Τουλάχιστον 57 άνθρωποι σκοτώθηκαν σήμερα σε συγκρούσεις στη Συρία, όπως έγινε γνωστό από το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ενώ επανελήφθησαν σήμερα στην πόλη Χομς της Συρίας οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού, το συριακό καθεστώς και την αντιπολίτευση, για την απομάκρυνση των τραυματιών από τη συνοικία Μπάμπα Αμρ, μεταξύ των οποίων είναι δυο ξένοι δημοσιογράφοι, αλλά και των σορών των δυο συναδέλφων τους που σκοτώθηκαν την Τετάρτη.
Η οργάνωση αυτή, που εδρεύει στο Λονδίνο, διευκρινίζει σε ανακοίνωσή της ότι 19 άμαχοι έχασαν τη ζωή τους στη Χομς, την πόλη που σφυροκοπείται αδιάκοπα εδώ και τρεις εβδομάδες από το συριακό στρατό. Επίσης, 16 στρατιώτες των δυνάμεων του καθεστώτος σκοτώθηκαν σε διάφορες περιοχές της χώρας, σε συγκρούσεις με λιποτάκτες.Στην επαρχία Χομς έξι πολίτες, μεταξύ των οποίων και ένας 14χρονος, δολοφονήθηκαν στο Ταλμπισέχ, ένα παιδί σκοτώθηκε από ελεύθερο σκοπευτή στο Χουλέ και ένας άνδρας χτυπήθηκε από πυρά στο Ραστάν.
Οι δυνάμεις ασφαλείας σκότωσαν επίσης έξι άτομα στο Αζάζ.
Ακτιβιστές ανέφεραν επίσης ότι στο Χαλέπι αστυνομικοί άρχισαν να πυροβολούν εναντίον του πλήθους που παρακολουθούσε την κηδεία ενός άμαχου.Οι δυνάμεις ασφαλείας σκότωσαν επίσης έξι άτομα στο Αζάζ.
Άλλοι οκτώ πολίτες σκοτώθηκαν όταν ο στρατός επιτέθηκε σε χωριά της επαρχίας Χάμα. Μεταξύ των θυμάτων περιλαμβάνονται μία γυναίκα και τρία κοριτσάκια.
Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο, από την έναρξη των κινητοποιήσεων εναντίον του καθεστώτος του προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 7.600 άνθρωποι.Παράλληλα «οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται στη Χομς για την απομάκρυνση όσων χρειάζονται επειγόντως ιατρική φροντίδα», δήλωσε ο Σάλεχ Νταμπακέχ, εκπρόσωπος της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού στη Δαμασκό.
Χθες, η συριακή Ερυθρά Ημισέληνος και η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού κατάφεραν να μεταφέρουν επτά τραυματίες και 20 γυναίκες και παιδιά με προβλήματα υγείας στο νοσοκομείο αλ Αμίν, δυο χιλιόμετρα από τη συνοικία Μπαμπα Αμρ.Δυτική διπλωματική πηγή στη Δαμασκό επιβεβαίωσε σήμερα τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων για την απομάκρυνση των τραυματισμένων δημοσιογράφων και των νεκρών συναδέλφων τους.
«Η γαλλική διπλωματία συνεχίζει τις προσπάθειές της για την ασφαλή απομάκρυνση των ξένων δημοσιογράφων που έχουν αποκλειστεί στη Χομς», δήλωσε εξάλλου στο Παρίσι ο εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών Μπερνάρ Βαλερό.
Εν τω μεταξύ, ένας άμαχος σκοτώθηκε σήμερα στη συνοικία Μπάμπα Αμρ της πόλης Χομς, όπου οι βομβαρδισμοί επαναλήφθηκαν νωρίς το πρωί για 22η συνεχή ημέρα, όπως ανακοίνωσε το συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.Ταυτόχρονα σφοδρές συγκρούσεις ξέσπασαν ανάμεσα στον τακτικό συριακό στρατό και σε λιποτάκτες που προσπαθούν να εισέλθουν στην περιοχή Ιζάζ, στη βόρεια επαρχία Αλέπι, σύμφωνα με την ίδια πηγή.
Την Παρασκευή τουλάχιστον 53 άνθρωποι σκοτώθηκαν στη Συρία, κυρίως άμαχοι, εκ των οποίων 22 στη Μπάμπα Αμρ, ενώ δεκάδες χιλιάδες πολίτες διαδήλωσαν σε όλη τη χώρα σε ένδειξη υποστήριξης προς τη συνοικία αυτή που βομβαρδίζεται ανηλεώς, ανακοίνωσε το Παρατηρητήριο.Στους τουλάχιστον 11 μήνες εξέγερσης κατά του καθεστώτος του Μπασάρ αλ-Ασαντ τουλάχιστον 7.600 άνθρωποι, κυρίως άμαχοι, έχουν χάσει τη ζωή τους στις επιχειρήσεις καταστολής, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο.
Εν τω μεταξύ, έκκληση για άμεσο τερματισμό της βίας και νέες κυρώσεις κατά του καθεστώτος της Δαμασκού απηύθυνε χθες η διάσκεψη των «Φίλων της Συρίας», στην τελική διακήρυξη της συνόδου. Αναφορικά με την πρόταση του Αραβικού Συνδέσμου για μια κοινή ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ και των αραβικών χωρών, η απόφαση μετατέθηκε για αργότερα. Απογοητευμένο από τα αποτελέσματα της διάσκεψης δήλωσε το Συριακό Εθνικό Συμβούλιο, σημειώνοντας πως δεν εκπλήρωσε τις προσδοκίες του συριακού λαού. Η ομάδα των 60 χωρών, που εκπροσωπήθηκε στην Τύνιδα, κάλεσε τη Συρία να «σταματήσει αμέσως κάθε μορφή βίας», ώστε να επιτραπεί η πρόσβαση της ανθρωπιστικής βοήθειας, ενώ «δεσμεύτηκε να λάβει μέτρα για την εφαρμογή και την ενίσχυση των κυρώσεων κατά του καθεστώτος».
Παράλληλα, «σημειώνει το αίτημα του Αραβικού Συνδέσμου στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, να σχηματιστεί μια κοινή ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ και των αραβικών χωρών (...) και αποφάσισε να συνεχίσει τις συζητήσεις σχετικά με τις προϋποθέσεις, για την ανάπτυξη μιας τέτοιας δύναμης», σύμφωνα με το κείμενο.Η ομάδα των Φίλων «επαναβεβαιώνει τη δέσμευσή της στην ακεραιότητα, την κυριαρχία, την ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα της Συρίας» και τονίζει την ανάγκη για μια "πολιτική λύση" στην κρίση.
Ζητεί από την κυβέρνηση της Συρίας να «επιτρέψει την ελεύθερη και απρόσκοπτη πρόσβαση των ανθρωπιστικών οργανώσεων» στις περιοχές που πλήττονται περισσότερο από την καταστολή - ιδιαίτερα στην πόλη Χομς, που σφυροκοπείται εδώ και τρεις εβδομάδες από τον στρατό της Συρίας.Μεταξύ των προτεινόμενων κυρώσεων κατά του καθεστώτος της Δαμασκού είναι: «η απαγόρευση ταξιδιών σε μέλη του καθεστώτος, η δέσμευση των περιουσιακών τους στοιχείων, η παύση της αγοράς συριακών υδρογονανθράκων, η μείωση των διπλωματικών σχέσεων με το συριακό καθεστώς».
Η ομάδα αναγνωρίζει το Εθνικό Συμβούλιο της Συρίας ως «νόμιμο εκπρόσωπο των Σύρων, που αναζητούν ειρηνική δημοκρατική αλλαγή» και το ενθαρρύνει να σχηματίσει μια «αντιπροσωπευτική» ομάδα, που θα περιλαμβάνει όλες τις πολιτικές τάσεις. Δεσμεύεται να προσφέρει «αποτελεσματική στήριξη» στην αντιπολίτευση, χωρίς όμως να αναφέρεται σε άλλες λεπτομέρειες.Η Διεθνής Διάσκεψη για τη Συρία συγκέντρωσε περισσότερες από εξήντα χώρες και τη συριακή αντιπολίτευση σήμερα στην Τύνιδα. Μόσχα και Πεκίνο, οι δύο κύριοι υποστηρικτές του συριακού καθεστώτος, μποϊκοτάραν τη διάσκεψη.
Απογοητευμένο το Συριακό Εθνικό Συμβούλιο
Η σημερινή διάσκεψη «δεν εκπλήρωσε τις προσδοκίες του συριακού λαού», σχολίασε ο επικεφαλής του Συριακού Εθνικού Συμβουλίου, Μπουρχάν Γαλιούν στο Reuters.
Στο μεταξύ, ο Σαουδάραβας υπουργός Εξωτερικών Σαούντ αλ Φάισαλ εκτίμησε σήμερα ότι η λύση στην κρίση στη Συρία είναι η μεταβίβαση της εξουσίας «είτε εθελουσίως είτε δια της βίας» χαρακτηρίζοντας το καθεστώς Άσαντ «καθεστώς κατοχής». Μιλώντας στη διάσκεψη των «Φίλων της Συρίας», ο αλ Φάισαλ εκτίμησε ότι τα μέτρα που θα λάβει η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να στέκονται «στο ύψος της τραγωδίας στη Συρία», υπογραμμίζοντας ότι «δεν αρκεί» η αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου