Κυριακή 2 Οκτωβρίου 2011

Επιχείρηση "Κατάληψη της Wall Street". Πεντακόσιες συλλήψεις στη Νέα Υόρκη. (Βίντεο)

Σε περισσότερες από 500 συλλήψεις “Αγανακτισμένων” προχώρησε η αστυνομία της Νέας Υόρκης κατά τη διάρκεια της χτεσινής διαμαρτυρίας πολιτών ενάντια στην οικονομική κρίση. Οι διαδηλωτές στο πλαίσιο της κινητοποίησής τους εμπόδιζαν την κυκλοφορία στη γέφυρα του Μπρούκλιν και οι αρχές τους συνέλαβαν για παρακώλυση συγκοινωνιών χωρίς άδεια.
Ορισμένοι από τους διαδηλωτές «απελευθερώθηκαν μετά από μερικές ώρες, άλλοι θα περάσουν μια ημέρα» στο κρατητήριο, ανέφερε εκπρόσωπος της αστυνομίας.
Σε ανάλογη, παράλληλη διαδήλωση στη Βοστόνη, στα γραφεία της Bank of America, συμμετείχαν τουλάχιστον 3.000 άνθρωποι, σύμφωνα με τους διοργανωτές.
Η αστυνομία ανέφερε ότι συνελήφθησαν 24 διαδηλωτές.
Αυτόπτες μάρτυρες περιέγραψαν σκηνές χάους στην διάσημη γέφυρα καθώς αστυνομικοί περικύκλωσαν τους διαδηλωτές και άρχισαν να τους περνούν χειροπέδες. Δεκάδες διαδηλωτές κάθονταν με χειροπέδες στην γέφυρα. Κλήθηκαν τουλάχιστον τρία λεωφορεία για να τους απομακρύνουν.
Τόσο ο πεζόδρομος στη γέφυρα όσο και οι λωρίδες των αυτοκινήτων αποκλείστηκαν, προκαλώντας κυκλοφοριακό χάος κοντά στο Δημαρχείο.
Το κίνημα Occupy Wall Street, που διοργανώνει αυτές τις διαμαρτυρίες και εμπνέεται από τα κινήματα της λεγόμενης Αραβικής Άνοιξης, διαμαρτύρεται για την οικονομική κρίση και μια σειρά από άλλα κοινωνικά και πολιτικά ζητήματα όπως αναφέρει το theinsider.gr.
Όλα ξεκίνησαν τον Ιούλιο του 2011, όταν το ευρείας κυκλοφορίας εναλλακτικό περιοδικό Adbuster της οργάνωσης Adbuster Media Foundation που μάχεται τον καταναλωτισμό και τα συμβατικά («εταιρικά») ΜΜΕ, κάλεσε τον κόσμο σε κατάληψη της Wall Street. Η ημερομηνία ορίστηκε η 17η Σεπτεμβρίου 2011.
Παρόλο που το κίνημα δεν είχε αρχικά μεγάλη απήχηση και αποσιωπήθηκε εσκεμμένα από τα συμβατικά ΜΜΕ, οι καθημερινές συλλήψεις και η αστυνομική βία της 24ης Σεπτεμβρίου, ενδυνάμωσαν την διαμαρτυρία και αύξησαν τη συμμετοχή.
Ακτιβιστές, καλλιτέχνες, φοιτητές που βλέπουν τις σπουδές τους να υποβαθμίζονται και αδυνατούν να αποπληρώσουν τα φοιτητικά δάνεια, άνεργοι, χαμηλόμισθοι χωρίς ιατρική περίθαλψη, μια ολόκληρη γενιά αμερικανών χωρίς προοπτικές που γαλουχήθηκε να πιστεύει σε ένα σύστημα που επιτρέπει ο πλούτος να συγκεντρώνεται στα χέρια μιας ολιγαρχίας, ενώ 100 εκατομμύρια άνθρωποι στην χώρα αντιμετωπίζουν το φάσμα της φτώχειας.
Αυτό το ετερόκλητο πλήθος χωρίς κάποια συγκεκριμένη πολιτική γραμμή και ηγέτη, κατηγορήθηκε ως ουτοπικό και χωρίς συγκεκριμένο αίτημα και ως τέτοιο υποβαθμίστηκε από τα κρατούντα δημοσιογραφικά μέσα. Η αμερικανική κοινωνία, συνηθισμένη να δέχεται χωρίς αμφισβήτηση το πολιτικό οικονομικό της σύστημα, αντιμετώπισε με κυνισμό και καχυποψία τους διαδηλωτές.
Πολλά άρθρα γράφηκαν για το φαινόμενο ενώ οι New York Times, παρόλο που αναγνώριζαν την δίκαιη αγανάκτηση των διαδηλωτών απέρριπταν το κίνημα ως «μια παντομίμα προοδευτισμού» χωρίς συγκεκριμένη κατεύθυνση. Οι διαδηλωτές αντιμετωπίστηκαν ως γραφικοί που διαδηλώνουν με τα ipods και τα apple computers, χρησιμοποιώντας έτσι το σύστημα το οποίο μάχονται.
Δείτε τα βίντεο:



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου