Απαρατήρητη πέρασε σε γενικές γραμμές μία ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα εξέλιξη που είχαμε στην Βουλή.
Και ήταν κάπως φυσικό αφού το επίκεντρο του πολιτικού ενδιαφέροντος τις τελευταίες ώρες έχει πέσει στις συναντήσεις των τριών αρχηγών των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση με τον πρωθυπουργό Παπαδήμο και τις συναντήσεις αυτού με την τρόικα, που θα κρίνουν πολλά για το άμεσο οικονομικό μέλλον της χώρας μας. Πέραν όμως από αυτά, οι πολιτικές εξελίξεις τρέχουν και σε άλλα επίπεδα. Στο μεν ΠΑΣΟΚ υπάρχουν πολλές... φωνές, αφού ασχολούνται ήδη με την διαδοχή. Στα δύο άλλα κόμματα επικρατεί περισσότερη ησυχία. Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι δεν υπάρχουν διεργασίες. Ειδικά στην ΝΔ που αναμένει να είναι η επόμενη κυβέρνηση μετά τις εκλογές – όποτε και εάν γίνουν αυτές – υπάρχει αρκετή κίνηση.Έτσι όπως λέγαμε ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι είχαμε την πρώτη κοινή ερώτηση βουλευτών ΝΔ και ΛΑΟΣ. Και συγκεκριμένα οι Θάνος Πλεύρης και Γεράσιμος Γιακουμάτος, υπέβαλαν ερώτηση προς τους υπουργούς Εσωτερικών και Οικονομικών, σχετικά με τον περιορισμό των δαπανών του ελληνικού κράτους. Και πιο συγκεκριμένα για τα “τρελά ποσά” που δίνονται από το ελληνικό κράτος για την λειτουργία των διαφόρων “ανεξάρτητων αρχών” αλλά και άλλων εξόδων που αυτό κάνει... Όπως αναφέρουν οι δύο βουλευτές, στο πλαίσιο της εξοικονόμησης πόρων και του περιορισμού των δημόσιων εξόδων υπό τις παρούσες δραματικές οικονομικές συνθήκες του κράτους, είναι αναγκαίο να συμμετέχει ολόκληρη η κρατική δομή χωρίς εξαιρέσεις. Και σημειώνουν ότι δεν είναι το ίδιο το ποσό που θα εξοικονομηθεί όσο το γεγονός ότι θα δείξουμε στον πολύπαθο ελληνικό λαό, ότι η ηγεσία του συμπάσχει στις θυσίες που αυτός υφίσταται.
Και συγκεκριμενοποιούν την ερώτησή τους, αναφέροντας παραδείγματα, όπως αυτό του κόστους της Προεδρίας της Δημοκρατίας (με μείωση των δαπανών παραστάσεων, με μείωση των μετακλητών υπαλλήλων, αλλά και των πάσης φύσεως αποδοχών). Αλλά ζητούν και μείωση των μετακλητών υπαλλήλων που μπορούν να έχουν στην διάθεση τους οι Υπουργοί και οι Υφυπουργοί στο μισό. Και να ελεγχθούν από μηδενική βάση και σίγουρα να περιοριστούν τα κόστη μισθοδοσίας των Ανεξάρτητων Αρχών για τις οποίες το συνολικό ποσό που προβλέπεται για τις αμοιβές των Διοικητικών τους Συμβουλίων από τον προϋπολογισμό του 2011 για δέκα από αυτές αγγίζει το αστρονομικό –για τα δεδομένα της εποχής- ποσό των 136.000.000 ευρώ, την στιγμή που το 2010 δεν ξεπέρασε τα 87.000.000 ευρώ!
Πρόκειται για μία ερώτηση η οποία δεν έχει αυτή καθ' εαυτή κάποια μεγάλη αποκάλυψη, καθώς υπερασπίζεται την κοινή λογική και επί της ουσίας ζητά το αυτονόητο, το τέλος δηλαδή της άχρηστης σπατάλης εκ μέρους του ελληνικού δημοσίου. Το σημαντικό είναι ότι αποτελεί επί της ουσίας το πρώτο κοινό πεδίο συνεργασίας μεταξύ στελεχών ΝΔ και ΛΑΟΣ. Κάτι σαν μία πρώτη αναγνωριστική επαφή της πιθανότητας συνεργασίας σε πολιτικό επίπεδο. Και δεν γνωρίζει κανείς εάν αυτή η... επαφή έχει γίνει σε προσωπικό επίπεδο μεταξύ των δύο βουλευτών ή εάν αποτελεί κεντρική πολιτική επιλογή των δύο αρχηγών των κομμάτων, κάτι το οποίο ίσως προμηνύει μία μετεκλογική συνεργασία.
Και εάν κανείς ανατρέξει στην πολιτική επικαιρότητα των δύο εβδομάδων πολύ δύσκολα θα ανακαλύψει κάποια σοβαρή “επιθετική” δήλωση του ενός κόμματος εναντίον του άλλου. Σαν να υπάρχει κάποιου είδους “ανακωχή” μεταξύ των δύο στρατοπέδων της Συγγρού και της Καλλιρρόης.
Ας προσθέσουμε σε όλα αυτά και την “σύμπνοια” που τα δύο κόμματα επέδειξαν την προηγούμενη εβδομάδα όσον αφορά στις νομοθετικές πρωτοβουλίες του κ. Μιλτιάδη Παπαϊωάννου, τόσο όσον αφορά στο νομοσχέδιο για την αποποινικοποίηση των ναρκωτικών, το νομοσχέδιο για την αποσυμφόρηση των φυλακών αλλά και το νομοσχέδιο με τον περίφημο αντιρατσιστικό νόμο, όπου επί της ουσίας κατάφεραν να επιβάλλουν τις απόψεις τους, μπορεί να βάλει αρκετά πράγματα με το μυαλό του.
Με δεδομένο δε ότι σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις η δε ΝΔ του Αντώνη Σαμαρά δεν φαίνεται να καταφέρνει να κερδίσει την αυτοδυναμία – όποτε και εάν γίνουν οι εκλογές καθώς όσο μακρύτερα πάνε τόσο περισσότερο πολιτικό κόστος πληρώνει η ΝΔ – ενώ ο ΛΑΟΣ του Γιώργου Καρατζαφέρη βλέπει όχι μόνο να μην μπορεί να αυξήσει τα ποσοστά του αλλά να δημιουργείται και μία πτωτική τάση, ίσως και οι δύο έχουν στο μυαλό τους διάφορα ενδεχόμενα.Αν και η πιθανότητα μίας συνεργασίας πριν τις εκλογές είναι απειροελάχιστη προς το παρόν, πολλοί είναι αυτοί που θεωρούν ότι μία συνεργασία μετά τις εκλογές για την δημιουργία μίας κυβέρνησης συνεργασίας είναι μονόδρομος για τα δύο κόμματα που έχουν επενδύσει αρκετή από την ρητορική τους κατά του ΠΑΣΟΚ για να δεχτούν να συνεργαστούν μαζί του για δεύτερη φορά. Η δε εκτόξευση των ποσοστών των κομμάτων της αριστεράς και ιδιαίτερα αυτού του κ. Κουβέλη που δείχνει να αποσπά ψήφους και από τους δύο τους ίσως τους έχει τρομάξει σε βαθμό που να προσπαθούν να αποφύγουν την περαιτέρω τριβή μεταξύ τους.
Θα πει κανείς ότι είναι παρακινδυνευμένο να κάνει κανείς τέτοιες προβλέψεις και “σενάρια” λόγω μίας κοινής ερώτησης μεταξύ δύο βουλευτών που μπορεί στο κάτω κάτω της γραφής να διατηρούν μεταξύ τους καλές προσωπικές σχέσεις. Το ελληνικό κοινοβούλιο όμως δεν μας έχει συνηθίσει σε τέτοιου είδους παραδείγματα. Και οι καιροί είναι τέτοιοι που καμία πολιτική εξέλιξη δεν μπορεί τελικά να αποκλειστεί...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου