Μια μεγάλη επένδυση, με τη δημιουργία μια σημαντικής μονάδας φωτοβολταϊκών η οποία θα παράγει ισχύ για ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα...
έχουν στα σκαριά για την Κρήτη οι Γερμανοί, και την είχαν προ καιρού παρουσιάσει στον περιφερειάρχη Σταύρο Αρναουτάκη.
Μόνο που η επένδυση αυτή φαντάζει πραγματικά αμελητέα ποσότητα μπροστά στο κολοσσιαίο, δίχως κανένα προηγούμενο, ενεργειακό project που σχεδιάζεται να γίνει στην Κρήτη και συνολικά στη χώρα μας από τη Γερμανία... Είναι το μεγαλόπνοο επενδυτικό σχέδιο «Ήλιος».«Helios» είναι ο επίσημος τίτλος του, το οποίο προβλέπει ούτε λίγο-ούτε πολύ την παραγωγή 10.000 μεγαβάτ από φωτοβολταϊκά που θα εγκατασταθούν στην Κρήτη και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας, με αρχικό μόνο κόστος επένδυσης τα 20 δισ. ευρώ!
Τα μεγέθη της επένδυσης προκαλούν αν μη τι άλλο ίλιγγο. Το σίγουρο είναι πως η Κρήτη βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του σχεδίου, με ό,τι πλεονεκτήματα αλλά και προβληματισμούς γεννά αυτό, αφού, πέρα από την ενέργεια και τις θέσεις εργασίας, θα υπάρξει εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε τεράστια κλίμακα...
Σύμφωνα με το σχέδιο - στο οποίο η χώρα μας θα μπορούσε να έχει μερίδιο της τάξης του 30% - η παραγόμενη ενέργεια θα εξάγεται στην Ευρώπη μέσω υποβρύχιων συνδέσεων, κατά το μοντέλο του επίσης γερμανικής εμπνεύσεως προγράμματος Desertec.Το τελευταίο αφορούσε την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με φωτοβολταϊκά στη Σαχάρα και τη μεταφορά της με υποβρύχια καλώδια στην Ευρώπη, με τη διαφορά ότι, ενώ το ελληνικό Desertec υπόσχεται άμεσα αποτελέσματα, σε εκείνο παρουσιάζονται πολλά τεχνικά και πολιτικά προβλήματα, λόγω της αναταραχής στις χώρες της Βόρειας Αφρικής, και έχει «κολλήσει».
Οι λόγοι που οι Γερμανοί ενδιαφέρονται για τον ελληνικό ήλιο σχετίζονται τόσο με την αξιοποίηση της ενεργειακής τους τεχνογνωσίας όσο κυρίως με την ανάγκη αναπλήρωσης της τροφοδοσίας σε ηλεκτρισμό από άλλες εναλλακτικές πηγές, αφού μέχρι και το 2022 έχουν πάρει την απόφαση να απεξαρτηθούν εντελώς από τα πυρηνικά.
Μέχρι τότε θα πρέπει να έχει κλείσει και το τελευταίο πυρηνικό εργοστάσιο της χώρας, σύμφωνα με απόφαση της καγκελαρίου Μέρκελ, που έχει ψηφιστεί από τη γερμανική Βουλή. Εκτός από την επίλυση των προβλημάτων που απορρέουν από το κλείσιμο των πυρηνικών εργοστασίων της Γερμανίας, ένα άλλο όφελος που θα έχει το Βερολίνο αν επενδύσει στον ελληνικό ήλιο σχετίζεται με το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας, η οποία στην Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη γίνεται συνεχώς ακριβότερη.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου