Πέντε χρόνια μετά την αποχώρηση του Φιντέλ Κάστρο από το προσκήνιο, λόγω προβλημάτων υγείας, ο αδελφός του, Ραούλ, προχωράει σε πρωτόγνωρες αλλαγές στην οικονομία της Κούβας, χρησιμοποιώντας ένα γνώριμο δίλημμα: «Ή αλλάζουμε ή βουλιάζουμε». Η σοβιετικού τύπου οικονομία βρίσκεται στα πρόθυρα της κατάρρευσης: άλλοτε πρώτη παγκοσμίως στην παραγωγή, η χώρα αναγκάζεται τώρα να εισάγει ζάχαρη από το εξωτερικό. Στο Ρεπορτάζ Χωρίς Σύνορα, σήμερα, Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου, στις 22:00 από τη ΝΕΤ!
Στα πλαίσια των αλλαγών, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα απολύσει περίπου μισό εκατομμύριο δημοσίους υπαλλήλους. «Υπολογίσανε αρχικά μισό εκατομμύριο αλλά μπορεί να είναι περισσότεροι», δηλώνει στην κάμερα της εκπομπής ο Λάσαρο Μπαρέδο, διευθυντής της «Granma», της επίσημης εφημερίδας του κόμματος. Οι Κουβανοί μπορούν πλέον να προχωρούν σε αγοραπωλησία αυτοκινήτων και κατοικιών. Θα έχουν τη δυνατότητα να αποκτήσουν ευκολότερα δικές τους μικρές επιχειρήσεις (καφετέριες, κομμωτήρια, κ.α). Οικογενειακές επιχειρήσεις, όπως τα παλαδάρ -μικρά ιδιόκτητα εστιατόρια που λειτουργούν Κουβανοί στα σπίτια τους- μπορούν να προσλαμβάνουν προσωπικό εκτός οικογένειας.
Για τους επικριτές του καθεστώτος, οι αλλαγές αυτές είναι πολύ μικρές και γίνονται πολύ καθυστερημένα. « Ο Ραούλ είναι ρεαλιστής, αλλά οι κομματικοί “Ταλιμπάν” του βάζουν συνεχώς εμπόδια. Έχει παραμείνει στη διάγνωση χωρίς να προχωρήσει στη θεραπεία. Οι αλλαγές που έκανε είναι πρωτοβουλίες “μπονζάι”, μικρές, με μεγάλη φορολόγηση.» δήλωσε στον Στέλιο Κούλογλου, ο οικονομολόγος Όσκαρ Μανουέλ Εσπινόζα Τσέπε, κάποτε αξιωματούχος της κυβέρνησης και τώρα πολέμιός της.Ο Τσέπε συνελήφθη το 2003, μαζί με άλλα 74 άτομα λόγω της αντικαθεστωτικής του δράσης σε μια ημέρα που έμεινε γνωστή ως “Μαύρη Άνοιξη”. Οι γυναίκες των συλληφθέντων δημιούργησαν τότε την οργάνωση «Γυναίκες Στα Λευκά», ζητώντας την απελευθέρωση των συζύγων τους. Ο φακός του Ρεπορτάζ Χωρίς Σύνορα κατέγραψε την καθιερωμένη διαδήλωση των γυναικών στην 5η Λεωφόρο, στο Μιραμάρ και μίλησε με τις επικεφαλής της οργάνωσης.
Η εκπομπή σκιαγραφεί το πορτρέτο μιας πολύχρωμης χώρας που προσπαθεί να σταθεί στα πόδια της, παρά το πολυετές αμερικανικό εμπάργκο. Σε μια χώρα όπου οι ομοφυλόφιλοι οδηγούνταν παλαιότερα σε στρατόπεδα συγκέντρωσης, πραγματοποιήθηκε στις 13 Αυγούστου – ημέρα γενεθλίων του Φιντέλ- γάμος μεταξύ μιας τρανσέξουαλ, της Γουέντι Ιρριέπα, και ενός ομοφυλόφιλου, του Ιγνάσιο Εστράδα. Η Γουέντι, είχε πραγματοποιήσει την εγχείρηση αλλαγής φύλου με τη βοήθεια του κέντρου σεξουαλικής επιμόρφωσης που διευθύνει η κόρη του Ραούλ, Μαριέλα Κάστρο. Αλλά και οι πάλαι ποτέ απαγορευμένοι στην Κούβα Beatles απέκτησαν τώρα μπαρ αφιερωμένο αποκλειστικά στα τραγούδια τους.
Από την άλλη, το συγκρότημα Porno Para Ricardo καταγγέλλει ότι το κράτος τού απαγορεύει να πραγματοποιεί συναυλίες στην Κούβα εξαιτίας των αντικαθεστωτικών στίχων των τραγουδιών του, ενώ ο μπλόγκερ Λουίς Πάρντο Λάσο αναγκάζεται να πηγαίνει σε τουριστικά ξενοδοχεία για να ανανεώσει το μπλογκ του, καθώς οι Κουβανοί δεν μπορούν να έχουν ίντερνετ στα σπίτια τους.Θα καταφέρει η χώρα να αντιμετωπίσει τα μεγάλα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα που την ταλαιπωρούν, διατηρώντας το σοσιαλιστικό μοντέλο που οραματίστηκε ο ιδεαλιστής Φιντέλ; Στα ερωτήματα αυτά απαντούν στον Στέλιο Κούλογλου προσωπικότητες του Κομμουνιστικού Κόμματος, αντικαθεστωτικοί, αλλά και απλοί πολίτες. Ανάμεσά τους: η κόρη του Τσε Γκεβάρα, Αλέιδα, η κόρη του προέδρου της χώρας Ραούλ, Μαριέλα Κάστρο, ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Οικονομολόγων, Oύγκο Πονς Ντουάρτε, ο διευθυντής του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, Λισάρντο Γκαρσία Ραμίς, η «Γυναίκα στα Λευκά» Μπέρτα Σολέρ, και πολλοί άλλοι.
Δείτε το βίντεο:
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου