Τρίτη 13 Μαρτίου 2012

Ξεχειλίζει η οργή στο Αφγανιστάν μετά το δολοφονικό κρεσέντο του Αμερικανού στρατιώτη. (Βίντεο)

Ξεχειλίζει η οργή στο Αφγανιστάν για τη δολοφονία των 16 αμάχων από Αμερικανό στρατιώτη. Ένοπλοι επιτέθηκαν σε αντιπροσωπεία της κυβέρνησης που επισκεπτόταν το σημείο όπου ο Αμερικανός στρατιώτης άνοιξε πυρ και σκότωσε 16 άτομα, μεταξύ των οποίων και παιδιά. Η επίθεση του Αμερικανού στρατιώτη κατά Αφγανών πολιτών έχει προκαλέσει ένταση στις σχέσεις Αφγανιστάν – ΗΠΑ. Οι Ταλιμπάν προειδοποιούν με αντίποινα τους Αμερικανούς στρατιώτες ενώ οι ΗΠΑ υπόσχονται ότι ο δράστης θα τιμωρηθεί ενδεχομένως και με την ποινή του θανάτου.
Ανταλλαγή πυρών ανάμεσα σε ένοπλους και αφγανικές δυνάμεις σημειώθηκε κατά την επίσκεψη της αφγανικής κυβέρνησης στο σημείο που ο Αμερικανός στρατιώτης άνοιξε πυρ, σκοτώνοντας 16 άμαχους. Δύο από τα αδέλφια του Αφγανού προέδρου, Χαμίντ Καρζάι, καθώς και πλήθος ανώτερων αξιωματούχων βρίσκονται στο σημείο, στο Μπαλαντί της επαρχίας Κανταχάρ.
Δημοσιογράφος του Γερμανικού Πρακτορείου, ο οποίος βρισκόταν με την αντιπροσωπεία, μεταδίδει ότι ακούστηκαν εκρήξεις και πυροβολισμοί στη συνοικία Ζανγκαμπάντ. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, οι συγκρούσεις συνεχίστηκαν, καθώς οι κυβερνητικές δυνάμεις ασφαλείας απάντησαν στα πυρά των ενόπλων που τους επιτίθεντο από διαφορετικές πλευρές. Ο δημοσιογράφος δήλωσε ότι είδε τουλάχιστον έναν άμαχο τραυματισμένο.
Δείτε το βίντεο:





Με αντίποινα προειδοποιούν οι Αφγανοί Ταλιμπάν
Με αντίποινα για τη σφαγή 16 Αφγανών πολιτών από Αμερικανό στρατιώτη στην επαρχία Κανταχάρ απειλούν οι Αφγανοί ταλιμπάν.
«Το Ισλαμικό Εμιράτο προειδοποιεί για μία ακόμη φορά τους Αμερικανούς κτήνη ότι οι μουτζαχεντίν θα εκδικηθούν και, με τη βοήθεια του Θεού, θα σκοτώσουν και θα αποκεφαλίσουν τους σαδιστές δολοφόνους στρατιώτες σας» δήλωσε ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν Ζαμπιχουλάχ Μουτζάχιντ σε ηλεκτρονικό του μήνυμα.
Εν τω μεταξύ, εκατοντάδες σπουδαστές διαδήλωσαν σήμερα εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών στο Τζαλαλαμπάντ, τη μεγαλύτερη πόλη του ανατολικού Αφγανιστάν, στην πρώτη δημόσια εκδήλωση διαμαρτυρίας για τους φόνους των 16 Αφγανών αμάχων.
Δείτε το βίντεο:




Κανονικά οι αποχώρηση της διεθνούς δύναμης λένε οι ΗΠΑ
Από την πλευρά του, ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, υποστήριξε ότι η διεθνής δύναμη που βρίσκεται στο Αφγανιστάν «δεν θα τρέξει προς την έξοδο κινδύνου» και τόνισε ότι θα τα αμερικανικά στρατεύματα θα παραμείνουν στη χώρα όσο χρειαστεί.
Μιλώντας στον σταθμό KDKA, ο Αμερικανός πρόεδρος έκανε λόγο για «σπαραξικάρδιο και τραγικό περιστατικό». Ερωτηθείς εάν το γεγονός τον έκανε να σκεφτεί να επισπεύσει την επιστροφή των αμερικανικών στρατευμάτων, ο Μπ.Ομπάμα υποστήριξε «με κάνει πιο αποφασισμένο να εξασφαλίσω ότι οι στρατιώτες μας θα γυρίσουν σπίτι».
Πρόσθεσε, πάντως, ότι δεν θα πρέπει να υπάρξει βιασύνη στην επιστροφή και ότι η διεθνής δύναμη θα πρέπει να βοηθήσει τους Αφγανούς να ασφαλίσουν τα σύνορα και να εμποδίσουν την Αλ Κάιντα να επιστρέψει στη χώρα.
Νωρίτερα, ο Λευκός Οίκος είχε διευκρινίσει ότι οι δυνάμεις θα αποχωρήσουν το 2014 όπως είχε ανακοινωθεί εξαρχής.
Πανέτα: Αντιμέτωπος με την ποινή του θανάτου ο Αμερικανός στρατιώτης
Από την πλευρά του, ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας, Λίον Πανέτα, δήλωσε ότι εάν ο δράστης κριθεί ένοχος, τότε αντιμετωπίζει μέχρι και την ποινή του θανάτου.
Ερωτηθείς εάν ο στρατιώτης, ο οποίος παραδόθηκε, ομολόγησε, ο Αμερικανός υπουργός είπε: «Πιστεύω ότι αυτό έγινε».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου