Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2012

Le Soir: Σκάνδαλο από αυτούς που δίνουν μαθήματα στην Ελλάδα.

Με αφορμή την παραίτηση του προέδρου της Γερμανίας Κρίστιαν Βουλφ η εφημερίδα Le Soir δημοσίευσε άρθρο-ανάλυση του Maroun Labaki με τίτλο «Σκάνδαλο από αυτούς που δίνουν μαθήματα» στο οποίο ο αρθρογράφος επισημαίνει τις ευθύνες της Γερμανίας για τη σημερινή κατάσταση.
«Η παραίτηση του Βουλφ θα έπρεπε να προκαλέσει προβληματισμό σε όλους αυτούς που, σήμερα στην Ευρώπη, δίνουν μαθήματα καλής διακυβέρνησης προς όλες τις κατευθύνσεις, και ιδιαίτερα στην Ελλάδα. Οι Γερμανοί δεν είναι οι μόνοι ιεροκήρυκες.
Εδώ και καιρό, η ομάδα του «Τριπλού Α» -με τη Φινλανδία, την Ολλανδία και το Λουξεμβούργο- πρεσβεύουν την αρετή στην υπόλοιπη ευρωζώνη. Ο αγνός Βορράς απέναντι στον απατεώνα Νότο: δεν απέχουμε και πολύ από την πιο διαστρεβλωμένη καρικατούρα».
Και συνεχίζει εστιάζοντας την προσοχή του μόνο στη Γερμανία και στην «δακτυλοδεικτούμενη για τις πρακτικές διαφθοράς» Ελλάδα υπενθυμίζοντας πως το «μεγαλύτερο σκάνδαλο διαφθοράς που ταλαιπώρησε την Αθήνα, τα τελευταία χρόνια, αφορούσε τη Siemens…το γερμανό γίγαντα που οι μικρές του κομπίνες κόστισαν τουλάχιστον 2 δις ευρώ στους έλληνες φορολογούμενους».
Συνεχίζει, θυμίζοντας στους αναγνώστες πως λίγα χρόνια νωρίτερα «οι γερμανικές εταιρείες HDW και Ferrostaal είχαν ανακατευτεί σε ένα άλλο μέγα-σκάνδαλο διαφθοράς, που αφορούσε αυτή τη φορά την αγορά υποβρυχίων».
Όσον αφορά την κατηγορία ότι η Ελλάδα «ζούσε πέρα από τις δυνάμεις της», ο αρθρογράφος διερωτάται «Που έκανε η Ελλάδα τις αγορές της;».
Και αναφέρεται στην κατασκευή του νέου αεροδρομίου της Αθήνας από κοινοπραξία υπό τον έλεγχο της γερμανικής Hochtief Aktiengesselschaft με κόστος 2,25 δις ευρώ και στις γερμανικές «χωρίς ενδοιασμούς» εξαγωγές (οι γερμανικές εξαγωγές προς την ευρωζώνη αυξήθηκαν κατά 6,5% από το 1999 ως το 2003 και κατά 9% μεταξύ 2004-2007).
«Δεν τίθεται θέμα να δικάσουμε τη Γερμανία. Αλλά να θυμίσουμε γεγονότα που θα κάνουν και τους ίδιους πιο μετριόφρονες» σχολιάζει. Και θέτει το ερώτημα «Ποιος έδωσε την πρώτη μαχαιριά, το 2003, στο ευρωπαϊκό Σύμφωνο σταθερότητας;».
Ο Ιταλός Πρωθυπουργός έδωσε την απάντηση σε ομιλία του στο Ευρωκοινοβούλιο την περασμένη Τετάρτη, όταν δήλωσε πως «για την κρίση του Συμφώνου σταθερότητας, της ανάπτυξης και της περιορισμένης αξιοπιστίας του» ευθύνονται «δύο κεντρικά κράτη, η Γαλλία και η Γερμανία… τα οποία προτίμησαν να ασκήσουν την πολιτική τους επιρροή στα άλλα Κράτη-μέλη με στόχο να τσακίσουν αυτόν τον μηχανισμό του σεβασμού και της εφαρμογής των κανόνων», επισημαίνει το άρθρο της εφημερίδας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου