Πέμπτη 24 Μαρτίου 2011

Για μάχη μέχρι εσχάτων προμηνύει ο Καντάφι.

Ο Μουμάρ Καντάφι υποσχέθηκε ότι θα συνεχίσει να μάχεται, τονίζοντας ότι θα βγει νικητής από τον πόλεμο κατά των ανταρτών και των διεθνών δυνάμεων. “Στο τέλος θα είμαστε νικητές”, είπε ο συνταγματάρχης Καντάφι, σε δηλώσεις του που μεταδόθηκαν ζωντανά από τη λιβυκή τηλεόραση.
«Δεν θα παραδοθούμε. Θα τους νικήσουμε με όλα τα μέσα. Είμαστε έτοιμοι για τη μάχη, είτε είναι μακροχρόνια είτε σύντομη. Αυτοί που επιτίθενται είναι ένα μάτσο φασίστες που θα καταλήξουν στο σκουπιδοτενεκέ της ιστορίας», τόνισε ο λίβυος ηγέτης.
Εν τω μεταξύ συνεχίζονται οι βομβαρδισμοί από τις δυνάμεις του Καντάφι στην πόλη Ζιντάν, την οποία ελέγχουν οι αντάρτες και η οποία βρίσκεται σε απόσταση 90 χλμ. νοτιοδυτικά της Τρίπολης, δήλωσε κάτοικος της περιοχής στο πρακτορείο Reuters.
“Οι ταξιαρχίες του Καντάφι άρχισαν να βομβαρδίζουν πριν από μισή ώρα τη βόρεια περιοχή. Ο βομβαρδισμός συμβαίνει τώρα. Η πόλη είναι εντελώς περικυκλωμένη. Η κατάσταση είναι πολύ κακή”, τόνισε.
“Δέχονται ενισχύσεις. Έρχονται στρατεύματα υποστηριζόμενα από άρματα μάχης και οχήματα. Απευθύνουμε έκκληση στις συμμαχικές δυνάμεις να έρθουν και να προστατεύσουν τους αμάχους”, επισήμανε.
Σφοδρές μάχες μαίνονται και στη Μιζουράτα, τα τελευταία 24ωρα, με την πόλη να έχει βυθιστεί σε σοβαρή ανθρωπιστική κρίση, καθώς δεν υπάρχει νερό, τα τρόφιμα τελειώνουν και η κατάσταση στα νοσοκομεία είναι απελπιστική.
Τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν και τρεις τραυματίστηκαν σοβαρά από τα πυρά ελεύθερων σκοπευτών οι οποίοι πυροβολούν εναντίον νοσοκομείου στην πόλη Μιζουράτα, στη Λιβύη, την οποία ελέγχουν οι αντικαθεστωτικοί, δήλωσε κάτοικος της πόλης στο Reuters.
“Άρχισε πριν από μισή ώρα. Ελεύθεροι σκοπευτές (…) πυροβολούν το νοσοκομείο και οι δύο είσοδοί του δέχονται βαριά επίθεση. Κανείς δεν μπορεί να μπει ή να βγει. Έχουμε χάσει κάθε επικοινωνία με τους ανθρώπους που βρίσκονται μέσα. Το τελευταίο πράγμα που μάθαμε είναι ότι τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν και τρεις τραυματίστηκαν σοβαρά”, ανέφερε ο κάτοικος ο οποίος ονομάζεται Σααντούν.
Επίσης, δεκαεπτά άνθρωποι, εκ των οποίων πέντε παιδιά, σκοτώθηκαν χθες στη Μιζουράτα από πυρά ελεύθερων σκοπευτών και οβίδες των δυνάμεων του Καντάφι, σύμφωνα με γιατρό του νοσοκομείου της πόλης.
“Η χθεσινή ημέρα ήταν καταστροφική. Είχαμε την εντύπωση ότι ήταν το τέλος. Είχαμε τουλάχιστον 17 νεκρούς”, δήλωσε ο γιατρός, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί.
“Τέσσερα παιδιά, δύο κορίτσια και δύο αγόρια, που βρίσκονταν μέσα σ’ ένα αυτοκίνητο με τους γονείς τους για να διαφύγουν από τους βομβαρδισμούς των δυνάμεων του Καντάφι, σκοτώθηκαν το πρωί της Τρίτης. Δεχθήκαμε άλλο ένα παιδί που υπέκυψε το απόγευμα”, πρόσθεσε.
Μπαράζ βομβαρδισμών κατά των δυνάμεων του Καντάφι
Συνολικά 97 πτήσεις πραγματοποίησαν το τελευταίο 24ωρο τα συμμαχικά αεροσκάφη στη Λιβύη, τα οποία έπληξαν άρματα μάχης και συστοιχίες αντιαεροπορικών πυραύλων, ανακοινώθηκε σήμερα στις 14:00 ώρα Ελλάδος από τις αμερικανικές δυνάμεις.
Κανένας πύραυλος κρουζ δεν ερίφθη κατά το ίδιο χρονικό διάστημα, διευκρίνισε ο διοικητής Μπέβερλι Μοκ, εκπρόσωπος των συμμαχικών δυνάμεων, από το USS Mount Whitney, πλοίο της διοίκησης που συντονίζει τις επιχειρήσεις στη Μεσόγειο.
Οι αεροπορικές επιδρομές “συνεχίζουν να έχουν στόχο τα κέντρα διοίκησης, τα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας και τα άρματα μάχης”, προσέθεσε ο εκπρόσωπος χωρίς να διευκρινίσει περαιτέρω.
Στόχος των αεροπορικών επιθέσεων της συμμαχίας είναι τα άρματα μάχης του Καντάφι, που εξακολουθούν να βομβαρδίζουν τις πόλεις Ζιντάν και Μισράτα. «Έχουμε την άδεια από τον πρόεδρο (Μπάρακ Ομπάμα) και το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να επιτεθούμε στα άρματα μάχης. Αυτοί θα είναι οι στόχοι για την αεροπορία μας», διευκρίνισε ο Αμερικανός αξιωματικός Πεγκ Κλάιν, από το αμερικανικό αεροπλανοφόρο USSKearsarge.
ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, Γαλλ.Πρακτ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου