Φαίνεται ότι η Προπρανολόλη, ένα φάρμακο που συνήθως συνταγογραφείται για καρδιακές νόσους, έχει την απροσδόκητη παρενέργεια να καταστέλλει τις ρατσιστικές συμπεριφορές. Οι δοκιμές έδειξαν ότι τα άτομα που πήραν το χάπι παρουσίασαν χαμηλότερα επίπεδα υποσυνείδητης επιφυλακτικής στάσης προς τα μέλη μιας άλλης φυλής.
Σύμφωνα με αναφορά του Press Association,
Η πειραματική ψυχολόγος Δρ Sylvia Terbeck, από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, η οποία ηγήθηκε της μελέτης που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό ‘Ψυχοφαρμακολογία’, δήλωσε: "Τα αποτελέσματά μας προσφέρουν νέα στοιχεία σχετικά με τις διαδικασίες του εγκεφάλου που διαμορφώνουν έμμεση φυλετική προκατάληψη.
«Η έμμεση φυλετική προκατάληψη μπορεί να συμβεί ακόμα και σε ανθρώπους με ειλικρινή πίστη στην ισότητα. Λαμβάνοντας υπόψη το σημαντικό ρόλο που αυτές οι σιωπηρές στάσεις φαίνεται να παίζουν σε διακρίσεις εις βάρος των άλλων εθνοτικών ομάδων, και της διαδεδομένης χρήσης της προπρανολόλης για ιατρικούς σκοπούς, τα ευρήματά μας αποτελούν επίσης σημαντικό ηθικό ενδιαφέρον».
Δύο ομάδες με 18 συμμετέχοντες έλαβαν μέρος στη μελέτη. Κάθε εθελοντής κλήθηκε να προβεί σε ένα «Τεστ Έμμεσης Φυλετικής Σύνδεσης» - “racial Implicit Association Test” (IAT) μία έως δύο ώρες μετά τη λήψη προπρανολόλης ή εικονικού φαρμάκου (placebo).Το τεστ περιείχε κατηγοριοποίηση θετικών και αρνητικών λέξεων και εικόνες με μαύρα και λευκά άτομα, σε μια οθόνη υπολογιστή. Περισσότερο από το ένα τρίτο των εθελοντών είχαν "αρνητικό" σκορ IAT, που σημαίνει ότι ήταν προκατειλημμένοι προς την κατεύθυνση να μην είναι ρατσιστές σε επίπεδο υποσυνείδητου. Αυτό δεν παρατηρήθηκε σε οποιοδήποτε μέλος της ομάδας του εικονικού φαρμάκου.
Ο συν-συγγραφέας καθηγητής Julian Savulescu, από τη Σχολή Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, δήλωσε: «Η έρευνα αυξάνει την πιθανότητα ότι η ασυνείδητη φυλετική στάση μας θα μπορούσε να διαμορφώνεται με τη χρήση φαρμάκων, μια δυνατότητα που απαιτεί προσεκτική ηθική εξέταση. . .».
Σχ. ΚΟ: Τον κ. Julian Savulescu τον γνωρίσαμε πρόσφατα στο : «Δεν πειράζει να σκοτώσεις το μωρό, αφού γεννηθεί. Είναι το ίδιο με την έκτρωση» λένε ‘ειδικοί’ σε επιστημονικό περιοδικόΜια παρόμοια έκθεση εμφανίζεται στην Telegraph. Μια αναζήτηση στο Google για το “φάρμακο για την καρδιακή νόσο καταπολεμά το ρατσισμό” απέδωσε 75 αναφορές ειδήσεων.
Η προπρανολόλη είναι συμπαθητικολυτικός μη επιλεκτικός βήτα αναστολέας (αποκλειστής), που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της υπέρτασης, της στηθάγχης, των ταχυαρρυθμιών, και του εμφράγματος του μυοκαρδίου. Τα συμπαθολυτικά, όμως, χρησιμοποιούνται επίσης για τη θεραπεία ή την καταπολέμηση του άγχους και του πανικού, και αυτό έχει οδηγήσει σε διάφορες off-label και δοκιμαζόμενες χρήσεις για τη προπρανολόλη. Για παράδειγμα, μουσικοί και άλλοι καλλιτέχνες την χρησιμοποιούν συχνά για να αποφύγουν το τρακ, και οι χειρουργοί για τη μείωση του έμφυτου τρέμουλου του χεριού κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης.Το κλειδί για την έρευνα που αναφέρεται παραπάνω είναι η ικανότητα της προπρανολόλης να εμποδίζει τις ενέργειες της νορεπινεφρίνης, που λειτουργεί ως νευροτροποποιητής και ενισχύει την παγίωση της μνήμης. Η φαρμακευτική αγωγή , με βάση την προπρανολόλη μπορεί να λειτουργήσει ως αποσβεστήρας μνήμης που τροποποιεί τη συμπεριφορά σε (τραυματικές) εμπειρίες του παρελθόντος.
Η πτυχή της μελέτης που είναι περίεργη όμως, είναι η επιλογή των θεμάτων. Στην περιγραφή της για το πείραμα της, η Sylvia Terbeck, η οποία αναφέρεται ως μεταπτυχιακή φοιτήτρια στο Κέντρο της Οξφόρδης για τη Μελέτη των Συγκρούσεων Μεταξύ Ομάδων (τμήμα του Τμήματος Πειραματικής Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης), αναφέρει:Υγιείς εθελοντές λευκής εθνοτικής καταγωγής έλαβαν εφάπαξ δόση των β-αδρενεργικών υποδοχέων, προπρανολόλη, σε τυχαιοποιημένες, παράλληλες ομάδες, ελεγχόμενες με εικονικό φάρμακο.
Πράγματι. Το αντικείμενο της έρευνας ήταν λευκοί.
Και τώρα υπάρχουν κάποια ερωτήματα.
Πρώτον, γιατί είναι ένας διδακτορικός φοιτητής στη φιλοσοφία του Πανεπιστήμιου της Οξφόρδης, διεξάγει αυτού του τύπου την ψυχοφαρμακολογική έρευνα;
Μπορώ να καταλάβω να ερευνάται το φάρμακο ως πιθανή θεραπεία για τη διαταραχή μετατραυματικού στρες, υποτροπής του καρκίνου του παχέος εντέρου, ελονοσίας, ή υπερμεταβολισμού και απώλειας μυϊκής μάζας σε ασθενείς με σοβαρά εγκαύματα.Αλλά για λευκή φυλετική «προκατάληψη»;
Η ίδια η ύπαρξη των σημείων της μελέτης οδηγεί στο εκ των προτέρων συμπέρασμα ότι η προκατάληψη που οι λευκοί αντιμετωπίζουν τα μέλη μιας άλλης φυλής είναι μια ψυχοπαθολογία-μια ασθένεια που χρειάζεται αγωγή.
Η περιορισμένη επιλογή των θεμάτων περαιτέρω οδηγεί στο εκ των προτέρων συμπέρασμα ότι μόνο οι λευκοί μπορεί να είναι ρατσιστές.Γιατί το πείραμα δεν χρησιμοποιεί πολυφυλετικά άτομα;
Ενδιαφέρεται το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης για τον ρατσισμό μεταξύ των μελών των άλλων φυλών, ή το πανεπιστήμιο ενδιαφέρεται μόνο για τον «ρατσισμό» των λευκών;
Η μελέτη της Terbeck μεταφέρει μια υποκειμενική ιδεολογική θέση στο εργαστήριο, για να αντιμετωπίζεται ως σοβαρή πειραματική επιστήμη.Θα περιμένουμε άραγε τώρα ένα μέλλον όπου τα «αντι-ρατσιστικά» φάρμακα θα περνάνε μέσα στην τροφή μας ή στο νερό μας, ή θα πωλούνται στα φαρμακεία, παράλληλα με τις πολυβιταμίνες, σε μια προσπάθεια να μετατρέψουν τον λευκό πληθυσμό σε πειθήνια φιλο-πολυπολιτισμικά όντα;
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου