Καμπάνια παραπλάνησης για το θέμα άρσης της βίζας για τους Τούρκους που επιθυμούν να έρθουν στην Ελλάδα θα μπορούσε να υποψιαστεί κανείς, διαβάζοντας, όσα γράφονται και λέγονται εδώ και μήνες από πολιτικούς και εμπόρους του Έβρου, οι οποίοι πλανώνται οικτρά για το τι θα σήμαινε η άρση της βίζας για Τούρκους υπηκόους, νομίζοντας πράγματι ότι οι κυριολεκτικά φτωχοί Τούρκοι, που αδυνατούν να πληρώσουν το τέλος θεώρησης βίζας, δεν θα εκμεταλλευτούν την ευκαιρία που θα τους δωθεί για να 'το σκάσουν' με προορισμό την Ευρώπη, αλλά θα πάνε 'για ψώνια' και 'θα στηρίξουν την τοπική αγορά'.
Έτσι δημοσίευμα της εφημερίδας "Πρώτο Θέμα" προκάλεσε μια σειρά θετικών αντιδράσεων για το θέμα.Γεγονός που εκπλήσσει σε μεγάλο βαθμό όσους γνωρίζουν κάποια στοιχειώδη πράγματα για τη διακίνηση ατόμων σε διεθνή επίπεδο.
Η εφημερίδα αναφέρει πως "Το θέμα της κατάργησης βίζας για τους Τούρκους πολίτες που επιθυμούν να πραγματοποιήσουν μονοήμερες επισκέψεις στις ακριτικές περιοχές του Έβρου, επεξεργάζεται ο δραστήριος υφυπουργός κ. Δημήτρης Δόλλης ύστερα από σχετική εισήγηση του πρωθυπουργού, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες η πρόταση θα είναι έτοιμη την ερχόμενη βδομάδα.
Στην ουσία, πρόκειται για μία παλιά επιδίωξη του κ. Γιώργου Παπανδρέου, ο οποίος την περίοδο που ήταν υπουργός Εξωτερικών επιχείρησε να τη θεσπίσει, δίχως όμως αποτέλεσμα. Ο πρωθυπουργός την ξαναθυμήθηκε πρόσφατα και συγκεκριμένα κατά τη συνάντηση του με Βουλευτές της Ανατολικής Μακεδονίας -Θράκης. Σε αυτό το ραντεβού, η βουλευτής Έβρου κυρία Ελένη Τσιαούση του έθεσε το θέμα τονίζοντάς του ότι θα τονωθεί η οικονομία της περιοχής.Ο κ. Παπανδρέου ενθουσιάστηκε με αποτέλεσμα η βουλευτής να δεχθεί τηλεφώνημα την επόμενη ημέρα από τον κ. Δόλλη."
Αυτό που το συγκεκριμένο άρθρο δεν αναφέρει είναι το γεγονός, ότι η Ελλάδα έχει υπογράψει τη συνθήκη Σένγκεν για την ελεύθερη κυκλοφορία των προσώπων στο εσωτερικό του Χώρου Σένγκεν χωρίς παράλληλα να διαταράσσεται η δημόσια ασφάλεια, και στην οποία κατοχυρώνεται, ότι όλες οι χώρες μέλη υποχρεούνται να φροντίσουν να μην εισέλθει υπήκοος τρίτων χωρών στο χώρο του Σένγκεν, αν δεν μπορεί να αποδείξει, ότι αποκλείεται η πρόθεση μετανάστευσης και μόνιμης εγκατάστασης σε μια από τις χώρες αυτές.Δηλαδή, όποιος Τούρκος, Ρώσος, Κινέζος μπορεί να αποδείξει,ότι έχει σταθερό εισόδημα και τους απαραίτητους πόρους για να επιστρέψει στην πατρίδα του, επιτρέπεται να έρθει στην Ελλάδα και σε οποιαδήποτε άλλη χώρα του Σένγκεν πληρώνοντας 60 € για το τέλος θεώρησης της βίζας του.
Από το εν λόγω τέλος απαλλάσσονται παιδιά κάτω των έξι ετών, μαθητές, φοιτητές, μεταπτυχιακοί φοιτητές και καθηγητές , καθώς και ερευνητές. Διευκολύνσεις σε μορφή εσπευσμένης διαδιακασίας και έγκρισης βίζας υπάρχουν επίσης για εμπόρους και καλλιτέχνες. Επίσης κάτοχοι υπηρεσιακών τουρκικών διαβατηρίων, π.χ. δημόσιοι υπάλληλοι και συνταξιούχοι του δημοσίου, για τους οποίους εγγυάται το ίδιο το τουρκικό κράτος, απαλλάσσονται από το τέλος θεώρησης.
Άρα, εφόσον, όσοι μπορούν (επειδή έχουν τα απαραίτητα χρήματα) να τονώσουν την τοπική αγορά εισέρχονται ήδη χωρίς πρόβλημα, πρέπει ο πρωθυπουργός, ο Δόλλης, η Τσιαούση και όσοι ζητούν την άρση να μας απαντήσουν με σοβαρότητα και ειλικρίνεια , για ποιον τη ζητούν;Επιμέλεια: Πόπη Κουρτίδη.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου