Τρίτη 24 Μαΐου 2011

Αποκρατικοποιήσεις «express» για ΟΤΕ, ΤΤ, λιμάνια και ΕΥΑΘ.

Με εκποίηση δημόσιας περιουσίας και εκτεταμένη φοροεπιδρομή επιχειρεί η κυβέρνηση να καλύψει την μαύρη τρύπα της οικονομίας. Ύστερα από τη σημερινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ανακοίνωσε πρόσθετα μέτρα που υπερβαίνουν τα 6 δις ευρώ για το 2011, υιοθέτηση μέτρων 22 δις ευρώ για την περίοδο 2012-2015 και άμεση αποκρατικοποίηση του ΟΤΕ, του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, του ΟΛΠ, του ΟΛΘ και της ΕΥΑΘ. Μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα θα έχουν επιλεγεί σύμβουλοι για τις αποκρατικοποιήσεις, ενώ αναμένεται να δημιουργηθεί και Ταμείο Δημόσιας Περιουσίας.
Στη σειρά για αποκρατικοποίηση...
Σύμφωνα με τον Γιώργο Πεταλωτή, η αξιοποίηση και η αποκρατικοποίηση προχωρά επίσης για τις εταιρείες: ΔΕΠΑ ΕΑΣ, ΔΑΑ ΤΠΔ, ΟΠΑΠ, ΟΔΙΕ Κρατικά Λαχεία, ΕΛΒΟ Κοίτασμα Αερίου «Νότια Καβάλα», Ελληνικοί Αυτοκινητόδρομοι, Χαρτοφυλάκιο Ακινήτων Δημοσίου, ΕΛΤΑ και ΛΑΡΚΟ, όπως και για τους Περιφερειακούς Αερολιμένες και τα Περιφερειακά Λιμάνια. Επίσης, για το Ελληνικό, το Φάσμα Συχνοτήτων και την ανανέωση αδειών κινητής τηλεφωνίας.
Η ολοκλήρωση της αξιολόγησης του Προγράμματος Οικονομικής Πολιτικής θα σημάνει και την τελική ανακοίνωση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων. Το κάλεσμα για την επιλογή χρηματοοικονομικών συμβούλων με στόχο την άμεση προώθηση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων έχει ήδη δημοσιευθεί, ενώ, ικανοποιώντας ένα αίτημα της τρόικας, εγκρίθηκε η δημιουργία ενός ειδικού φορέα (του Ταμείου Δημόσιας Περιουσίας), στον οποίο θα δημιουργηθούν ειδικά χαρτοφυλάκια αξιοποίησης της κινητής και ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου.
Τα 28 δις ευρώ αγγίζουν τα νέα μέτρα
Τα επιπλέον μέτρα ύψους 6 δις που θα υιοθετηθούν για το 2011 στοχεύουν στη μείωση του ελλείμματος στο 7,5% του ΑΕΠ. Τα μέτρα για την περίοδο 2012-2015 (το Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό Πλαίσιο) στοχεύουν στη μείωση του ελλείμματος σε ύψος μικρότερο του 3% για το 2014 και γύρω στο 1% του ΑΕΠ για το 2015.
Στόχος της κυβέρνησης είναι, σύμφωνα με δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου:
Πρώτον, η αποτελεσματικότερη λειτουργία του δημοσίου. Για το σκοπό αυτό, σχεδιάζονται μέτρα μείωσης των απασχολούμενων και του μισθολογικού κόστους (για την εξοικονόμηση 1,12 δισ.), της συγχώνευση και κατάργηση φορέων, της εξυγίανσης των ΔΕΚΟ (1,5 δισ.), της μείωσης των λειτουργικών δαπανών (1,2 δισ.), καθώς και της μείωσης των αμυντικών δαπανών (1,2 δισ.). Πιο συγκεκριμένα, περικόπτονται οι υπερωρίες, τα επιδόματα και το κίνητρο απόδοσης - εξομάλυνσης στο Δημόσιο. Επιβάλλεται εισφορά στις επικουρικές συντάξεις από την 1η Ιουλίου, αυξάνεται η εισφορά αλληλεγγύης στις υψηλές συντάξεις, και τίθεται ειδική εισφορά σε συνταξιούχους κάτω των 60 ετών.
Δεύτερον, η διεύρυνση της φορολογικής βάσης (για την εξεύρεση 3 δισ.), παράλληλα με τη μείωση των φοροαπαλλαγών (2,5 δισ.), την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της εισφοροδιαφυγής (2,4 δισ.). Για το σκοπό αυτό, προβλέπεται μεταξύ άλλων μετάταξη προϊόντων από το 13% του ΦΠΑ στο 23%, ειδικοί φόροι κατανάλωσης στα αναψυκτικά, εξίσωση του φόρου πετρελαίου θέρμανσης με κίνησης, επιβολή ειδικού φόρου στο φυσικό αέριο και αύξηση των τελών κυκλοφορίας των ΙΧ. Επίσης, προβλέπεται η αύξηση της φορολογίας σε σκάφη, πισίνες, πολυτελή Ι.Χ και ακριβά ακίνητα.
Τρίτον, η καλύτερη στόχευση των κοινωνικών δαπανών, για την εξοικονόμηση 2,6 δισ. Έτσι, πρόκειται να μειωθούν τα κοινωνικά επιδομάτα μέσω των διασταυρώσεων, και να τεθούν αυστηρότερα κριτήρια σε επιδόματα ανεργίας, ΕΚΑΣ και ΟΕΕ- ΟΕΚ. Επίσης, να τεθεί εισφορά αλληλεγγύης υπέρ της ανεργίας στο δημόσιο τομέα και αύξηση εισφοράς υπέρ ανεργίας στον ιδιωτικό.
Τέταρτον, ο εξορθολογισμός των δαπανών υγείας, για την εξοικονόμηση 0,7 δισ.
Ο συνολικός όγκος των μέτρων ανέρχεται στα 28 δις ευρώ.
ΓΑΠ: «Αποτρέψαμε τον κίνδυνο χρεοκοπίας, όμως η μάχη συνεχίζεται»
Μιλώντας στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι «αποτρέψαμε τον κίνδυνο χρεοκοπίας, όμως η μάχη για τη σωτηρία της χώρας συνεχίζεται, χωρίς πισωγυρίσματα. Στην υπηρέτηση του πατριωτικού καθήκοντος για τη σωτηρία της χώρας δεν συγχωρείται λιγοψυχία» διεμήνυσε ο κ. Παπανδρέου μιλώντας στους υπουργούς του, για να προσθέσει στη συνέχεια ότι «όπως πριν από ένα χρόνο, έτσι και τώρα παίρνουμε τις αποφάσεις που χρειάζονται για να αποφύγουμε οριστικά τον κίνδυνο και να αλλάξουμε οριστικά τη χώρα». καταλήγοντας υπογράμμισε: «Έχουμε χρέος απέναντι στη χώρα και στον ελληνικό λαό να διασφαλίσουμε τη μελλοντική μας πορεία».
«Στη σημερινή κρίσιμη συγκυρία είναι αδήριτη ανάγκη να συνεχιστεί χωρίς αμφιταλαντεύσεις και να επιταχυνθεί η πορεία που έχουμε χαράξει, για να βγάλουμε τη χώρα από την κρίση: οι πολιτικές για τη μείωση των ελλειμμάτων και τον έλεγχο του δημοσίου χρέους, και οι μεγάλες αλλαγές στις δομές του κράτους και της οικονομίας που φέρνουν επενδύσεις, δουλειές και ανάπτυξη. Αυτή είναι η προσπάθεια για την αξιοπιστία, την αξιοπρέπεια και τη διάσωση της οικονομίας και της χώρας μας. Είναι μια προσπάθεια για να μπορούμε να συνεχίσουμε να βλέπουμε μπροστά μας ένα μέλλον με προοπτική» υποστήριξε, από την πλευρά του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιώργος Πεταλωτής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου