Παρασκευή 30 Μαρτίου 2012

Πλαστικές σφαίρες κατά διαδηλωτών στη Βαρκελώνη. (Βίντεο)

Εκατοντάδες χιλιάδες κόσμου κατέκλυσαν σήμερα τους δρόμους των ισπανικών πόλεων, αντιδρώντας στις εργασιακές μεταρρυθμίσεις και τα μέτρα λιτότητας της συντηρητικής κυβέρνησης του Μαριάνο Ραχόι, στο πλαίσιο της γενικής απεργίας που είχε κηρυχθεί σήμερα στη χώρα. Βίαια επεισόδια, που συνεχίζονται μέχρι αυτή την ώρα, ξέσπασαν στη Βαρκελώνη, όπου η αστυνομία έκανε χρήση πλαστικών σφαιρών κατά των διαδηλωτών.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των συνδικάτων της χώρας, όπως αναφέρεται στην λεπτό προς λεπτό ενημέρωση της El Pais, 800.000 άνθρωποι διαδήλωσαν στη Βαρκελώνη, 200.000 στη Μαδρίτη και άλλοι 250.00 στη Βαλένθια. Διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν και σε άλλες πόλεις της Ισπανίας. Σημειώνεται πως ο αριθμός των διαδηλωτών που δίνει η αστυνομία, για κάθε πόλη, έχει μεγάλες αποκλίσεις από τον αντίστοιχο που δίνουν τα συνδικάτα.
Στη Βαρκελώνη ξέσπασαν βίαια επεισόδια μεταξύ διαδηλωτών και δυνάμεων ασφαλείας, που χρησιμοποίησαν πλαστικές σφαίρες για να τους διαλύσουν, όπως έγινε γνωστό από το υπουργείο Εσωτερικών της Καταλονίας.
Η κατάσταση στην πόλη παραμένει τεταμένη, ενώ οι συγκρούσεις μεταξύ αστυνομικών και ομάδων διαδηλωτών συνεχίζονται. Κτίρια, κυρίως τράπεζες αλλά και κάποια καταστήματα, έχουν υποστεί σημαντικές ζημιές, ενώ μεγάλος είναι ο αριθμός των προσαγωγών και των τραυματιών.
«Η αστυνομία παρενέβη και χρησιμοποίησε πλαστικές σφαίρες» για να αντιμετωπίσει μια «αρκετά μεγάλη ομάδα» που προκαλούσε «βίαια επεισόδια», δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου.
Η καταλανική τηλεόραση έδειξε βίντεο στο οποίο διακρίνονται νέοι να πυρπολούν κάδους απορριμμάτων και να έρχονται αντιμέτωποι με τους αστυνομικούς. Άλλοι νεαροί εκτόξευαν διάφορα αντικείμενα εναντίον των αστυνομικών ή κυνηγούσαν τα περιπολικά.
Διακρίνεται επίσης ένας αστυνομικός να χτυπά έναν διαδηλωτή με το γκλομπ του.
Δείτε το βίντεο:





«Έκαψαν πολλούς κάδους και έσπασαν τη βιτρίνα ενός καταστήματος. Έκαψαν ότι μπορούσαν να κάψουν», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.
Οι κινητοποιήσεις στην Ισπανία ξεκίνησαν από τις πρώτες πρωινές ώρες. Κρατώντας κόκκινες σημαίες και πανό που γράφουν «Γενική απεργία» και «Όχι στην εργατική μεταρρύθμιση» και το σύνθημα «σήμερα παλεύουμε για τα δικαιώματα των παιδιών μας» ομάδες συνδικαλιστών κατέβηκαν στους δρόμους, ενώ άλλοι έχουν πήραν θέσεις στις εισόδους επιχειρήσεων, στην κεντρική αγορά της Μαδρίτης και στους βασικούς σταθμούς των μέσων μαζικής κυκλοφορίας.
Σημειώνεται πως σύμφωνα με τα συνδικάτα η συμμετοχή στην 24ωρη απεργία ξεπέρασε στο 80%.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου