Τετάρτη 28 Μαρτίου 2012

Το Υ.ΠΡΟ.ΠΟ αναζητά το νομοθετικό πλαίσιο για να καταργηθούν οι αντιασφυξιογόνες μάσκες... από τους έλληνες διαδηλωτές!

Η χρήση αντιασφυξιογόνων μασκών από διαδηλωτές έχει μπει στο τραπέζι των συζητήσεων μεταξύ ΕΛ.ΑΣ και Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, όπως αναφέρει δημοσίευμα του Βήματος.
Το Υ.ΠΡΟ.ΠΟ επικοινώνησε με συναδέλφους στην Ευρώπη (Ιταλία, Γαλλία, Γερμανία, Ολλανδία) και ρώτησε αν υπάρχει νομοθετικό πλαίσιο ώστε να απαγορευθεί η χρήση της μάσκας από διαδηλωτές; Και η πολιτισμένη Ευρώπη απάντησε ότι «δεν μπορεί να υπάρξει ειδική νομοθεσία για την απαγόρευση τέτοιου είδους προστατευτικού εξοπλισμού αλλά μπορεί να ενταχθεί στο νομοθετικό πλαίσιο περί απαγόρευσης κάλυψης των χαρακτηριστικών του προσώπου». «Ο νόμος δηλαδή «περί απαγόρευσης της κουκούλας», που έχει ουσιαστικά καταργηθεί στην χώρα μας» αναφέρει το Βήμα.
Οι αξιωματούχοι είναι προβληματισμένοι και αναζητούν νομική φόρμουλα προκειμένου να απαγορευθούν οι μάσκες που αποτελούν πλέον κοινό μυστικό στις εγχώριες διαδηλώσεις όσο το Μααλόξ, ακόμα και ανάμεσα σε συνταξιούχους διαδηλωτές (οι πιο διαδεδομένες μάσκες είναι αυτές των μπογιατζήδων που το καλοκαίρι μάλιστα είχαν εξαντληθεί, ενώ άλλοι χρησιμοποιούν τις χειρουργικές που προμηθεύονται από τα φαρμακεία αλλά δεν προστατεύουν καθόλου από την εισπνοή χημικών).
Όπως συζητάνε στην Κατεχάκη, το πρόβλημα με τις μάσκες είναι ότι κάνουν τους διαδηλωτές «ιδιαίτερα “ανθεκτικούς” σε συγκρούσεις με τις δυνάμεις των ΜΑΤ και αυτό οδηγεί σε σημαντική αύξηση -περίπου τριπλασιασμό- της χρήσης δακρυγόνων». Έτσι «οι συγκρούσεις με τους αντιεξουσιαστές διαρκούν περισσότερο» λένε, οι μάχες γίνονται σώμα με σώμα και το αποτέλεσμα είναι περισσότεροι τραυματισμένοι αστυνομικοί.
«Οι επιτελείς της ΕΛ.ΑΣ μελετούν ακόμη από αυτήν την απαγόρευση να εξαιρεθούν εκπρόσωποι των ΜΜΕ». Υπάρχουν εδώ πολλά ερωτήματα να θέσουμε, αν τέλος πάντων μπορείς να συζητήσεις με το παράλογο: Οι εκπρόσωποι ποιών ΜΜΕ; Οι ρεπόρτερ που τροφοδοτούν τα ανεξάρτητα site θα πάρουν κι εκείνοι διαπίστευση; Για παράδειγμα είναι γνωστό ότι δημοσιογράφοι, ρεπόρτερ, φωτογράφοι και εικονολήπτες εργάζονται (και εργαζόντουσαν εθελοντικά για ομάδες της πλατείας Συντάγματος ή για τον εαυτό τους), προκειμένου να καταγράψουν τη βιαιότητα των αστυνομικών κατά των ειρηνικών διαδηλωτών, και να δημοσιεύσουν τις εικόνες στο διαδίκτυο.
Στις 12 Φεβρουαρίου δεν μπορούσαμε να διαδηλώσουμε. Προχθές στις παρελάσεις της 25ης για πρώτη φορά ζητήθηκε διαπίστευση των ΜΜΕ. Η ιδέα του να δηλώνονται οι διαδηλώσεις δύο μέρες πριν, έχει πέσει εδώ και καιρό στο τραπέζι. Και σήμερα συζητάμε αν θα μπορούμε πλέον να διαδηλώσουμε στους δρόμους. Γιατί είναι γνωστό πλέον ότι δεν χρειάζεται λόγος για να πέσουν τα χημικά.
http://www.doctv.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου