Με νέα αντίποινα απειλεί η Τουρκία τη Γαλλία, εάν η γαλλική Γερουσία εγκρίνει σήμερα το νομοσχέδιο που ποινικοποιεί την άρνηση αναγνώρισης της σφαγής των Αρμενίων ως γενοκτονίας. Από την πλευρά της, η Γαλλία επανέλαβε την έκκλησή της «για ηρεμία» προς την Τουρκία, η οποία είναι ένας «πολύ σημαντικός σύμμαχος».
«Έχουμε ήδη αποφασίσει τα μέτρα που θα λάβουμε, εάν το νομοσχέδιο εγκριθεί τελικά. Κανένας δεν πρέπει να το αμφισβητεί αυτό», δήλωσε από την Άγκυρα ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας που ακύρωσε το προγραμματισμένο ταξίδι του στις Βρυξέλλες, όπου θα συμμετείχε στη σύνοδο των ΥΠΕΞ για το ζήτημα του Ιράν, αναμένοντας το αποτέλεσμα της σημερινής ψηφοφορίας.Όπως επισήμανε, είχε συνομιλία το Σάββατο με τον Τούρκο πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σχετικά με την απάντηση που πρέπει να δοθεί στη Γαλλία. Πρόσθεσε ότι «η Τουρκία δεν είναι πια η Τουρκία του 2001», όταν το γαλλικό κοινοβούλιο είχε αναγνωρίσει την «αρμενική γενοκτονία».
«Το να σκεφτεί κανείς ότι η Τουρκία θα επιβάλει κυρώσεις και ότι αργότερα θα τις αναθεωρήσει, σημαίνει ότι δε αναγνωρίζει την Τουρκία ως περιφερειακό παράγοντα και αναδυόμενη χώρα», προειδοποίησε ο Νταβούτογλου.
Και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Τουρκίας Μπουλέντ Αρίντς δήλωσε σήμερα στο Στρασβούργο ότι η Τουρκία θα μπορούσε να προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) για να καταδικάσει τη Γαλλία, αν ο νόμος που ποινικοποιεί την άρνηση της Γενοκτονίας των Αρμενίων υιοθετηθεί από αυτήν. «Θα είναι μια ιστορική ντροπή», σχολίασε ο κ. Αρίντς, ο οποίος μιλούσε σε συνέντευξη Τύπου στο κτίριο του Συμβουλίου της Ευρώπης, κρίνοντας ότι ένας τέτοιος νόμος θα είναι «μια απειλή για την ελευθερία έκφρασης».
«Θα μπορούσαμε να πάμε στο ΕΔΑΔ, αν αυτό χρειαστεί, ως χώρα ή ως άτομα», δήλωσε ο Αρίντς, εκφράζοντας την πεποίθησή του ότι το Δικαστήριο που εδρεύει στο Στρασβούργο θα αποφανθεί ότι αυτός ο νόμος «είναι αντίθετος προς την Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων».«Αν χίλιοι άνθρωποι συγκεντρωθούν και δηλώσουν ότι είναι αντίθετοι προς το νόμο, τι θα κάνει η γαλλική δικαιοσύνη, θα τους βάλει όλους στη φυλακή;», διερωτήθηκε.
Ο κ. Αρίντς κατηγόρησε τον πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί ότι προσπαθεί να «χρησιμοποιήσει για σκοπούς εσωτερικής πολιτικής μια απόφαση κατά της Τουρκίας», προειδοποιώντας ότι θα υπάρξουν «πολύ επιβλαβείς» συνέπειες για τις γαλλοτουρκικές σχέσεις, σε περίπτωση υιοθέτησης του νόμου αυτού.
Στο μεταξύ το πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή μετέδωσε ότι η Τουρκία θα αποχωρήσει από το Euronews, το πρώτο διεθνές τηλεοπτικό κανάλι ενημέρωσης στην Ευρώπη, εάν η γαλλική Γερουσία υιοθετήσει το νομοσχέδιο για τη γενοκτονία των Αρμενίων.
Η Τουρκία είναι μέλος της European Broadcasting Union (EBU) και η τουρκική κρατική Ραδιοτηλεόραση TRT εντάχθηκε στο Euronews το 2009, και έγινε μέτοχος κατά 15,5%. Η TRT έχει αποφασίσει να καταγγείλει τη συμμετοχή της στο Euronews, αν οι Γάλλοι γερουσιαστές εγκρίνουν σήμερα το νομοσχέδιο αυτό, προσθέτει το πρακτορείο, επικαλούμενο τη διεύθυνση της TRT. Η TRT είναι ο τρίτος μεγαλύτερος μέτοχος του Euronews.«Ηρεμία» συνιστά η Γαλλία
Το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών, πάλι, πριν ψηφίσουν οι γερουσιαστές το νομοσχέδιο το οποίο ποινικοποιεί την άρνηση της αρμενικής γενοκτονίας και προκαλεί την οργή της Άγκυρας, σημείωνε: «Απευθύνουμε έκκληση για ηρεμία. Η Τουρκία είναι ένας πολύ σημαντικός εταίρος και σύμμαχος της Γαλλίας».Όπως, δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Μπερνάρ Βαλερό στη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων, «αποδίδουμε τη μεγαλύτερη προσοχή στις ανταλλαγές μας με την Άγκυρα, ιδιαίτερα στα διεθνή και περιφερειακά ζητήματα. Είμαστε επίσης προσηλωμένοι στην ανάπτυξη των σχέσεών μας σε όλους τους τομείς».
Η γαλλική Γερουσία πρόκειται να υιοθετήσει σήμερα, εκτός απροόπτου, ένα νόμο που προβλέπει να τιμωρείται με ένα χρόνο φυλάκιση και πρόστιμο 45.000 ευρώ η άρνηση των γενοκτονιών που έχουν αναγνωριστεί ως τέτοιες από το γαλλικό δίκαιο, μεταξύ των οποίων η αρμενική γενοκτονία.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου