Πονοκέφαλο προκαλεί στην κυβέρνηση η σημερινή παρέμβαση του πρώην Πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, με άρθρο του που δημοσιεύεται στην "Καθημερινή της Κυριακής". Ο κ. Σημίτης αναφέρει πως παρά τις όποιες διαβεβαιώσεις ότι δεν προβλέπεται έξοδος της χώρας μας από το ευρώ, ο κίνδυνος είναι υπαρκτός, αναφέρει πως η Ένωση στη Σύνοδο των Βρυξελλών της 21ης Ιουλίου έδειξε ότι είναι αποφασισμένη να βοηθήσει κράτη με βιώσιμο χρέος και καλεί κυβέρνηση και κόμματα να συνεργαστούν και να αναλάβουν άμεση δράση.
Ο κίνδυνος αποπομπής της Ελλάδας από την Ευρωζώνη είναι υπαρκτός, τονίζει ο πρώην πρωθυπουργός κ. Κώστας Σημίτης, συμπληρώνοντας ότι το όλο θέμα θα έχει κριθεί «το αργότερο έως το 2014».Με δεδομένες τις καθυστερήσεις, τις οποίες επισημαίνει, απευθύνεται στην κυβέρνηση, αλλά και σε όλο το πολιτικό φάσμα, υπογραμμίζοντας ότι «χρειάζονται έκτακτες διαδικασίες και έκτακτη προσπάθεια».
Στόχος της παρέμβασης του πρώην πρωθυπουργού, είναι να περιγράψει την οριακή κατάσταση που βρίσκεται η χώρα και τα σενάρια, από εδώ και στο εξής, αντικρούοντας τις απόψεις που λένε ότι δεν συμφέρει την Ένωση να αποχωρήσει η Ελλάδα από το ευρώ.
Κατά τον κ. Σημίτη, η συμφωνία της 21ης Ιουλίου υποδηλώνει ότι η Ένωση είναι διατεθειμένη να εξακολουθεί να στηρίζει τα κράτη που έχουν βιώσιμο χρέος, ενώ «όσες χώρες δεν θα μπορέσουν να ξεπεράσουν τις δυσκολίες τους, θα ενταχθούν σε μία διαδικασία ελεγχόμενης χρεοκοπίας».Η ελεγχόμενη χρεοκοπία, όπως τονίζει, «συνεπάγεται την 'οικειοθελή' αναστολή της συμμετοχής της χώρας που χρεοκοπεί στην Ευρωζώνη». Οι συνέπειες, όπως τις περιγράφει, «θα είναι είναι πιθανότατα εξίσου δραματικές με τη μη ελεγχόμενη». «Η κοινωνική αναταραχή θα είναι έντονη, η οργή ανάλογη της χωρίς προηγούμενο φτώχειας και ανεργίας», αναφέρει.
Ο τέως Πρωθυπουργός σημειώνει ότι μέχρι σήμερα «το κλίμα ότι έχουμε πολύ μεγαλύτερα περιθώρια πρωτοβουλιών, από ό,τι αρχικά πιστεύαμε, οδήγησε σε εφησυχασμό. Επιβεβλημένα μέτρα με πολιτικό κόστος αναβλήθηκαν ή τροποποιήθηκαν».
Ο ίδιος καλεί «να σταματήσουν οι αυταπάτες για τις δυνατότητές μας, οι νομικισμοί, οι επικλήσεις των αρχών και των αξιών της Ένωσης, για τις οποίες πρώτοι εμείς αδιαφορούμε».«Χρειάζονται έκτακτες διαδικασίες και έκτακτη προσπάθεια. Εάν προωθούνται τα θέματα με τις συνηθισμένες γραφειοκρατικές μεθόδους, το αποτέλεσμα θα παραμείνει μηδενικό. Μηδενική όμως θα είναι και η συμπαράσταση σε μας», συμπληρώνει.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου