Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2012

Η Ευρώπη επιλέγει τη βοήθεια από τη χρεοκοπία της Ελλάδας.

Πρώτο θέμα η Ελλάδα, για ακόμη μια φορά, στο Διεθνή Τύπο. Η συμφωνία του Eurogroup για το νέο δανειακό πακέτο προς την Ελλάδα απασχολεί τα μεγαλύτερα μέσα ενημέρωσης, ανά τον κόσμο. Στην πλειοψηφία τους κάνουν λόγο για «σανίδα σωτηρίας» της Ελλάδας και αποφυγή της χρεοκοπίας, ωστόσο, αναφέρονται στα σκληρά μέτρα λιτότητας και την αυστηρή επιτήρηση της χώρας, που αποτελούν το αντίτιμο.
«Η Ευρωζώνη στηρίζει το πακέτο των 130 δις στην Ελλάδα» αναφέρει το βρετανικό δίκτυο BBC. Επισημαίνει ότι η Ελλάδα χρειάζεται τα χρήματα για να αποφύγει τη χρεοκοπία, στις 20 Μαρτίου, οπότε και πρέπει να αποπληρωθούν τα ομόλογα που λήγουν και υπογραμμίζει την ανάγκη η Ελλάδα να μειώσει το χρέος της στο 120,5% του ΑΕΠ το 2020.

«Η Ευρωζώνη σφράγισε το δεύτερο πακέτο στην Ελλάδα έπειτα από περίπλοκες διαπραγματεύσεις» αναφέρει στον τίτλο του το Reuters. Το πρακτορείο επισημαίνει ότι παρά τη λύση που δίνει το δάνειο στις άμεσες οικονομικές ανάγκες της χώρας, μοιάζει αδύνατο να ανορθωθεί η διαλυμένη οικονομία της χώρας. Επικαλούμενο δε, αναφορά που έχει στη διάθεσή του, το πρακτορείο επισημαίνει ότι αν η Αθήνα δεν ακολουθήσει τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις, τότε έως το 2020 το χρέος της θα φτάσει το 160%, επισημαίνεται σε αναφορά που έχει στην διάθεσή του το Reuters.
Τέλος των πολλών μηνών αβεβαιότητας για την Ελλάδα βλέπει Wall Street Journal. Υποστηρίζει πάντως ότι οι αμφιβολίες για την εκπλήρωση των όρων της συμφωνίας από την Αθήνα παραμένουν.
Για συμφωνία της τελευταίας στιγμής κάνουν λόγο οι Times του Λονδίνου. «Η συμφωνία που δίνει στην Ελλάδα μια οικονομική σανίδα σωτηρίας, με αντάλλαγμα την αυστηρή επιτήρηση της Αθήνας, ήρθε μετά από 12 ώρες έντονων διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλλες, στη διάρκεια των οποίων ο Λουκάς Παπαδήμος, ο Έλληνας πρωθυπουργός, λειτούργησε ως ενδιάμεσος ανάμεσα σε υπουργούς και όσους διαπραγματεύονταν εκ μέρους ιδιωτών πιστωτών» σημειώνεται.
«Υπήρξε συμφωνία με την Ελλάδα μετά από ολονύχτιες διαπραγματεύσεις» αναφέρει ο Guardian, ενώ οι Financial Times εστιάζουν στις μεγαλύτερες απώλειες που θα έχουν οι ιδιώτες πιστωτές. Η εφημερίδα επισημαίνει ότι, σύμφωνα με Ευρωπαίους διπλωμάτες, οι υπουργοί Οικονομικών της Γερμανίας και της Ολλανδίας άσκησαν πιέσεις για μεγαλύτερο κούρεμα του χρέους.
«Η Ευρώπη αποφάσισε νέο δάνειο για να αποφύγει η Ελλάδα την χρεοκοπία» είναι ο τίτλος του άρθρου στην ηλεκτρονική έκδοση των New York Times. Σε αντάλλαγμα η Ελλάδα πρέπει να υιοθετήσει νέα μέτρα λιτότητας και σκληρούς όρους, επισημαίνει η εφημερίδα. «Η συμφωνία για το νέο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας προλαμβάνει τη χρεοκοπία» γράφει και η Washington Post.
Η Ευρώπη επιλέγει τη βοήθεια από τη χρεοκοπία της Ελλάδας, αναφέρει το πρακτορείο Bloomberg. Το πρακτορείο αναφέρει ότι οι κίνδυνοι για τη συμφωνία είναι η αντίδραση των πιστωτών, η ανοχή της Ελλάδας στη νέα λιτότητα και μία ενδεχόμενη «τιμωρία» κοινοβουλευτικής έγκρισης σε χώρες της βορείου Ευρώπης που φαίνεται πως έχουν εκφραστεί αρνητικά στην λογική της διάσωσης.
«Είναι η απόφαση που όλοι περιμέναμε αυτή την εβδομάδα: οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης ενέκριναν ένα νέο δάνειο βοήθειας για την Ελλάδα και απέτρεψαν την εθνική πτώχευση εντός Ευρώπης την τελευταία στιγμή. Οι ιδιώτες πιστωτές θα πρέπει να χάσουν περισσότερα χρήματα από ό,τι είχε αρχικά προγραμματιστεί» αναφέρει το Spiegel.
«Καλά νέα για την Ελλάδα» βλέπει και η Welt. «Οι χώρες του ευρώ συμφώνησαν τα ξημερώματα της Τρίτης, μετά από περισσότερες από δώδεκα ώρες συζητήσεων, κατ’ αρχήν σε ένα σχέδιο διάσωσης για την υπερχρεωμένη χώρα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου