Παρασκευή 9 Μαρτίου 2012

Ανακαλύφθηκε ταινία του 1901 με ήρωα του Τσαρλς Ντίκενς. (Βίντεο)

Μια ταινία του 1901, διάρκειας μόλις ενός λεπτού, η οποία αποτελεί την παλαιότερη σωζόμενη ταινία με ήρωα έναν χαρακτήρα του Τσαρλς Ντίκενς, ανακαλύφθηκε στο Βρετανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου. Ιδιαίτερη αξία προσδίδει στην ανακάλυψη το γεγονός ότι φέτος συμπληρώνονται 200 χρόνια από τη γέννηση του σπουδαίου συγγραφέα.
Την ταινία με τίτλο «The Death of Poor Joe» (Ο θάνατος του φτωχού Τζο) του Μάρτιο του 1901, ανακάλυψε η διευθύντρια του Βρετανικού Ινστιτούτου Κινηματογράφου (BFI), Μπραϊόνι Ντίξον στη διάρκεια έρευνάς της σε παλιές ταινίες από την Κίνα. Η Ντίξον βρήκε μία αναφορά στο The Death of Poor Joe, και κατάλαβε ότι πρόκειται για τον χαρακτήρα Τζο στο Bleak House.
Στη συνέχεια έψαξε στα αρχεία του BFI και βρήκε ότι η ταινία είχε καταχωρηθεί σε λίστα με τίτλο Man Meets Ragged Boy και ότι είχε λανθασμένα χρονολογηθεί το 1902.
H ταινία που διαρκεί μόνο ένα λεπτό δείχνει τον Τζο να πεθαίνει από κρύο έξω από μία εκκλησία. Καθώς πέφτει στο έδαφος ένας άνδρας προσπαθεί να τον βοηθήσει και τον κρατά, καθώς πεθαίνει. Η ταινία φέρει τη σκηνοθετική υπογραφή του Τζορτζ Άλμπερτ Σμιθ.
Δείτε το βίντεο:





«Είναι θαυμάσιο που βρέθηκε ένα τόσο σπάνιο και μοναδικό φιλμ», δήλωσε η Ντίξον. Η ταινία θα προβληθεί στο πλαίσιο των εορτασμών για τα 200 χρόνια από τη γέννηση του Ντίκενς στις 9 και τις 23 Μαρτίου.
Σημειώνεται πως μέχρι σήμερα η παλαιότερη σωζόμενη ταινία με ήρωα Ντικενσιανό χαρακτήρα ήταν το Scrooge ή Marley's Ghost, το οποίο είχε προβληθεί τον Νοέμβριο του 1901.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου