Σάββατο 25 Φεβρουαρίου 2012

Πιο κοντά στην ένταξη η Σερβία μετά τη συμφωνία με το Κόσοβο.

Πιο κοντά στην ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται πλέον η Σερβία, μετά τη συμφωνία στην οποία κατέληξαν οι αντιπροσωπείες των Σέρβων και των εκπροσώπων του Κοσόβου για τη διαχείριση των συνόρων και την εκπροσώπηση της επαρχίας σε περιφερειακές πρωτοβουλίες.
Όπως επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Βελιγράδι και η Πρίστινα στο διάλογο που διεξάγεται με τη διαμεσολάβηση της ΕΕ κατέληξαν σε συμφωνία για την περιφερειακή εκπροσώπηση του Κοσόβου και τη συνεργασία στην εφαρμογή των συμφωνιών για τη διαχείριση των διαβάσεων στα διοικητικά σύνορα Κοσόβου - Σερβίας και συνεπώς επιβεβαίωσαν την προσήλωσή τους στις αξίες της ΕΕ.
«Οι δύο πλευρές επιβεβαίωσαν την προσήλωσή τους στις θεμελιώδεις αξίες της ΕΕ και στην αποτελεσματική περιφερειακή συνεργασία, στην οποία όλοι θα συμμετέχουν και όλοι θα εκπροσωπούνται» τονίζεται σε ανακοίνωση από τις Βρυξέλλες.
Η συμφωνία, θα επιτρέψει στο Κόσοβο να συμμετέχει σε περιφερειακές συναντήσεις, να υπογράφει συμφωνίες και να μιλά εξ ονόματός του, καθώς μέχρι τώρα τις συμφωνίες εκ μέρους του Κοσόβου, υπέγραψε η πολιτική αποστολή του ΟΗΕ στο Κόσοβο (UNMIK).
Ως ένδειξη θα χρησιμοποιείται το Κόσοβο με αστερίσκο (Kosovo*) και στην υποσημείωση θα αναγράφεται ότι δεν προδικάζεται η θέση για το καθεστώς του Κοσόβου και θα γίνεται επίκληση του ψηφίσματος 1244 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για το Κόσοβο και της γνωμοδότησης του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης για την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσόβου, αναφέρεται στην ανακοίνωση της ΕΕ.
Η ΕΕ αναφέρει ότι οι δύο πλευρές κατέληξαν και σε τεχνικό πρωτόκολλο για την εφαρμογή της συμφωνίας για τη διαχείριση των διαβάσεων στα διοικητικά σύνορα Κοσόβου - Σερβίας, που επιτεύχθηκε στις 2 Δεκεμβρίου του 2011.
Συνεπώς τα συμπεράσματα τα οποία συμφωνήθηκαν τον περσινό Δεκέμβριο γίνονται λειτουργική συμφωνία που θα επιτρέψει στις ενδιαφερόμενες πλευρές να αρχίσουν να διευθετούν πρακτικά ζητήματα, σημειώνεται στην ανακοίνωση.
«Καταλήξαμε σε συμφωνία που συμπίπτει πλήρως με τα συμφέροντά μας», δήλωσε ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας του Βελιγραδίου στο διάλογο με την Πρίστινα, Μπόρισλαβ Στεφάνοβιτς μετά τη λήξη του διαλόγου των δύο πλευρών. Ο κ. Στεφάνοβιτς εξέφρασε ικανοποίηση για την επιτυχή έκβαση των πολύωρων διαπραγματεύσεων και της πολυήμερης διπλωματικής μάχης και ανέφερε ότι τώρα εκπληρώνονται όλα τα κριτήρια που έθεσε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ώστε να λάβει η Σερβία καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη στην ΕΕ χώρας.
«Τώρα η ΕΕ και οι χώρες - μέλη θα λάβουν την απόφαση, σύμφωνα με τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου», σημείωσε ο κ. Στέφανοβιτς. «Το αίτημα της Πρίστινας να υπάρχει ειδική αναφορά και στη διακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσόβου δεν εκπληρώθηκε», πρόσθεσε.
Με τη συμφωνία για την περιφερειακή εκπροσώπηση του Κοσόβου που επιτεύχθηκε στις Βρυξέλλες, το Κόσοβο θα γίνει μέλος 36 περιφερειακών πρωτοβουλιών, δήλωσε, από την πλευρά του, ο αναπληρωτής πρωθυπουργός του Κοσόβου, Πετρίτ Σελίμι.
Ο κ. Σελίμι επισήμανε ότι σχεδιάζεται να χρησιμοποιηθεί το ίδιο μοντέλο και για την πρόσβαση του Κοσόβου σε διεθνείς οργανισμούς και πρόσθεσε ότι το Βελιγράδι και η Πρίστινα πρέπει να προχωρήσουν μαζί προς την ΕΕ. «Το Κόσοβο δεν θα είναι παρατηρητής, ή συνδεδεμένο μέλος, αλλά κανονικό μέλος με δικαίωμα υπογραφής. Μέχρι τώρα συμμετείχε σε συναντήσεις μέσω της πολιτικής αποστολής του ΟΗΕ (UNMIK) και της φόρμουλας Gymnich (χωρίς ονόματα κρατών, μόνο ονόματα συμμετεχόντων). Αυτό σημαίνει ότι πλέον έχουμε το δικαίωμα για συναινετικές σχέσεις», ανέφερε ο αναπληρωτής πρωθυπουργός του Κοσόβου.
Είναι σημαντικό για μας να είμαστε περισσότερο υπεύθυνο μέλος της διεθνούς κοινότητας, είπε ο κ. Σελίμι σημειώνοντας ότι η συμφωνία που επιτεύχθηκε στις Βρυξέλλες σημαίνει ότι το Κόσοβο και η Σερβία θα κάθονται στο ίδιο τραπέζι και ότι η Πρίστινα θα μπορέσει να ανοίξει ένα γραφείο σύνδεσης στο Βελιγράδι.
Η ευρωπαϊκή διαδικασία είναι σημαντική για όλους μας και πρέπει να συνεργαστούμε για να έρθουμε εγγύτερα στην ΕΕ, συμπλήρωσε.
Η υποσημείωση είναι μόνο μία λέξη και το πιο σημαντικό είναι να γίνεσαι μέλος ενός οργανισμού, εξήγησε ο κ. Σελίμι προσθέτοντας ότι η Πρίστινα δεν συμφωνεί με την ασύμμετρη εκπροσώπηση, που παραπέμπει σε καθεστώς παρατηρητή, επειδή θέλει να είναι πλήρες μέλος των περιφερειακών πρωτοβουλιών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου