδεκα νεκροί και 62 τραυματίες είναι ο απολογισμός από την έκρηξη στη ναυτική βάση της Εθνικής Φρουράς, όπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου, μετά την έκτακτη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου. Διευκρίνισε δε ότι όλα τα θύματα είναι Κύπριοι.
Τα ονόματα των νεκρών ανακοινώθηκαν, μεταξύ αυτών έξι ήταν μέλη της πυροσβεστικής υπηρεσίας και έξι στελέχη του ναυτικού. Όλες οι σωροί μεταφέρθηκαν στο Γενικό Νοσοκομείο της Λευκωσίας, ενώ αναμένεται η ταυτοποίηση τους.
Κυπριακή Δημοκρατία: "Δε τίθεται θέμα δολιοφθοράς"
Ο κ. Στεφάνου απέκλεισε την δολιοφθορά σε σχέση με την έκρηξη ενώ ανέφερε ότι η έκρηξη σημειώθηκε σε υλικό που είχε κατασχεθεί το 2009 από ιρανικό πλοίο, το οποίο έπλεε στα χωρικά ύδατα της Κύπρου και είχε προορισμό τη Συρία.Η Κυπριακή Δημοκρατία, είπε, ενήργησε τότε στη βάση ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και σε συνεννόηση με το διεθνή οργανισμό. Η φύλαξη του υλικού, πρόσθεσε, είχε ανατεθεί στην Εθνική Φρουρά.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε, ότι θα γίνει πλήρης και ενδελεχής διερεύνηση όλων των ζητημάτων που προκύπτουν, αναφορικά με τη φύλαξη του υλικού και πώς καταλήξαμε στη σημερινή τραγωδία. Απέφυγε, ωστόσο, να απαντήσει κατά πόσο υπήρχαν γραπτές προειδοποιήσεις για την επικινδυνότητα των πυρομαχικών.
Από τους 62 τραυματίες, οι 50 έτυχαν των πρώτων βοηθειών και πήραν εξιτήριο από τα νοσοκομεία, είπε ο εκπρόσωπος και πρόσθεσε ότι από τους υπόλοιπους 12, οι δύο είναι πολύ σοβαρά.
Το υπουργικό συμβούλιο κήρυξε δημόσιο πένθος από τη Δευτέρα (11.07) μέχρι και την Τετάρτη (13.07), οι δε κηδείες των θυμάτων θα γίνουν με δημόσια δαπάνη.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ανάμεσα στους νεκρούς βρίσκονται εθνοφρουροί αλλά και πυροσβέστες ενώ το 80% της ναυτικής βάσης έχει καταστραφεί.
Η Μεγαλόνησος έχει μείνει χωρίς ρεύμα στο μεγαλύτερο τμήμα του καθώς αυτή τη στιγμή λειτουργεί μόνο ο ηλεκτροπαραγωγός σταθμός της Δεκέλειας, ενώ ο ηλεκτροπαραγωγός σταθμός του Βασιλικού έχει καταστραφεί σχεδόν ολοκληρωτικά.
Ο υπουργός Εσωτερικών Νεοκλής Συλικιώτης δήλωσε ότι οι ζημιές από την έκρηξη στο χωριό Μαρί είναι τεράστιες. Πρόσθεσε πως, ενδεχομένως, κάποια άτομα θα χρειαστεί να μεταφερθούν σε ξενοδοχειακές μονάδες ή διαμερίσματα στο Ζύγι, ή ακόμη και να στηθεί καταυλισμός.
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τους αδικοχαμένους
Δεκάδες πολίτες συγκεντρώθηκαν έξω από το προεδρικό μέγαρο, στη Λευκωσία, εκφράζοντας την αγανάκτησή τους για τα όσα συνέβησαν λόγω της φονικής έκρηξης.Με ένα μαύρο πανό που γράφει "αιωνία τους η μνήμη", οι πολίτες διαμαρτύρονται για την τραγωδία που έπληξε την Κύπρο.
Οι περισσότεροι φορούν μαύρα ρούχα και κρατούν αναμμένα κεριά, ενώ ο δρόμος μπροστά από το Προεδρικό Μέγαρο παραμένει κλειστός.
Μια ομάδα νεαρών, κρατώντας μαύρο πανό που έγραφε "το κράτος δολοφονεί, παραιτηθείτε", φώναζαν συνθήματα όπως "μια παραίτηση δεν είναι αρκετή, κάποιος να πάει φυλακή."
Οι γιατροί του Γ.Ν. Λευκωσίας ανέβαλαν όλα τα προγραμματισμένα χειρουργεία της ημέρας, ενώ έχουν επιστρατευτεί και ψυχολόγοι για υποστήριξη των συγγενών των θυμάτων.
"Στείλαμε μήνυμα στους αδελφούς μας πως, ότι χρειαστούν, εμείς είμαστε εδώ και η απάντηση που πήρα ήταν ότι αν πράγματι χρειαστούν κάτι, θα ζητήσουν την βοήθειά μας.Όλες οι νοσοκομειακές δομές της Ελλάδας είναι στην διάθεσή τους" δήλωσε ο υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Ανδρέας Λοβέρδος, μετά από επικοινωνία που είχε με τον Χρήστο Πατσαλίδη, υπουργό Υγείας της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Το Κέντρο Αίματος απηύθυνε επείγουσα έκκληση για προσφορά αίματος όλων των ομάδων.
Σημειώνεται ότι πριν από λίγες ημέρες η Εθνική Φρουρά είχε ειδοποιηθεί αρμοδίως ότι τα πυρομαχικά που βρίσκονταν αποθηκευμένα σε κοντέινερ στην ύπαιθρο έπρεπε να μεταφερθούν σε ασφαλές μέρος. Ενδεικτικό της σφοδρότητας της έκρηξης είναι ότι ο κρατήρας που σχηματίστηκε έχει βάθος 20 μέτρα.
Πολλά τα ερωτήματα
Η παρουσία στην Κύπρο των εμπορευματοκιβωτίων πυρίτιδας, που εξερράγησαν στη ναυτική βάση της Εθνικής Φρουράς στην περιοχή Μαρί Ζύγι και προκάλεσαν πρωτοφανή όλεθρο, πάει πίσω στο 2009.Πηγή της Ουάσινγκτον αναφέρει πως πρόκειται για το φορτίο του πλοίου M/V MONCHEGORSK, που προκάλεσε την έκρηξη το οποίο μετέφερε ιρανικό οπλισμό στη Συρία, τον Ιανουάριο του 2009.
Τότε, κατ' απαίτηση των Η.Π.Α., με επίκληση ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών, η Κυπριακή Δημοκρατία προχώρησε στην κατάσχεση του φορτίου του ρωσικών συμφερόντων πλοίου, υπό κυπριακή σημαία.
Αυτό τελικά έγινε και το πλοίο παρέμεινε στο λιμάνι για αρκετές ημέρες. Ύστερα από νηοψίες και έρευνες πολλών ημερών, το φορτίο του πλοίου, στις 13 Φεβρουαρίου του 2009, εκφορτώθηκε στο κυπριακό έδαφος και μεταφέρθηκε στη ναυτική βάση «Ευάγγελος Φλωράκης».
Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας για την τραγωδία της Κύπρου
Ο Πάνος Μπεγλίτης διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχουν Έλληνες ανάμεσα στους νεκρούς και τους τραυματίες, το πρωί της Δευτέρας (11.07). Όπως είπε "είναι απόλυτα ασφαλείς". Ο υπουργός Άμυνας επεσήμανε ότι είναι σε ανοιχτή γραμμή με τον Κύπριο ομόλογο του ώστε η Ελλάδα να συνδράμει σε ότι κριθεί απαραίτητο. Συλλυπητήρια και συμπαράσταση από Τούρκους, Έλληνες και Ευρωπαίους Ηγέτες
Ο Πρόεδρος Χριστόφιας είχε επίσης τηλεφωνική επικοινωνία με Τουρκοκύπριο ηγέτη κ. ΝτερβίςΕρογλου, ο οποίος εξέφρασε τα συλλυπητήρια της τουρκοκυπριακής κοινότητας.
Συλλυπητήρια εκφράστηκαν και από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια σε τηλεφωνική του επικοινωνία με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Τα βαθιά συλλυπητήρια του εκ μέρους όλων των Ελλήνων εξέφρασε και ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου μέσω επιστολής προς τον Δημήτρη Χριστόφια.
"Η Μεγαλόνησος έχει τις δυνάμεις, την ικανότητα και τη θέληση να ξεπεράσει τις συνέπειες της καταστροφής", αναφέρει ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι "σε αυτό το έργο θα μας βρείτε αμέριστους συμπαραστάτες, τόσο για να ξεπεραστούν οι συνέπειες, όσο και στις προσπάθειες επούλωσης των πληγών που άνοιξαν τόσο τραγικά και απρόσμενα σήμερα το πρωί".
Mε τη σειρά του ο πρόεδρος της Βουλής Φίλιππος Πετσάλνικος εξέφρασε την βαθύτατη οδύνη του και τα ειλικρινή του συλλυπητήρια προς τον πρόεδρο της Κυπριακής Βουλής των Αντιπροσώπων, Γιαννάκη Ομήρου.
Τη συμπαράστασή του εξέφρασε και ο Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής της ΕΕ Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.
Δείτε τα βίντεο:
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου