Παρασκευή 18 Μαρτίου 2011

Ομπάμα: Στρατιωτική επέμβαση αν δεν εφαρμοστεί το ψήφισμα.

«Ο σκοπός μας είναι δίκαιος, ο συνασπισμός μας είναι ισχυρός», τόνισε ο Μπάρακ Ομπάμα, προαναγγέλλοντας στρατιωτική επέμβαση αν δεν τηρήσει το «αραβικό» ψήφισμα ο Μοαμάρ Καντάφι, με άμεση απόσυρση των στρατευμάτων του από τη Βεγγάζη.
Σε διάγγελμά του ο Αμερικανός πρόεδρος αναφέρθηκε στον τρόπο με τον οποίο ο Καντάφι αντιμετώπισε το λαό του: «Ο λαός της Λιβύης ήθελε μία κυβέρνηση που να δίνει λόγο σε αυτούς, αλλά αντιμετώπισαν τη σιδηρά γροθιά του καθεστώτος. Διπλωμάτες και αξιωματούχοι άλλαξαν στρατόπεδα, διαφωνώντας με τον Καντάφι. Έχασε την εμπιστοσύνη του λαού του και επέλεξε το δρόμο της βίαιης καταστολής. Ανθρώποι σκοτώθηκαν, νοσοκομεία δέχθηκαν επιθέσεις και ασθενείς εξαφανίστηκαν. Οι ΗΠΑ και η Διεθνής Κοινότητα επέβαλλαν γρήγορα κυρώσεις Προειδοποιήθηκε ο Καντάφι να σταματήσει ή θα λογοδοτήσει. Και πάλι επέλεξε να τα αγνοήσει όλα αυτά και να επιτεθεί στο λαό του. Δεν πρέπει να έχουμε καμία αμφιβολία για τις προθέσεις του. Επί 10ετίες έδειχνε έτοιμος να χρησιμοποιήσει βία σε βάρος και άλλων χωρών. Μόλις χτες, είπε σε μία πόλη 700.000 ανθρώπων «δεν θα δείξουμε κανένα έλεος». Έχουμε κάθε λόγο να πιστεύουμε ότι θα κάνει αγριότητες εναντίον του λαού. Αν δεν ανταποκρινόμαστε, οι εκκλήσεις του λαού της Λιβύης θα έπεφταν στο κενό, όπως και οι αξίες μας. Για αυτό οι ΗΠΑ εργάστηκαν με τους συμμάχους και τους εταίρους για μία απάντηση μέσα από τα Ηνωμένα Έθνη, απαντώντας σε έκκληση της Αραβικής Διάσκεψης. Για ακόμη μία φορά ο Καντάφι μπορεί να διαλέξει: ΟΙ ΗΠΑ, η Γαλλία, η Μεγάλη Βρετανία και οι αραβικές χώρες συμφώνησαν σε μία άμεση κατάπαυση του πυρός. Ο Καντάφι πρέπει να πάρει πίσω τα στρατεύματα από τη Βεγγάζη, η ανθρωπιστική βοήθεια να φτάσει σε όσους την χρειάζονται. Αν δεν συμμορφωθεί, θα πρέπει να υποστεί τις συνέπειες. Το ψήφισμα θα εφαρμοστεί με στρατιωτική δράση. Αύριο η Χίλαρι Κλίντον θα μεταβεί στο Παρίσι για να συζητήσει με τους συμμάχους την εφαρμογή του ψηφίσματος.
Μάλιστα, ο Μπαράκ Ομπάμα εκτιμά ότι θα υπάρξουν «χιλιάδες» νεκροί στη Λιβύη εάν η διεθνής κοινότητα επιτρέψει στον συνταγματάρχη Μουάμαρ Καντάφι να συνεχίσει την καταστολή εναντίον των αντιφρονούντων.
ΟΙ ΗΠΑ δεν θα αναπτύξουν χερσαίες δυνάμεις στη Λιβύη και δεν θα πάμε πέρα από την προστασία του λιβυκού λαού. Δεν επιδιώξαμε αυτό το αποτέλεσμα, φτάσαμε εδώ λόγω των αποφάσεων του Καντάφι».
Κοινή ανακοίνωση από Γαλλία, Βρετανία, ΗΠΑ και αραβικές χώρες
Παρίσι, Λονδίνο, Ουάσινγκτον και οι αραβικές χώρες απεύθυναν τελεσίγραφο απόψε στο Λίβυο ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι καλώντας τον να θέσει «άμεσα» τέλος σε «όλες τις επιθέσεις» εναντίον των Λίβυων πολιτών, προειδοποιώντας ότι σε διαφορετική περίπτωση θα επέμβουν στη χώρα, όπως ανακοίνωσε η γαλλική προεδρία.
«Η απόφαση 1973 του Συμβουλίου Ασφαλείας επιβάλει σαφείς υποχρεώσεις που πρέπει να γίνουν σεβαστές», αναφέρεται στην ανακοίνωση. Στο μήνυμα που απευθύνεται στο συνταγματάρχη Καντάφι «η Γαλλία, μαζί με τις ΗΠΑ, τη Βρετανία και αραβικές χώρες» προειδοποιούν το Λίβυο ηγέτη ότι «η κατάπαυση του πυρός πρέπει να εφαρμοστεί άμεσα, δηλαδή όλες οι επιθέσεις εναντίον των πολιτών στα σταματήσουν».
«Ο Καντάφι πρέπει να σταματήσει την προέλαση προς τη Βεγγάζη και να αποσύρει τα στρατεύματά του από την Ατζνταμπίγια, τη Μιζουράτα και τη Ζαουίγια. Θα πρέπει να αποκατασταθεί η υδροδότηση, η ηλεκτροδότηση και η παροχή φυσικού αερίου σε όλες τις ζώνες. Οι κάτοικοι της Λιβύης θα πρέπει να μπορούν να λαμβάνουν ανθρωπιστική βοήθεια», προστίθεται στην ανακοίνωση.
«Εάν ο Καντάφι δεν συμμορφωθεί με την απόφαση 1973, η διεθνής κοινότητα θα τον υποχρεώσει να υποστεί τις συνέπειες και η εφαρμογή της απόφασης θα επιβληθεί με στρατιωτικά μεσα», προειδοποιεί το Παρίσι. Η ανακοίνωση αυτή εκδόθηκε μετά τη λήξη της συνάντησης που είχε ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί με τους υπουργούς Εξωτερικών Αλέν Ζιπέ και Άμυνας Ζεράρ Λονγκέ και τον αρχηγό του γενικού επιτελείου στρατού, ναύαρχο Εντουάρ Γκιγιό.
Η Χ. Κλίντον θα εκπροσωπήσει τις ΗΠΑ στη διεθνή σύνοδο στο Παρίσι
Από τον Αμερικανό πρόεδρο, Μπαράκ Ομπάμα, αναγγέλθηκε σήμερα στο πλαίσιο διαγγέλματός του ότι, «η επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, Χίλαρι Κλίντον, πρόκειται να μεταβεί αύριο Σάββατο στο Παρίσι, συμμετέχοντας από την πλευρά των Ην. Πολιτειών στη διεθνή σύνοδο με θέμα της την κρίση στη Λιβύη».
Στην παρισινή σύνοδο θα συμμετάσχουν ακόμα ο γγ του ΟΗΕ Μπαν Γκι Μουν και οι ηγέτες ισχυρών ευρωπαϊκών κρατών, ύστερα από την απόφαση υπ' αριθμόν 1973 του 15μελούς Συμβουλίου Ασφάλειας του ΟΗΕ, να επιβληθεί αποκλεισμός των πτήσεων πάνω από τη Λιβύη, ώστε να προστατευθεί ο άμαχος πληθυσμός από τις αεροπορικές επιδρομές από την κυβέρνηση του Μουάμαρ Καντάφι.
- Ήδη, επιβεβαιώθηκαν οι συμμετοχές στη σύνοδο της Ανγκελας Μέρκελ, καγκελαρίου της Γερμανίας, και του Ντέηβιντ Κάμερον, πρωθυπουργού της Βρετανίας.
- «Ουσιώδης θα είναι ο ρόλος των Ην. Πολιτειών», σημείωσε εξάλλου ο Αμερικανός πρόεδρος, «όμως αυτό δεν σημαίνει ότι για τη Λιβύη θα δράσουμε μόνοι μας». Στο Παρίσι «θα θέσουμε τις προϋποθέσεις, μιας κοινής δράσης της διεθνούς κοινότητας» όσον αφορά τη Λιβύη, συμπλήρωσε.
- Αποκάλυψε, τέλος, ο πρόεδρος Ομπάμα ότι, έχει ήδη αναθέσει στον υπουργό Άμυνας, Ρόμπερτ Γκέϊτς, να εναρμονίσει τα αμερικανικά στρατιωτικά σχέδια, με όσα προβλέφθηκαν για τη Λιβύη από το Συμβούλιο Ασφάλειας του ΟΗΕ.
Στο Παρίσι εκτάκτως ο Γ. Παπανδρέου για τη Λιβύη
Στο Παρίσι μεταβαίνει, εκτάκτως, αύριο το πρωί ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, προκειμένου να συμμετάσχει σε σύνοδο των ηγετών της Ευρωμεσογειακής Συνεργασίας σχετικά με τις εξελίξεις στη Λιβύη. H πρωτοβουλία για τη σύνοδο ανήκει στον Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί.
Ο Κ. Παπανδρέου θα αναχωρήσει για τη γαλλική πρωτεύουσα στις 10.30 πμ, ενώ νωρίτερα στις 9 το πρωί (αντί για τις 10 πμ, που είχε αρχικά ανακοινωθεί) θα προεδρεύσει στη συνεδρίαση της Σοσιαλιστικής Διεθνούς που θα γίνει στο Μουσείο της Ακρόπολης και θα έχει επίσης ως αντικείμενο τις εξελίξεις στην ευρύτερη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική.
Το ΝΑΤΟ επιταχύνει το στρατιωτικό σχεδιασμό
Το ΝΑΤΟ επιταχύνει τον στρατιωτικό σχεδιασμό ενόψει της πιθανής του συμμετοχής στη διεθνή επέμβαση στη Λιβύη, η οποία ακόμη δεν έχει αποφασιστεί, όπως ανακοίνωσε ένας αξιωματούχος του οργανισμού.
«Οι πρεσβευτές» των 28 χωρών μελών «έχουν συμφωνήσει να επιταχύνουν τον στρατιωτικό σχεδιασμό» στο θέμα της Λιβύης, δήλωσε αυτός ο αξιωματούχος που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.
Σύμφωνα με τον ίδιο, οι χώρες του ΝΑΤΟ «θα συναντηθούν τις επόμενες ημέρες για να προσπαθήσουν να ολοκληρώσουν το σχεδιασμό στις λεπτομέρειές του με στόχο την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας, την υποστήριξη της επιβολής εμπάργκο όπλων ή μίας ζώνης αεροπορικού αποκλεισμού».
Γαλλία: «Όλα είναι έτοιμα» για την ανάληψη στρατιωτικής δράσης
Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Αλέν Ζιπέ δήλωσε σήμερα ότι «όλα είναι έτοιμα» για στρατιωτική δράση στη Λιβύη και η προβλεπόμενη διάσκεψη κορυφής το Σάββατο στο Παρίσι θα επιτρέψει να «αναλυθεί» η κήρυξη κατάπαυσης του πυρός από την Τρίπολη, και να «εξαχθούν συμπεράσματα».
«Είμαστε έτοιμοι», δήλωσε ο Ζιπέ στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό Φρανσουά Φιγιόν στο μέγαρο Ματινιόν.
«Αλλά η αυριανή σύνοδος (στο Παρίσι) που θα συγκεντρώσει πολλές ευρωπαϊκές χώρες, τους Αμερικανούς, τις αραβικές χώρες και τις αφρικανικές χώρες, θα είναι μια ευκαιρία για να αναλυθούν οι δηλώσεις που μόλις έγιναν από το καθεστώς Καντάφι για την κατάπαυση του πυρός και για την εξαγωγή συμπερασμάτων», πρόσθεσε.
«Επαναλαμβάνω, όλα είναι έτοιμα. Δεν μπορώ να σας δώσω (αυτήν την ώρα) ένα ακριβέστερο χρονοδιάγραμμα», κατέληξε ο υπουργός Εξωτερικών.
Η σύνοδος κορυφής Ευρωπαϊκής Ένωσης-Αφρικανικής Ένωσης-Αραβικού Συνδέσμου για τη Λιβύη θα διεξαχθεί το Σάββατο στο Μέγαρο των Ηλυσίων, παρουσία του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν, δήλωσε σήμερα η γαλλική προεδρία, επιβεβαιώνοντας πληροφορίες που δόθηκαν από τον Σύνδεσμο.
H Ουάσινγκτον θα αναπτύξει επιπλέον αμφίβια σκάφη στη Μεσόγειο
Επιπλέον, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν νωρίτερα πως θα αναπτύξουν επιπλέον αμφίβια σκάφη στη Μεσόγειο, ανακοίνωσαν σήμερα οι ένοπλες δυνάμεις, στο πλαίσιο των σχεδίων της κυβέρνησης Ομπάμα για την αντιμετώπιση της συνεχιζόμενης βίας στη Λιβύη.
H μονάδα USS Bataan Amphibious Ready Group θα αναπτυχθεί στις 23 Μαρτίου «πριν από το αρχικό της χρονοδιάγραμμα, προκειμένου να ανακουφίσει τις μονάδες από το USS Kearsarge (Amphibious Ready Group) που επί του παρόντος βρίσκονται στη Μεσόγειο Θάλασσα», ανέφερε σε δήλωσή του.
Η αφικνούμενη ομάδα περιλαμβάνει το αμφίβιο πολεμικό πλοίο USS Bataan, που εδρεύει στη Βιρτζίνια, και άλλα πλοία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου