"Εάν δεν τηρήσουμε τις δεσμεύσεις τα υπόλοιπα κράτη θα μπορούν να διεκδικήσουν μέρος της δημόσιας περιουσίας ή να πάρουν τα αποθέματα χρυσού της χώρας", τόνισε σε συνέντευξή της στην Ιταλική εφημερίδα "Λα Ρεπούμπλικα" η Λ. Κατσέλη.
Η πρώην υπουργός Εργασίας υποστήριξε πως η Ελλάδα βρίσκεται δεμένη χειροπόδαρα και πως είναι φυλακισμένη από τις χώρες που τη δανείζουν."Το νέο δάνειο... θα δώσει μια κάποια ανάσα, χάρη, ιδίως, στη συνεισφορά των ιδιωτών πιστωτών. Δεν λύνεται, όμως, το πρόβλημα, στη ρίζα του. Η κρίση θα επιστρέψει, με τρόπο ακόμη πιο δραματικό", υπογράμμισε και προσέθεσε πως "για πρώτη φορά το κράτος κατήργησε όλα τα δικαιώματα, ακόμη και τα συνταγματικά. Έχασε όλη του την ισχύ, για να ικανοποιήσει τις ορέξεις των πιστωτών μας".
"Τα μέτρα αυτά δεν δημιουργούν ανάπτυξη. Ωθούν ακόμη περισσότερο προς την ύφεση. Και, εκτός αυτού, αυξάνουν την κοινωνική ανισότητα, αποσυνθέτουν τον κοινωνικό ιστό, προκαλούν σύγχυση στις πολιτικές επιλογές", τόνισε μεταξύ άλλων.
Η Λ. Κατσέλη προβλέπει, τέλος, ότι "οι συνέπειες των μέτρων που υιοθετήθηκαν θα γίνουν αισθητές, επίσης, στην Ιταλία, την Ισπανία, την Πορτογαλία και την Ιρλανδία. Είναι ένας σοβαρός κίνδυνος του οποίου ο κόσμος δεν αντιλαμβάνεται τη διάσταση και τη σημασία".Παράλληλα, μιλώντας σήμερα στον Real FΜ, ανέφερε πως "για το 2012 - 2015 χρειάζεται ένα πρόγραμμα που θα έχει μέτρα τα οποία δεν θα οδηγούν στην ύφεση. Μέτρα σαν και αυτά που υπάρχουν στο νέο μνημόνιο αντιστρατεύονται το ίδιο το πρόγραμμα, τόσο το ΔΝΤ όσο και η τρόικα λένε πως το χρέος θα εξαρτηθεί από το κόστος δανεισμού αλλά και από τους ρυθμούς ανάπτυξης, με μειώσεις μισθών και απολύσεις προβλέπω ότι η ύφεση θα είναι πάνω από 6% ή 7%".
Επίσης, σημείωσε πως η στάση της δεν ήταν ευκαιριακή. "Δεν μπορώ να καταψηφίζω το μνημόνιο, το οποίο δεν πιστεύω ότι θα λειτουργήσει, και να ψηφίσω τους εφαρμοστικούς νόμους", είπε χαρακτηριστικά, λέγοντας πως βρίσκεται σε ανοιχτή επαφή πολλά στελέχη του ΠΑΣΟΚ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου