Το ερευνητικό πρόγραμμα για το τεχνητό κρέας χρηματοδοτείται από άγνωστο μεγιστάνα. Στόχος, η εύρεση εναλλακτικών λύσεων παραγωγής για την αυξημένη ζήτηση που δεν θα μπορεί να καλυφθεί στο μέλλον από την κτηνοτροφία.
Από το γρήγορο φαγητό (fast food) στο «εργαστηριακό» φαγητό (lab food) υπόσχεται να μετακινήσει τη βιομηχανία παραγωγής τροφίμων το πρώτο μπιφτέκι από βλαστοκύτταρα που σκοπεύει... να έχει έτοιμο μέχρι τον Οκτώβριο ο φυσιολόγος και μοριακός βιολόγος Μαρκ Ποστ από το Πανεπιστήμιο του Μάαστριχτ!Μέχρι στιγμής η ερευνητική ομάδα του Ποστ έχει καταφέρει να φτιάξει από βλαστοκύτταρα ένα μικρό κομμάτι τεχνητού μυϊκού ιστού αγελάδας και μέχρι το φθινόπωρο ελπίζουν ότι θα έχουν καταφέρει να έχουν αρκετή ποσότητα ώστε να πλάσουν το πρώτο μπιφτέκι για χάμπουργκερ, η τιμή του οποίου εκτιμάται ότι θα είναι 200.000 λίρες Αγγλίας (240.369 ευρώ).
Όπως μάλιστα ανέφερε κατά την παρουσίαση του ερευνητικού του προγράμματος στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Ένωσης για την Ανάπτυξη των Επιστημών που έγινε στο Βανκούβερ του Καναδά, το πρώτο μπιφτέκι εργαστηρίου θα ήθελε να δεχθεί να το ψήσει ο διάσημος σεφ που έχει τιμηθεί με τρία βραβεία Michelin, Ιστον Μπλούμενταλ.
Το ερευνητικό πρόγραμμα του Ποστ, το οποίο χρηματοδοτείται από κάποιον μεγιστάνα του πλούτου που θέλει να διατηρήσει την ανωνυμία του, έχει ως στόχους να μειώσει την κτηνοτροφική παραγωγή, η οποία, σύμφωνα με τον Ποστ, μέσα στα επόμενα χρόνια δεν θα μπορεί να καλύψει την αυξανόμενη ζήτηση για κρέας, και να αποσυνδέσει την αγροτική παραγωγή από την παραγωγή κρέατος. Σύμφωνα με τον ίδιο τον επικεφαλής της έρευνας:«Η ζήτηση για κρέας θα διπλασιαστεί μέσα στα επόμενα χρόνια και προς το παρόν χρησιμοποιούμε το 70% ολόκληρης της αγροτικής μας παραγωγής για την κτηνοτροφία. Μπορείτε πολύ εύκολα να καταλάβετε ότι χρειαζόμαστε εναλλακτικές λύσεις. Εάν δεν κάνετε κάτι, το κρέας θα γίνει φαγητό πολυτελείας και μάλιστα πανάκριβο».
Προς το παρόν οι Ολλανδοί ερευνητές έχουν καταφέρει να αναπτύξουν κομμάτια μυϊκού ιστού αγελάδας μήκους 3 εκατοστών, πλάτους 1,5 εκατοστού και πάχους ενός χιλιοστού. Για να φτιαχτεί ένα μπιφτέκι για χάμπουργκερ θα χρειαστούν 3.000 κομμάτια μυϊκού ιστού, λίγο αίμα και συνθετικό λίπος.
Σαν... καλαμάρι
Οι ερευνητές ελπίζουν ότι το κόστος παραγωγής τεχνητού κρέατος, το οποίο προς το παρόν είναι απαγορευτικό αν κρίνουμε από την τιμή του μπιφτεκιού αυτού, θα πέσει και το προϊόν θα μπορεί να παράγεται μαζικά, ενώ, όπως τονίζουν, θα είναι σαφέστατα περισσότερο ενεργειακά βιώσιμο, πιο οικολογικό και η παραγωγή του δεν θα εξαρτάται από εξωγενείς παράγοντες όπως η κλιματική αλλαγή, η λειψυδρία, η αστυφιλία και η συνεπαγόμενη ερήμωση της υπαίθρου.Τα μόνα σημεία στα οποία οι ερευνητές παραδέχονται ότι δεν έχουν κάνει πρόοδο είναι η γεύση, την οποία σύμφωνα με τον Ποστ θα πρέπει να εξετάσουν ξεχωριστά, και η υφή του κρέατος, το οποίο προς το παρόν έχει υφή σαν κρέας... καλαμαριού.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου