Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 2011

"Μήνυμα" Συρίας προς Τουρκία με εκτόξευση βαλλιστικού βλήματος!

Η Συρία φαίνεται ότι δεν έχει καμία διάθεση να γίνει... Λιβύη και πριν από μερικά 24ωρα πραγματοποίησε αιφνιδιαστικά εκτόξευση τακτικού βαλλιστικού βλήματος SCUD-C (ακτίνα δράσης 550 χλμ) στο πλαίσια "δοκιμής" από ορεινή περιοχή στα βορειοανατολικά της Συρίας προς την κατεύθυνση της Συρίας και εντός βεληνεκούς της Αλεξανδρέττας στην Τουρκία!
Ο τύπος του βλήματος που εκτοξεύθηκε δεν είναι βέβαιο ότι ήταν της έκδοσης "C", καθώς κάποιες πηγές υποστηρίζουν ότι επρόκειτο για βορειοκορεατικής κατασκευής, βελτιωμένη έκδοση της "C", με ακτίνα 700 χλμ. που φτάνει μέχρι το μέσο της Τουρκίας!
Συμπτωματικά η δοκιμή έγινε στις 4 Δεκεμβρίου μία ημέρα αφ'ότου εντοπίστηκαν οι πρώτες ένοπλες ομάδες να εισέρχονται στο έδαφος της Συρίας από την μεθόριο με την Τουρκία. Οι Σύροι ισχυρίζονται ότι μεταξύ των αντικαθεστωτικών εισέρχονται και άνδρες των τουρκικών ειδικών δυνάμεων.
Το τακτικό βαλλιστικό οπλοστάσιο της Συρίας είναι αρκετά αξιοσέβαστο και η χώρα είναι βέβαιο ότι έχει εφοδιάσει με βιολογικά και χημικά όπλα αρκετές από τις κεφαλές των βλημάτων αυτών.
Ο βορειοκορεατικός βαλλιστικός πύραυλος Hwasong-6 που βρίσκεται στο οπλοστάσιό της παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 1990 και η παραγωγή του ξεκίνησε το 1991. Το βλήμα έχει μήκος 12 μέτρα διάμετρο 0,88 μέτρα, η εμβέλεια του φτάνει τα 700 χλμ, η πολεμική κεφαλή που μπορεί να φέρει τα 800 κιλά και το CEP τα 50 μέτρα. Το βλήμα φέρεται επί οχήματος MAZ-543 TEL. Το βλήμα έχει εξαχθεί στο Ιράν όπου είναι γνωστό ως Shahab-2 ενώ στην Συρία κατασκευάστηκε κατόπιν άδειας.
Ο δεύτερος βορειοκορεατικής κατασκευής βαλλιστικός πύραυλος Rodong-1, είναι της κατηγορίας MRBM (μεσαίου βεληνεκούς βαλλιστικό βλήμα), καλύπτει το μεγαλύτερο μέχρος της Τουρκίας και αναπτύχθηκε την ίδια περίπου περίοδο με τον Hwasong-6 με την πρώτη δοκιμή να πραγματοποιείται το 1993. Αν και βασίστηκε τεχνολογικά στον βαλλιστικό πύραυλο Scud-B ο Rodong-1 έχει μεγαλύτερο βάρος (15-16 τόνους) διάμετρο 1,3 μέτρα και μήκος 15-17 μέτρα. Η εμβέλεια του κυμαίνεται μεταξύ 1.000-1.300 χλμ και μπορεί να φέρει πολεμική κεφαλή βάρους 750 κιλών.
Ο ιρανικής κατασκευής βαλλιστικός πύραυλος Fateh-110 παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 2002, έχει μήκος 8,86 μέτρα, διάμετρο 0,61 μέτρα, βάρος 3.450 κιλά και εμβέλεια 300 χλμ. Η καθοδήγηση του γίνεται αδρανειακά και με ηλεκτροπτικό αισθητήρα. Ο πύραυλος κατασκευάζεται στην Συρία κατόπν άδειας με τον κωδικό Μ-600.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου