Άμεσος κίνδυνος έναρξης κατάσχεσης κρατικών περιουσιακών στοιχείων ανακύπτει πλέον από εκατοντάδες περιπτώσεις θεσμικών επενδυτών ή φυσικών προσώπων οι οποίοι αρνήθηκαν να μπουν στο κούρεμα και προσφεύγουν ο ένας μετά τον άλλον στα δικαστήρια σε όλο τον πλανήτη. Η ταχεία απονομή δικαιοσύνης τόσο στον πρώτο όσο και στον δεύτερο βαθμό υπολογίζουν ότι θα τους επιτρέψει εντός τριετίας να αρχίσουν οι κατασχέσεις!
Εκτός από ομολογιούχους στην Ιαπωνία, τις ΗΠΑ και την Βρετανία 110 Γερμανοί μικροεπενδυτές, κάτοχοι ελληνικών ομολόγων, κετάφυγαν στα δικαστήρια ζητώντας αποζημιεώσεις, σύμφωνα με την Deutche Welle, καθώς όπως υποστηρίζουν, με το κούρεμα έχασαν σχεδόν το 90% της επένδυσής τους.Σύμφωνα με το πρακτορείο, η νομική εταιρία του Αμβούργου Gröpper Köpke ανακοίνωσε σήμερα ότι εκπροσωπεί τα συμφέροντα 110 ατόμων, που έχουν στην κατοχή τους ομόλογα του ελληνικού κράτους και τα οποία χάνουν με το κούρεμα ως και το 90% των επενδύσεων τους.
Η προσφυγή που προετοιμάζει το δικηγορικό γραφείο στρέφεται τόσο εναντίον γερμανικών τραπεζών όσο και του ελληνικού κράτους ζητώντας αποζημιώσεις μέσω της κατάσχεσης κρατικής περιουσίας!
Οι μικροομολογιούχοι προσάπτουν στις τράπεζες «τους συμβούλευσαν λανθασμένα» όταν τους είχαν συστήσει να αγοράσουν ελληνικά ομόλογα και σε ότι αφορά το ελληνικό δημόσιο είναι πολύ συγκεκριμένοι: "Τους έφαγε τα λεφτά"!
Η δε πρόθεση του ελληνικού κράτους να εφαρμόσει το ‘κούρεμα’ δια νόμου αναδρομικά, σημαίνει νομική εταιρία πράξη «απαλλοτρίωσης χωρίς καταβολή αποζημίωσης» και θα πρόσβαλε καιτην ελληνογερμανική σύμβαση για την προστασία των επενδύσεων.Η εν λόγω νομική εταιρία γνωστοποιεί ακόμη ότι ήδη συνεργάζεται με δικηγόρους στις ΗΠΑ, τη Μεγάλη Βρετανία και την Ελλάδα, επειδή σε αυτές τις χώρες θα γίνουν οι προσφυγές κατά του ελληνικού δημοσίου.
Κατασχέσεις εληνικής δημόσιας περιουσίας ζητάνε και άλλοι πιστωτές σε ΗΠΑ, Βρετανία κλπΤην ίδια στιγμή το κλίμα της ολικής χρεοκοπίας εμπεδώνεται στις διεθνείς αγορές με καταστροφικές συνέπειες για την αξία και των νέων ελληνικών ομολόγων, τα οποία διαπραγματεύονται στο … 18% της αξίας τους (!) καταδεικνύοντας ότι οι αγορές στον πλανήτη Γη θεωρούν ότι η αξία των ελληνικών ομολόγων, παρά τις διαβεβαιώσεις της ΕΚΤ του ΕFSF και δεν συμμαζεύεται είναι ίση με την αξία μιας ακριβήςς ταπετσαρίας που βάζουν στα σπίτια τους.
Πάντως, οι τιμές των νέων ομολόγων τις πρώτες ώρες της επίσημης διαπραγμάτευσής τους, κυμαίνονται σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα συγκριτικά με την ονομαστική τους αξία.Το ομόλογο 11ετούς διάρκειας και ημερομηνία λήξεως στις 24/2/2023 διαπραγματεύεται στο 26% με 27% της ονομαστικής του αξίας που προσδιορίζει την απόδοσή του στο 19%. Το συνολικό ύψος του νέου αυτού ομολόγου ανέρχεται σε 2,7 δισ. ευρώ.
Οι ιδιαίτερα χαμηλές τιμές των νέων ελληνικών ομολόγων που λαμβάνουν από σήμερα οι επενδυτές τα λένε όλα για το πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων PSI : η Ελλάδα δεν πρόκειται να πληρώσει ούτε τα νέα ομόλογα και, αν δεν υπάρξει αποτέλεσμα, τότε θα ανοίξουν νέες συζητήσεις για τα ομόλογα αγγλικού δικαίου καθώς και για τα δάνεια της Τρόικας.Και μέσα σε όλα αυτά ήρθε και το κερασάκι στην τούρτα: Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) ανακοίνωσε πως ακυρώνει τα κεφάλαια του προηγούμενου προγράμματος που δεν έχουν ακόμα διατεθεί.
Μέχρι σήμερα είχε καλλιεργηθεί η εντύπωση πως η Ελλάδα θα λάμβανε τα εναπομείναντα 9,7 δισ. ευρώ από την αρχική Σύμβαση Δανειακής Διευκόλυνσης που είχε συνομολογήσει με το ΔΝΤ ύψους 30 δισ. ευρώ. Από το Μάιο 2010 η χώρα μας έχει εισπράξει 20,3 δισ. ευρώ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου