Κυριακή 3 Ιουλίου 2011

Διαρροή πετρελαίου από αγωγό στον ποταμό Γέλοουστοουν της Μοντάνα.

Ο αγωγός της ExxonMobil ευτυχώς βρίσκεται πιο χαμηλά στη ροή του ποταμού Γέλοουστοουν από ό,τι το διάσημο ομώνυμο πάρκο, το οποίο δεν κινδύνευσε από τη διαρροή πετρελαίου που σημειώθηκε το Σαββατοκύριακο.
Σύμφωνα με την εταιρεία, περίπου 750 με 1.000 βαρέλια αργού πετρελαίου χύθηκαν στο νερό όταν εμφανίστηκε ρήγμα στον υπόγειο αγωγό, ο οποίος έχει διάμετρο περίπου μισό μέτρο και περνά κάτω από το ποτάμι. Το ακατέργαστο πετρέλαιο διέρρεε για μισή ώρα το Σάββατο και σχημάτισε μια κηλίδα στην επιφάνεια του ποταμού μήκους 40 χιλιομέτρων.
Δεδομένου ότι δεν υπάρχουν φράγματα κατά μήκος του Γέλοουστοουν, το πετρέλαιο πιθανότατα θα φτάσει στη συμβολή με τον ποταμό Μιζούρι σε απόσταση μερικών δεκάδων χιλιομέτρων.
Αρχικά οι κάτοικοι απομακρύνθηκαν από μια απόσταση 32 χλμ κατά μήκος της κοίτης, τελικά όμως έλαβαν άδεια να επιστρέψουν στα σπίτια τους.
Οι κοίτες του Γέλοουστοουν μαύρισαν στην περιοχή της διαρροής και τοπικοί αξιωματούχοι δήλωσαν στο Associated Press ότι ανησυχούν πως τα ψάρια θα πεθάνουν από ασφυξία αν ανέβουν στην επιφάνεια και αφήσουν το πετρέλαιο να έρθει σε επαφή με τα βράγχιά τους.
Δεδομένου ότι ο αγωγός βρίσκεται πιο χαμηλά στη ροή του ποταμού, το ατύχημα δεν απείλησε το φημισμένο πάρκο Γέλοουστοουν της ορεινής Μοντάνα, το οποίο βρίσκεται πάνω σε ένα «υπερηφαίστειο» που κοιμάται και είναι γνωστό για τις θερμές πηγές, τα δάση και τα κοπάδια βούβαλων που φιλοξενεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου