Τετάρτη 29 Ιουνίου 2011

Έντονες αντιδράσεις για την αλόγιστη χρήση χημικών.

Την προκλητική επίθεση, ανεξέλεγκτη δράση των κουκουλοφόρων και αλόγιστη χρήση χημικών στο κέντρο της Αθήνας καταγγέλλουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, καθώς και η ΑΔΕΔΥ και η ΠΟΕ-ΟΤΑ. Από την πλευρά του, από το βήμα της Βουλής, ο υπουργός Οικονομικών απηύθυνε πρόσκληση «ειλικρινούς διαλόγου προς τους πολίτες που είναι αγανακτισμένοι, ενοχλημένοι και φοβισμένοι» και διαδηλώνουν στις πλατείες.
 «Σε διατεταγμένη υπηρεσία οργανωμένες ομάδες κουκουλοφόρων και τα ΜΑΤ στρέφονται με αγριότητα και τόνους χημικών κατά της λαϊκής κινητοποίησης έξω από τη Βουλή», τόνισε το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του, καταγγέλλοντας τη στάση της αστυνομίας έναντι των διαδηλωτών.
«Συμπληρώνουν με τον κατασταλτικό αυταρχισμό τον αισχρό εκβιασμό της κυβέρνησης και της πλουτοκρατίας. Η απάντηση στον κλιμακούμενο αυταρχισμό, στην άγρια επίθεση στα λαϊκά δικαιώματα είναι η λαϊκή οργάνωση και αντεπίθεση για την απόκρουση και την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής της εξουσίας των μονοπωλίων».
 Και ο ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλει την πρωινή «προκλητική και βάναυση» επίθεση αστυνομικών δυνάμεων κατά διαδηλωτών που βρίσκονταν στην πλατεία Συντάγματος, στον Ευαγγελισμό και στο Καλλιμάρμαρο, που είχε ως αποτέλεσμα το σοβαρό τραυματισμό στο κεφάλι του αντιπροέδρου της ΠΟΕ-ΟΤΑ και στελέχους του ΣΥΝ Γιώργου Χαρίση, καθώς και δεκάδων πολιτών. «Καλούμε την κυβέρνηση να σταματήσει τον αυταρχικό της κατήφορο και την καθιστούμε υπεύθυνη για τα αποτελέσματα που θα έχει αυτή η αντιδημοκρατική πρακτική και πολιτική της» προσθέτει η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ.
Μέσα από τη Βουλή, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης κάλεσε τον υπουργό Προστασίας να σταματήσει η χρήση χημικών κατά διαδηλωτών με ακάλυπτα πρόσωπα, τονίζοντας ότι η κατάσταση στην πλατεία Συντάγματος είναι αποπνικτική. Και ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε την κυβέρνηση για εκβιασμό, τονίοζντας πως ο λαός «λέει όχι σε αυτά τα καταστροφικά μέτρα». «Ο απλός κόσμος σήμερα αγωνίζεται με τη σημαία της λαικής κυριαρχίας, είναι έξω για να προστατεύσει την κοινωνική δικαιοσύνη και τους θεσμούς και αυτός ο αγώνας είτε το θέλετε είτε όχι θα δικαιωθεί. Δεν μπορείτε να πάτε μακριά έχοντας όλο το λαό απέναντί σας», πρόσθεσε.
Για «συγκεντρώσεις κατώτερες του αναμενόμενου, είτε από την πολυήμερη κόπωση είτε από τον φόβο των κουκουλοφόρων» έκανε λόγο ο εκπρόσωπος του ΛΑ.Ο.Σ, Κωστής Αϊβαλιώτης, προσθέτοντας πως «Κάποιοι αγνόησαν την πλατεία. Κάποιοι έπιασαν τα μηνύματά της. Είναι σίγουρο ότι και η πλατεία έχει βγάλει τα δικά της συμπεράσματα». «Εχθρός μπορεί να είναι ένα μέρος του πολιτικού κόσμου, όχι όμως και η ίδια κοινωνία, μέλη της οποίας είναι οι Αγανακτισμένοι» πρόσθεσε.
«Η ανεξέλεγκτη δράση των κουκουλοφόρων και η αλόγιστη χρήση χημικών, υπονομεύουν ανοιχτά τις ειρηνικές κινητοποιήσεις των πολιτών. Η Δημοκρατική Αριστερά είναι σταθερά απέναντι σε κάθε εξτρεμιστική τακτική με τυφλές πράξεις βίας. Αποδοκιμάζει την υπερβολική και επικίνδυνη χρήση δακρυγόνων προς τους διαδηλωτές. Επισημαίνει, επίσης, την «ανεπάρκεια» της ελληνικής αστυνομίας να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τα ακραία στοιχεία που κινούνται στις παρυφές των διαδηλώσεων», σημείωσε η Δημοκρατική Αριστερά.

Ο εκπρόσωπος Τύπου της Δημοκρατικής Συμμαχίας Δημήτρης Ζαφειριάδης δήλωσε: «Η κατάσταση στο κέντρο της Αθήνας ξεπέρασε κάθε όριο λογικής. Ελάχιστοι κουκουλοφόροι, μπροστά στα μάτια της Αστυνομίας, μετέτρεψαν την πλατεία Συντάγματος σε βομβαρδισμένη περιοχή. Η ολιγωρία της κυβέρνησης και του αρμόδιου υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, είναι εξοργιστική. Φέρει ευθύνη και οφείλει να αναλάβει πρωτοβουλίες, πριν είναι πολύ αργά».
Και η ΑΔΕΔΥ καταδίκασε τη χρήση χημικών από την αστυνομία και τη «βάρβαρη βία και το κτύπημα με ρόπαλα απεργών και διαδηλωτών στον Ευαγγελισμό, στη χωματερή και αλλού. Η κυβέρνηση αφού απέτυχε με τους εκβιασμούς, την ιδεολογική και πολιτική τρομοκρατία να περάσει τα βάρβαρα μέτρα καταφεύγει στον αυταρχισμό και την κρατική βία». Η ΑΔΕΔΥ υπογραμμίζει πως ο αγώνας «ενάντια στα βάρβαρα μέτρα της κυβέρνησης δεν πρόκειται να σταματήσει. Συνεχίζεται και εντείνεται», ενώ κάλεσε τους πολίτες να συμμετάσχουν το απόγευμα στην πορεία που θα ξεκινήσει από την πλατεία Κλαυθμώνος.
Τέλος, η ΠΟΕ-ΟΤΑ χαρακτήρισε απρόκλητη και βίαιη την επίθεση των δυνάμεων των ΜΑΤ σε βάρος εργαζομένων της τοπικής αυτοδιοίκησης, αναφερόμενη και στον τραυματισμό του β’ αντιπροέδρου της εκτελεστικής επιτροπής της Ομοσπονδίας, Γιώργο Χαρίση, ο οποίος διακομίστηκε στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός έχοντας υποστεί τραύματα στο κεφάλι, όταν αστυνομικοί τον χτύπησαν με γκλομπ. «Οι βίαιες και αδιάκριτες με άνωθεν εντολή επιθέσεις των αστυνομικών δυνάμεων δεν πρόκειται να κάμψουν το δίκαιο αγώνα των εργαζομένων», τόνισε η ΠΟΕ-ΟΤΑ.
Βενιζέλος: Προσκληση «ειλικρινούς διαλόγου» προς τους πολίτεςΑπό την πλευρά του, από το βήμα της Βουλής, ο υπουργός Οικονομικών απηύθυνε πρόσκληση «ειλικρινούς διαλόγου προς τους πολίτες που είναι αγανακτισμένοι, ενοχλημένοι και φοβισμένοι» και διαδηλώνουν στις πλατείες. Σύμφωνα με τον ίδιο, ανάμεσα σε αυτούς που διαδηλώνουν υπάρχουν «οι αγνοί πολίτες, που έχουν όλο το δίκιο με το μέρος τους», υπάρχουν όμως και άλλοι που αμφισβητούν τη Βουλή.
Αναφερόμενος στη στάση της αστυνομίας, σημείωσε πως η αστυνομία έχει εντολή να διασφαλίσει την ελεύθερη λειτουργία του κοινοβουλίου και το δικαίωμα των απλών πολιτών να διαδηλώνουν.
Αφήνοντας σαφέστατες αιχμές σε βάρος του ΣΥΡΙΖΑ ρώτησε «από πού αντλούν κάποιοι το δικαίωμα να μιλούν εξ ονόματος των πολιτών που διαδηλώνουν».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου