Ημερίδα για την ΑΟΖ,το Καστελόριζο και τις έρευνες για υδρογονάνθρακες,προτείνει να διοργανωθεί το Ελληνικό Ινστιτούτο Υδρογονανθράκων.Με επιστολή προς τον πρωθυπουργό και τους υπουργούς Εξωτερικών,Άμυνας και Ενέργειας επισημαίνουν την ανάγκη να ανοίξει η δημόσια συζήτηση γι΄ αυτά τα κρίσιμα θέματα.
Στην επιστολή που υπογράφουν ο πρόεδρος Δρ.Βασίλης Καρκούλιας και ο Γενικός Γραμματέας Λεόντιος Πορτοκαλάκης επισημαίνουν δύο μεγάλες αλήθειες:ότι έχουμε καθυστερήσει δραματικά να ασχοληθούμε με το θέμα των ερευνών και ότι σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να αφήσουμε στα χέρια των δανειστών μας τον ορυκτό μας πλούτο.Όλη η επιστολή:
“Εδώ και αρκετό καιρό έχουμε επισημάνει αδράνεια από Ελληνικής πλευράς, σε ότι αφορά στην προκήρυξη και οριοθέτηση της Ελληνικής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ), με αποτέλεσμα να μην μπορεί να γίνει στρατηγικός σχεδιασμός για έρευνες υδρογονανθράκων στις περιοχές ιδιαίτερα νότια, ανατολικά και νοτιοανατολικά της Κρήτης στη Μεσόγειο αλλά και στο Αιγαίο.
Πρέπει να επισημάνουμε ότι από τον τύπο αλλά και απο άλλες πηγές γνωρίζουμε, ότι μεγάλες πετρελαϊκές εταιρίες, έχουν εκδηλώσει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για έρευνες υδρογονανθράκων στις περιοχές αυτές, πρωτίστως ΝΑ της Κρήτης.Οι περιοχές αυτές βρίσκονται εκτός των ορίων που το ΥΠΕΚΑ (κ. Μανιάτης) καθόρισε για τον διαγωνισμό εκτέλεσης σεισμικών μη αποκλειστικής χρήσης (non exclusive seismics), με αποτέλεσμα να μην μπορούν να διεξαχθούν έρευνες εκεί.
Η οριοθέτηση εκ μέρους του ΥΠΕΚΑ δεν μας βρίσκει σύμφωνους και οι δικαιολογίες του Υφ. κ. Ι. Μανιάτη περί “μέσων γραμμών” είναι τουλάχιστον ατυχείς.
Οι επί σειρά ετών συμβουλές πρός την πολιτική μας ηγεσία έχουν γίνει από ιδιαίτερα συντηρητικούς και φοβισμένους συμβούλους, που όμως προφανώς επηρεάζουν την Εθνική μας εξωτερική και ενεργειακή πολιτική.Επειδή ο επιστημονικός μας φορέας περιλαμβάνει σχεδόν όλους τους Ελληνες επιστήμονες που ασχολήθηκαν με την έρευνα και παραγωγή υδρογονανθράκων έως και τα τελευταία 37 χρόνια, στην
Ελλάδα κυρίως αλλά και στο εξωτερικό και επειδή ο πλούτος των υδρογονανθράκων μπορεί να αποτελέσει μοναδικό περιουσιακό στοιχείο της χώρας μας, προτείνουμε να δημιουργηθούν άμεσα οι ανάλογες συνθήκες για έρευνες στον Εθνικό μας χώρο.
Η δήλωση μάλιστα της Αιγύπτου, ότι σχεδιάζει να έλθει σε διαπραγματεύσεις με την Τουρκία και την Κύπρο για την οριοθέτηση της δικής τους ΑΟΖ, μας ωθεί στην άμεση και με περίσκεψη λήψη αποφάσεων.Όπως γνωρίζετε η ΑΟΖ της Αιγύπτου δεν έχει κοινά σημεία με αυτά της Τουρκίας. Μόνο όταν δεν αναγνωρισθεί η ΑΟΖ του συμπλέγματος του Καστελλορίζου τότε η Αίγυπτος θα έχει κοινά θαλάσσια σημεία με την Τουρκία.
Εάν γίνει πραγματικότητα η πρόταση της Αιγύπτου, τότε η Ελλάδα δεν μπορεί να έχει κοινά θαλάσσια σύνορα με την Κύπρο με πολλά αρνητικά αποτελέσματα (αγωγοί, εγκαταστάσεις κλπ.), ενώ ταυτόχρονα θα δυσκολέψει πάρα πολύ την διαπραγματευτική μας θέση.Τούτο μπορεί και να σημάνει και την κατάρρευση της συνολικής γεω-στρατηγικής πολιτικής μας και των γενικών συμφερόντων μας στην ΝΑ Μεσόγειο, ενώ αυτόματα θα θιγούν και συμφέροντα άλλων Κρατών ( Μάλτας, Ιταλίας κλπ.).
Επισημαίνουμε ιδιαίτερα εδώ, ότι τα σύνορά μας είναι και σύνορα της Ε.Ε στην ΝΑ Μεσόγειο, η οποία προσπαθεί να έχει ενεργειακή επάρκεια.Επειδή το Ινστιτούτο μας θέλει να συμβάλλει, με τα μέσα που διαθέτει, στην προώθηση της Ελληνικής ΑΟΖ και τις έρευνες υδρογονανθράκων, σχεδιάζουμε στις 31 Μαρτίου 2012 / 1η Απριλίου 2012 την διοργάνωση ημερίδας στο ΚΑΣΤΕΛΟΡΙΖΟ με κύρια θέματα “Ερευνες υδρογονανθράκων στον Ελληνικό χώρο και Ελληνική ΑΟΖ”.
Η ημερίδα αυτή θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί υπό την αιγίδα σας.
Ο πετρελαιο-επιστημονικός και όχι μόνον, κόσμος της χώρας μας, περιμένει άμεσα τις ενέργειές σας για να δώσετε κάποιο φως στην ασφυκτική κατάσταση που βρίσκεται η Πατρίδα μας.Στο πνεύμα αυτό θέτουμε τις γνώσεις μας και την εμπειρία μας στην διάθεσή σας.
Εάν βρεθούν κοιτάσματα υδρογονανθράκων, αυτά μπορούν να αλλάξουν άρδην τις ενεργειακές πολιτικές ισορροπίες στην ευρύτερη περιοχή.
Όπως όλοι γνωρίζουμε, η Τουρκία προσπαθεί με καθαρά πειρατικές πολιτικές να επιβάλλει αυθαίρετα τις απόψεις της.Μέχρι στιγμής η μόνη που κραυγαλέα απουσιάζει στην περιοχή της ΝΑ Μεσογείου είναι η Ελλάδα, και φαίνεται ότι οι εξελίξεις μας βρίσκουν σε καταθλιπτική αποδόμηση και όλο και περισσότερο με μειωμένες αντιστάσεις.
Δεν μπορεί πλέον να συνεχισθεί αυτή η κατάσταση.Το παιχνίδι στην Μεσόγειο έχει ξεκινήσει πραγματικά και δεν μπορούμε, ούτε επιτρέπεται να μείνουμε απ’έξω και να απεμπολίσουμε Εθνικά μας συμφέροντα.
Τελειώνοντας όμως, θα θέλαμε να επισημάνουμε ότι πρέπει να ληφθούν όλα εκείνα τα μέτρα που θα εμποδίσουν τους δανειστές μας να πάρουν τον ορυκτό μας πλούτο από τα χέρια μας”.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου