Τη θεσμοθέτηση της συντεταγμένης χρεοκοπίας κρατών εντός της ευρωζώνης φαίνεται ότι προωθεί η Γερμανία. Η ελληνική περίπτωση και οι προβλέψεις για τιμωρία των "απείθαρχων"
Το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών επιβεβαίωσε ότι εξετάζει την πιθανότητα να υπάρξουν και άλλες "συντεταγμένες αναδιαρθρώσεις χρέους" πέραν της Ελλάδας, κάτι που αναφερόταν σε ένα έγγραφο το οποίο δημοσίευσε ο βρετανικός Τύπος.Η εφημερίδα Daily Telegraph δημοσίευσε ένα εξασέλιδο κείμενο που αποδίδει στο γερμανικό ΥΠΕΞ και το οποίο σημειώνει ότι η "μερική πτώχευση" θα πρέπει να καταστεί μια δυνατότητα που θα μπορεί να εφαρμοστεί για τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης τα οποία "δεν είναι σε θέση να επιτύχουν την βιωσιμότητα του χρέους" τους.
"Πρέπει επίσης να υπάρχει η επιλογή μιας συντεταγμένης χρεοκοπίας για να μειωθεί το βάρος για τους φορολογούμενους" σε άλλες χώρες της ευρωζώνης που καταβάλλουν το τίμημα για τον δανεισμό των κρατών που αντιμετωπίζουν κρίσεις χρέους, αναφέρεται στο κείμενο.
Επιχείρηση υποβάθμισης από το Βερολίνο"Δεν υπάρχει τίποτε μυστικό σχετικά με αυτό", ανέφερε το γερμανικό ΥΠΕΞ την Παρασκευή, τονίζοντας ότι περιέχει ιδέες τις οποίες ήδη ο Γκίντο Βέστερβελε έχει σχολιάσει δημόσια.
Όταν είχε αρχίσει η κρίση χρέους στην ευρωζώνη, οι ηγέτες της ΕΕ επέμεναν ότι καμιά χώρα της Ένωσης δεν θα σταματούσε να εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της για την εξυπηρέτηση του χρέους της.
Εφέτος, το ταμπού έσπασε με την περίπτωση της Ελλάδας, καθώς οι ιδιώτες δανειστές συμφώνησαν αρχικά σε απομείωση 21% και κατόπιν 50% των κρατικών ομολόγων που διακρατούν.
Προτείνουν θεσμοθέτηση της "συντεταγμένης χρεοκοπίας"
Το μνημόνιο του γερμανικού ΥΠΕΞ προτείνει οι διαδικασίες για την "συντεταγμένη χρεοκοπία" θα πρέπει να ορίζονται από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ΕΜΣ), ο οποίος αναμένεται να αντικαταστήσει το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ) από το 2013.Το έγγραφο τάσσεται επίσης υπέρ της σθεναρής εμπλοκής της ΕΕ στα δημοσιονομικά όσων χωρών παραβιάζουν το Σύμφωνο Σταθερότητας, προτείνοντας ότι η όποια χώρα δεν τηρεί τους στόχους των προγραμμάτων λιτότητας θα πρέπει να τιμωρείται με "στέρεα δημοσιονομικά μέτρα που θα της επιβάλλονται", όπως "συγκεκριμένες περικοπές δαπανών" ή νέοι φόροι.
Λένε "όχι" στον σούπερ-επίτροπο
Σχολιάζοντας την πρόταση της Ολλανδίας να δημιουργηθεί η θέση ενός Επιτρόπου της ΕΕ που θα είναι αρμόδιος και θα έχει την δυνατότητα να παρεμβαίνει άμεσα σε εθνικούς προϋπολογισμούς το έγγραφο προειδοποιεί πως "οι συνταγματικές πρόνοιες της αυτονομίας σε ό,τι αφορά τον προϋπολογισμό που έχει η Μπούντεσταγκ (σ.σ. η γερμανική εθνοσυνέλευση) θα πρέπει να τηρούνται σε κάθε περίπτωση".Επαναλαμβάνοντας πάγιες θέσεις το κείμενο καλεί να τροποποιηθούν οι συνθήκες της ΕΕ ώστε να εφαρμόζεται η δημοσιονομική πειθαρχία, περιλαμβανομένων πιθανών παγωμάτων της βοήθειας που παρέχει η ΕΕ και της παραπομπής όσων χωρών παραβιάζουν τους κανόνες στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Ωστόσο ομολογείται στο κείμενο ότι αυτό μπορεί να αποδειχθεί ανεφάρμοστο.
"Στην περίπτωση που (η τροποποίηση των συνθηκών της ΕΕ) δεν είναι πολιτικά εφικτή, θα πρέπει να εξεταστεί το ενδεχόμενο να προταθεί μια εναλλακτική συνθήκη ανάμεσα στα κράτη-μέλη, που θα είναι νόμιμη βάσει του διεθνούς δικαίου", αναφέρει.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου