Τρίτη 27 Δεκεμβρίου 2011

Ο Χριστιανισμός πιο δυνατός από ποτέ...

Ποια είναι η πιο ραγδαία αναπτυσσόμενη θρησκεία στον κόσμο σήμερα;
Ο Χριστιανισμός.
Μπορεί να μην το περιμένατε, αλλά έτσι είναι.
Εδώ και δέκα χρόνια, η παγκόσμια προσοχή έχει εστιάσει στο Ισλάμ. Όμως, στην υποσαχάρια Αφρική, και στην περιοχή του ασιατικού Ειρηνικού Ωκεανού, ο Χριστιανισμός προχωρά με βήμα ταχύ.
Ο Χριστιανισμός σήμερα έχει περίπου 2.18 δισεκατομμύρια πιστούς, δηλαδή το 1/3 του παγκόσμιου πληθυσμού. Έως το 2050, οι Χριστιανοί θα είναι τρεις φορές περισσότεροι από τους Μουσουλμάνους.
Αυτά τα ενδιαφέροντα στοιχεία προκύπτουν από μια πρόσφατη έκθεση του Pew ResearchCenter. Σύμφωνα με την έκθεση, ο Χριστιανισμός χάνει έδαφος στον Βορρά, αλλά σημειώνει εκρηκτική ανάπτυξη στον Νότο.
Η Νιγηρία έχει διπλάσιους Προτεστάντες (60 εκατ.) από ότι η Γερμανία, στην οποία και γεννήθηκε ο Προτεσταντισμός.
Η Βραζιλία έχει διπλάσιους Καθολικούς (130 εκατ. ) από την Ιταλία.
Η μεγαλύτερη ενορία του Λονδίνου, που συγκεντρώνει 12.000 πιστούς κάθε εβδομάδα, αποτελείται κυρίως από Αφρικανούς, και ο πάστοράς της είναι Νιγηριανός.
Η Ευρώπη συνεχίζει να διαθέτει πάρα πολλούς Χριστιανούς. Όμως ο εκκλησιασμός είναι σχεδόν νεκρός. Οι εκκλησίες έχουν καταντήσει μουσεία.
Κάτι ανάλογο συμβαίνει και στον Καναδά, όπου οι ναοί έχουν μετατραπεί σε πολυτελείς κατοικίες, παιδικούς σταθμούς, και καταφύγια αστέγων. Οι μόνοι ενθουσιώδεις Χριστιανοί είναι οι Ευαγγελιστές, και οι μετανάστες.
Στην Αμερική, η πιο ζωντανή έκφανση της χριστιανικής πίστης είναι η εκκλησία της Πεντηκοστής.
Οι περισσότεροι Βορειοευρωπαίοι Χριστιανοί παντρεύονται και θάβονται στην εκκλησία, αλλά από κει και πέρα δεν ασχολούνται ιδιαίτερα με τα της πίστης τους. Είμαστε παιδιά του διαφωτισμού, και ο Χριστιανισμός είναι απλά μια μεταφορική έννοια. Όταν κοινωνούμε, ξέρουμε ότι δεν πίνουμε το αίμα του Χριστού. Μας αρέσει η ποιητικότητα της Βίβλου, και η Θεία Λειτουργία. Αλλά σε γενικές γραμμές απέχουμε εντελώς από την θρησκοληψία.
Ως Χριστιανοί, θέλουμε τη πίστη μας άνοστη και αναιμική. Πολλά σημεία της παράδοσης μας είναι συγκινητικά, αλλά κάποια άλλα παραείναι αλλόκοτα για τα γούστα μας. Θεωρούμε την ιστορία του Ιησού Χριστού, όπως αυτήν του Άη Βασίλη, ως κάτι για τα μικρά παιδιά. Τα Χριστούγεννα έχουν μετατραπεί σε μια χαρούμενη αλλά κοσμική υπόθεση.
Στο Μεξικό όμως, ο Χριστιανισμός παραμένει ολοζώντανος. Όπου και να πας, βλέπεις αίματα και έκσταση, Ο Θεός συμμετέχει στη καθημερινότητα, και τα θαύματα είναι μια συνηθισμένη υπόθεση.
Το 60% των Χριστιανών του κόσμου ζει στο νότιο ημισφαίριο. Έως το 2050, μόλις το 1/5 των Χριστιανών του πλανήτη δεν θα είναι Ισπανόφωνοι. Οι μισοί των σημερινών Χριστιανών είναι συντηρητικοί Καθολικοί, και αυτό μας οδηγεί στο συμπέρασμα πως δύσκολα η Ρώμη θα επιτρέψει την αντισύλληψη, τις γυναίκες ιερείς, ή και τον γάμο των ομοφυλόφιλων.
Στο βιβλίο του The Next Christendom: The Coming of Global Christianity, ο Philip Jenkins γράφει: «Τα είδη του Χριστιανισμού που ευδοκιμούν με επιτυχία στο νότιο ημισφαίριο, διαφέρουν κατά πολύ από τον Χριστιανισμό της Ευρώπης και της Β. Αμερικής. Αυτά τα μοντέλα είναι πολύ πιο ενθουσιώδη, ασχολούνται με το υπερφυσικό, τις προφητείες, τα οράματα, την έκσταση, και την θεραπεία. Μάλιστα είναι τόσο πιο διαφορετικά από τα αντίστοιχα βορειοευρωπαϊκά θρησκευτικά ήθη, που ήδη ανέκυψαν υποψίες ότι οι ενθουσιώδεις Αφρικανοί (για παράδειγμα) στην ουσία επαναφέρουν παγανιστικές πρακτικές».
Ή μπορούμε απλά να θεωρήσουμε πως ο Χριστιανισμός επανέρχεται στις ρίζες του. Γεννήθηκε ως η θρησκεία των κατατρεγμένων και των περιθωριακών. Σήμερα υιοθετείται από νεαρούς επαρχιώτες μετανάστες που πλημμυρίζουν τα τεράστια απρόσωπα αστικά κέντρα.
Όπως το Ισλάμ, έτσι και ο Χριστιανισμός αποτελεί μια αντίδραση στην αστυφιλία, και στην μετοίκιση. Παρέχει νόημα, κοινοκτημοσύνη, καταφύγιο, δίκτυα υποστήριξης, και μια άγκυρα. Παράλληλα προσφέρει ευλογία και μετάνοια.
Ο Χριστιανισμός, στην αρχική του μορφή, διδάσκει πως η υπερφυσική παρέμβαση μπορεί να σε βοηθήσει εδώ και τώρα. Υπόσχεται την αιώνια ζωή ως ανταμοιβή για τον πόνο και τα βάσανα του απτού κόσμου. Πρόκειται για την καλύτερη ανταλλαγή όλων των εποχών.
Ο νέος αναδυόμενος Χριστιανισμός περνάει απαρατήρητος στην Δύση. Είναι όμως εξίσου σημαντικός με το Ισλάμ, και πολύ πιο παγκόσμιος σε επιρροή. Οι Χριστιανοί αποτελούν την πλειοψηφία στα 2/3 των κρατών του κόσμου. Η άνοδος του Χριστιανισμού και του Ισλάμ στις πολυπληθείς χώρες του Νότου μπορεί να προκαλέσει μια νέα εποχή θρησκευτικών συγκρούσεων, τζιχάντ, και σταυροφοριών. Και μπορεί κάποια μέρα να ανησυχούμε για κάποιες χριστιανικές θεοκρατίες, όπως και για τις ισλαμικές.
Για αυτό, αυτές τις ημέρες ας θυμόμαστε πως ο Θεός κάθε άλλο παρά πέθανε. Μπορεί για εμάς στη Δύση να μην σημαίνει πολλά, αλλά σε πολλά μέρη του κόσμου, τα οποία σπάνια θυμόμαστε, ο Θεός συνεχίζει να είναι πιο παντοδύναμος από ποτέ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου