Ψήφο εμπιστοσύνης έλαβε η νέα κυβέρνηση έπειτα από φανερή ονομαστική ψηφοφορία που πραγματοποιήθηκε στη Βουλή μετά τα μεσάνυχτα της Τρίτης. «Ναι» ψήφισαν συνολικά 155 βουλευτές, όσοι δηλαδή ανήκουν στην κυβερνητική παράταξη, ενώ 143 ψήφισαν «όχι». Η συζήτηση για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση ολοκληρώθηκε νωρίτερα με τις τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών, ενώ ένταση σημειώθηκε όταν δηλώσεις του αντιπροέδρου της κυβέρνησης προκάλεσαν την αποχώρηση για λίγη ώρα των βουλευτών της ΝΔ από την αίθουσα.
Η πρόταση του Γιώργου Παπανδρέου για ανανέωση της εμπιστοσύνης της Βουλής προς την κυβέρνηση εγκρίθηκε από τους κυβερνητικούς βουλευτές και καταψηφίστηκε από τα κόμματα της αντιπολίτευσης και τους ανεξάρτητους βουλευτές. Από την ψηφοφορία απουσίαζαν ο προσφάτως ανεξαρτητοποιηθείς βουλευτής Γιώργος Λιάνης και η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας Ντόρα Μπακογιάννη. Η κ. Μπακογιάννη, που απουσίαζε στο εξωτερικό, απέστειλε επιστολή με την οποία γνωστοποιεί ότι δεν παρέχει ψήφο εμπιστοσύνης. Η επιστολή της, που αναγνώστηκε από τον πρόεδρο της Βουλής, ωστόσο δεν συνυπολογίστηκε στο αποτέλεσμα διότι η βουλευτής δεν απουσίαζε με αποστολή της Βουλής.Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός απηύθυνε νέα έκκληση για συναίνεση, απορρίπτοντας παράλληλα το αίτημα της αντιπολίτευσης για διενέργεια πρόωρων εκλογών. Ο Αντώνης Σαμαράς δήλωσε πως η ΝΔ θα καταψηφίσει το Μεσοπρόθεσμο, ωστόσο θα ψηφίσει τους «σωστούς» εφαρμοστικούς νόμους. «Να στείλει το δικό του τελεσίγραφο» κάλεσε το λαό η Αλέκα Παπαρήγα, ενώ ο Γιώργος Καρατζαφέρης επισήμανε την ανάγκη να βρεθεί τρόπος συνεννόησης μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων. «Πρόγραμμα λεηλασίας» και «έκθεση κατασχετηρίου» χαρακτήρισε το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα ο Αλέξης Τσίπρας.
«Δεν μπορούμε να υποσχεθούμε περισσότερα χρήματα για κοινωνική πρόνοια αλλά καλύτερη διαχείριση των υπαρχόντων χρημάτων. Δεν μπορούμε να υποσχεθούμε αθρόες προσλήψεις στο δημόσιο. Μπορούμε να υποσχεθούμε έναν υγιή δημόσιο τομέα», δήλωσε ο πρωθυπουργός, αναφέροντας παράλληλα πως «στις σκληρές διαπραγματεύσεις που κάνουμε βάζουμε πρώτα την Ελλάδα».
Αποκάλεσε την ψήφο εμπιστοσύνης «συμβόλαιο με τον ελληνικό λαό», την οποία ζητά από τη Βουλή «για να συνεχίσει τον εθνικό αγώνα της σωτηρίας της χώρας μας».
Απηύθυνε εκ νέου έκκληση για συναίνεση προς τις πολιτικές δυνάμεις «σε αυτή την περήφανη και πατριωτική πορεία», σημειώνοντας πως η κυβέρνηση επιδίωξε και θα επιδιώξει ευρύτατες συναινέσεις. Σχετικά με το αίτημα της ΝΔ για επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου, εμφανίστηκε ανοιχτός «αρκεί να μη μας πετάνε έξω από τους στόχους μας», ενώ σχολιάζοντας σχετικές δηλώσεις που είχε κάνει νωρίτερα ο Αντώνης Σαμαράς δήλωσε πως «κανένας δεν συμφωνεί με τη συνταγή σας. Και σας άκουσαν και σας απέρριψαν». Παρόλα αυτά, «σας κάλεσα να συνδιαπραγματευτουμε με την τρόικα μαζί το φορολογικό και δεν το δεχτήκατε», πρόσθεσε. Εκτίμησε πως υπάρχουν πολλά σημεία σύγκλισης με πολλά κόμματα και χαρακτήρισε την επαναδιαπραγμάτευση «πρόσχημα από την πλευρά της ΝΔ για να μην αναλάβει τις ευθύνες της σε αυτή την κρίσιμη στιγμή».
Χαρακτήρισε τη διενέργεια δημοψηφίσματος «το επιστέγασμα της ενότητας του ελληνικού λαού» και κατηγόρησε τη ΝΔ και το ΚΚΕ ότι φοβούνται τη γνήσια λαϊκή έκφραση, όπως θα αποτυπωθεί μέσα από το δημοψήφισμα, σημειώνοντας πως οι εκλογές θα οδηγήσουν απλώς σε «αλλαγή σε καρέκλες» στο Κοινοβούλιο, κάτι «που είναι το τελευταίο που χρειάζεται η χώρα».
Ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς δήλωσε πως το κόμμα του θα καταψηφίσει το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα διότι η κυβέρνηση το έφερε στη Βουλή σε ένα άρθρο, θέτοντας το δίλημμα «ναι ή όχι». Πρόσθεσε πως θα ψηφίσει όμως τους «σωστούς» εφαρμοστικούς νόμους, γιατί «εμείς θα τους κληρονομήσουμε». Σχετικά με το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος, τόνισε πως το καλύτερο δημοψήφισμα είναι οι εκλογές.
«Δεν βρίσκομαι εδώ για να συνυπογράψω εύκολες λύσεις, αλλά για να αναζητήσω αληθινές λύσεις... Δεν πρόκειται να δεχθώ ψέματα, ύβρεις, στρέβλωση των θέσεών μας», επισήμανε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Δεν βρίσκομαι εδώ για να αντιδικώ, αλλά για να ανοίξουν νέοι δρόμοι για τη χώρα», συμπλήρωσε.
Σχετικά με τις προτάσεις της ΝΔ για την οικονομία που παρουσιάστηκαν στο Ζάππειο ΙΙ, σημείωσε πως «Προωθούμε τις απόψεις μας στην τρόικα, εκείνη τις εξετάζει, εσείς απλώς παρακολουθείτε». Πρόσθεσε ακόμη πως η μείωση που προτείνει η ΝΔ στη φορολογία είναι δημοσιονομικά ουδέτερη, ανακατανέμει τα βάρη χωρίς να μειώνει τα έσοδα. «Επειδή δεν θέλουμε να αυξηθεί το έλλειμμα εξαιτίας της πρότασής μας προσθέσαμε και τη νομιμοποίηση των αυθαιρέτων, η οποία μπορεί να φέρει σημαντικά έσοδα».
Οι απόψεις της ΝΔ «δεν είναι μοναχικές στο εξωτερικό», επισήμανε ο κ. Σαμαράς και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι τις πολεμάει. «Προσπαθείτε να ακυρώσετε τις προσπάθειες της ΝΔ, θεωρείτε ότι με αυτόν τον τρόπο κάνετε καλό στην Ελλάδα;», διερωτήθηκε.
«Το τελεσίγραφο που δίνει η ΕΕ είναι ένα τελεσίγραφο που δεν απευθύνεται στην κυβέρνηση αλλά στον ελληνικό λαό και του λέει τα κεφάλια μέσα, αν δεν δείξεις συναίνεση 5η δόση δεν έχει», δήλωσε η γενική γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα και κάλεσε τον ελληνικό λαό «να στείλει το δικό του τελεσίγραφο». Πρόσθεσε ακόμη πως δεν υπάρχει αγωνιστική διαπραγμάτευση στο πλαίσιο της ΕΕ.
Για το κίνημα των «Αγανακτισμένων» σημείωσε πως «όλοι διεκδικούν μερίδιο επιρροής στις πλατείες». Επίσης, χαρακτήρισε «κατήφορο της μεγάλης καταστολής» το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος. «Ο ελληνικός λαός δεν πρέπει να καταπιεί το χάπι του δημοψηφίσματος, θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να το υπονομεύσουμε», υπογράμμισε.
Την ανάγκη να βρεθεί τρόπος συνεννόησης επισήμανε ο πρόεδρος του Λα.Ο.Σ. Γιώργος Καρατζαφέρης, σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως «ο σκυλοκαβγάς δεν ωφελεί κανέναν».
Αναφερόμενος στην ομιλία του υπουργού Οικονομικών και αντιπροέδρου της κυβέρνησης, δήλωσε ότι ο κ. Βενιζέλος «μπορεί να πουλήσει ψυγείο σε Εσκιμώο ή άμμο σε βεδουίνο» και πρόσθεσε ότι «ο Ελληνας θέλει όμως να ξέρει τα εργαλεία με τα οποία θα βγει η χώρα από την κρίση».
Παράλληλα, έκανε λόγο για την ανάγκη μιας νέας δημόσιας διοίκησης, η οποία θα υποδεχθεί τις επενδύσεις. «Για να έρθει κάποιος επενδυτής στην Ελλάδα χρειάζεται σοβαρή δημόσια διοίκηση», ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι η νέα διοίκηση θα πρέπει να χαρακτηρίζεται από λιγότερο όγκο και μηδενική διαφθορά.
Τέλος, σχολιάζοντας δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα, που προηγήθηκαν της δικών του, σημείωσε πως «δεν θα ασχοληθώ με τις αποστροφές του κ. Τσίπρα, η ζήλεια είναι ανθρώπινη».
Λίγο πριν, ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας επισήμανε πως το τελευταίο διάστημα κλιμακώνονται οι επιθέσεις απέναντι στο κόσμο που ζητά κοινωνική δικαιοσύνη καθώς και οι επιθέσεις στην Αριστερά και το ΣΥΡΙΖΑ. Πρόσθεσε ακόμη πως αυτό που τον ενοχλεί περισσότερο είναι ότι ταυτόχρονα με τη συκοφάντηση του ΣΥΡΙΖΑ η κυβέρνηση ανοίγει την αγκαλιά της «στον κ. Καρατζαφέρη και την ακροδεξιά».
Στη δική του ομιλία, ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε το Μεσοπρόθεσμο «πρόγραμμα λεηλασίας» και «έκθεση κατασχετηρίου». «Τρόικα και κυβέρνηση καταγράφουν όλα τα περουσιακά στοιχεία για να τα εκποιήσουν», τόνισε.
Υπογράμμισε ακόμη πως «ο ελληνικός λαός ξεπερνά τους εκβιασμούς για την πέμπτη δόση. Ο μόνος εγγυητής για τη διάσωση της οικονομίας είναι ο ελληνικός λαός, όχι οι ψευδεπίγραφες συναινέσεις», ενώ κατηγόρησε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ ότι επιδιώκουν να κερδίσουν χρόνο και να μην οδηγηθούμε στη λαϊκή ετυμηγορία.
«Δεν υπήρξε ποτέ στη μεταπολιτευτική ιστορία του τόπου μεγαλύτερο έλλειμμα εμπιστοσύνης ανάμεσα στους πολίτες και το πολιτικό σύστημα», επισήμανε και πρόσθεσε: «Η Βουλή καλείται σε ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση Παπανδρέου ή στην κυβέρνηση Παπανδρέου - Βενιζέλου;».
Δείτε το βίντεο:
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου