Δευτέρα 22 Αυγούστου 2011

Ζώα και φυτά μεταναστεύουν εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής.

Σε εγκατάλειψη των περιοχών που ζουν οδηγούνται ολοένα και περισσότερα είδη ζώων και φυτών εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής. Ζώα και φυτά εγκαταλείπουν τους οικότοπους τους έως και τρεις φορές ταχύτερα απ' όσο ανέμεναν οι επιστήμονες, προκειμένου να βρουν τόπους με ευνοϊκότερες συνθήκες διαβίωσης.
Τα είδη -ειδικά όσα ζουν κοντά στον ισημερινό- αρχίζουν να νιώθουν την αύξηση της θερμοκρασίας και να μετακινούνται σε υψηλότερα σημεία. Σύμφωνα με την έρευνα που διεξήχθη, τα είδη μεταναστεύουν σε υψόμετρα 11 μέτρα υψηλότερα ανά δεκατετία και γεωγραφικά πλάτη μεγαλύτερα των 17 χιλιομέτρων ανά δεκαετία.
Συγκεκριμένα τα είδη που βρίσκονται στα νοτιότερα σημεία δεν αναπαράγονται με την ίδια επιτυχία που αναπαράγονται στα βόρεια μέρη.
Έτσι πραγματοποιείται η μετακίνηση του είδους προς τα υψηλότερα σημεία και τους πόλους.
Ο καθηγητής Βιολογίας Διατήρησης στο βρετανικό Πανεπιστήμιο του Γιορκ Κρις Τόμας δηλώνει πως "οι αλλαγές είναι ισοδύναμες με μια απομάκρυνση ζώων και φυτών από τον ισημερινό με ρυθμούς 20 εκατοστών την ώρα, για κάθε ώρα της μέρας, για κάθε μέρα του χρόνου. Αυτό συμβαίνει εδώ και 40 χρόνια και θα συνεχίσει να συμβαίνει τουλάχιστον έως τα τέλη του αιώνα".
Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι ο λόγος της μετακίνησης των ειδών είναι αδιαμφισβήτητα η κλιματική αλλαγή. Σύμφωνα με τον βιολόγο Τζέρεμι Κερ από το Πανεπιστήμιο της Οτάβα "Δεν υπάρχει κάποιος πραγματικός λόγος να τεθεί υπό αμφισβήτηση η θεωρία ότι τα είδη μεταναστεύουν εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου