Πέμπτη 8 Μαρτίου 2012

Αισιόδοξη η Ελλάδα όσο πλησιάζει η προθεσμία ανταλλαγής ομολόγων.

Σημαντικές τράπεζες και συνταξιοδοτικά ταμεία έριξαν το βάρος τους στην προσφορά ανταλλαγής ομολόγων της Ελλάδας προς τους ιδιώτες πιστωτές, γεγονός που καθιστά όλο και πιο πιθανό ότι η συμφωνία θα περάσει και θα ανοίξει τον δρόμο για ένα νέο πακέτο διάσωσης προκειμένου να αποφευχθεί το αμέσως επόμενο σενάριο.
Η λήξη της προθεσμίας για την αποδοχή των 2000 GMT πλησιάζει και οι κάτοχοι ομολόγων, τουλάχιστον το 57% του συνόλου από 206 δις ευρώ του χρέους, έχουν δεσμευτεί. Φαίνεται να υπάρχει αυξανόμενη εμπιστοσύνη στην Αθήνα και η ανταλλαγή θα περάσει τελικά.
«Ο ρυθμός των ανταποκρίσεων στην προσφορά ομολόγων είναι θετικός, το ποσοστό των εθελοντών ομολογιούχων για την ανταλλαγή είναι πολύ υψηλό», δήλωσε δημόσιος υπάλληλος, υπό τον όρο της ανωνυμίας, «όλα πηγαίνουν καλά, είμαστε πολύ αισιόδοξοι».
Ανώτερος Έλληνας αξιωματούχος του Υπουργείου Οικονομικών, δήλωσε ότι η κυβέρνηση ήλπιζε στην ανταπόκριση ποσοστού πάνω από το 75% των επιλέξιμων ομολόγων που θα πρέπει να υποβληθούν, ξεκαθαρίζοντας πως αυτό ήταν το ελάχιστο όριο που είχε τεθεί για να προχωρήσει η συμφωνία.
Πολλά αμοιβαία κεφάλαια κινδύνου και πολλά ελληνικά συνταξιοδοτικά ταμεία έμεναν απ’ έξω, αλλά το υψηλό επίπεδο αποδοχής πριν τη λήξη της προθεσμίας έκανε φανερό ότι η συμφωνία προχωρούσε ομαλά παρά τις αρχικές προειδοποιήσεις για χαμηλή αφομοίωση.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχουν κάνει μια επιτυχημένη ανταλλαγή ομολόγων, με προϋπέθεσα την τελική έγκριση διάσωσης των 130 δις ευρώ που συμφωνήθηκε τον περασμένο μήνα και οι Υπουργοί θα αποφασίσουν αν θα καταργήσουν το πακέτο σε μια κλήση διάσκεψης που θα γίνει την Παρασκευή το απόγευμα.
Η Αθήνα βασιζόταν αποκλειστικά από τη διεθνή υποστήριξη για να εξορκίσει το αμέσως επόμενο σενάριο, σε περίπτωση μη συμφωνίας για την ανταλλαγή, που θα πυροδοτούσε μία σοβαρή τραπεζική κρίση στη ζώνη του ευρώ, ζήτησε από τους πιστωτές του ιδιωτικού τομέα να αποδεχτούν τις απότομες απώλειες στα Ελληνικά ομόλογά τους.
Οι επενδυτές καλούνται να εγκαταλείψουν τα τρία τέταρτα σχεδόν της αξίας των συμμετοχών τους σε αντάλλαγμα για τα νέα Ελληνικά ομόλογα, σε μια προσπάθεια να κόψει ένα δημόσιο χρέος που ανέρχεται σε περίπου στο 160% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος της Ελλάδας.
Υπό την προϋπόθεση ότι φτάνει τα δύο τρίτα εκείνων που ανταποκρίνονται στην προσφορά, η Αθήνα έχει δηλώσει ότι θα επιβάλει Ρήτρες Συλλογικής Δράσης (CAC), που θα της επιτρέψουν να επιβάλει συμφωνίες για τους περισσότερους από τους εναπομείναντες ομολογιούχους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου