Σε σκληρή δήλωση, απάντηση στο σχόλιο του εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Michele Cercone, για τον φράχτη στον Έβρο, ότι πρόκειται για «βραχυπρόθεσμη λύση, που δεν επιλύει με συστηματικό τρόπο το δομικό πρόβλημα του ελέγχου των συνόρων και των μεταναστευτικών ροών», προέβη ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Χρήστος Παπουτσής.
Σχολιάζοντας την αποστροφή του Ευρωπαίου εκπροσώπου ότι δεν πρόκειται να χρηματοδοτηθεί από κονδύλια της ΕΕ, καθώς θεωρείται «άσκοπο», ο Έλληνας υπουργός σημειώνει: «Επιτέλους, να σταματήσει η υποκρισία και η διγλωσσία της Ευρώπης για την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης. Από τη μία πλευρά, αρνούνται την αναθεώρηση του Δουβλίνο ΙΙ, πιέζουν ασφυκτικά και απειλούν με τιμωρία την Ελλάδα για τη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων. Από την άλλη πλευρά, όταν λαμβάνονται μέτρα και προχωρούν τα έργα, κρατούν αποστάσεις και λοιδορούν. Θα ήταν καλύτερο για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να παραμείνει στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της και να σέβεται την έννομη τάξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
Ο κ. Παπουτσής προσθέτει πως «ο Κανονισμός του Ταμείου Εξωτερικών Συνόρων επιτρέπει χωρίς αμφιβολία, τη χρηματοδότηση της κατασκευής του φράχτη στα χερσαία ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο, για την ανακοπή των μεταναστευτικών ροών προς την Ελλάδα και την Ευρώπη» και τονίζει: «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή οφείλει να επιδεικνύει μεγαλύτερο σεβασμό στις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης και να απέχει από την πολιτική αξιολόγηση των επιλογών της και την υποστήριξη θέσεων που εμφορούνται από δογματισμούς και ιδεοληψίες αγνοώντας τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο ελληνικός λαός».Εξάλλου, ως «σαφή παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» καταγγέλλει την κατασκευή φράχτη για την απόκρουση μεταναστών στα ελληνοτουρκικά σύνορα, ο ευρωβουλευτής του κυβερνώντος (σε συνασπισμό με το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα) Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Αυστρίας, Γιόζεφ Βάιντενχόλτσερ, σε δηλώσεις του στη Βιέννη, χαιρετίζοντας την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να μη συγχρηματοδοτήσει το έργο.
Ο κ. Βάιντενχόλτσερ προσθέτει, ωστόσο, πως η ΕΕ χρειάζεται στο ζήτημα των προσφύγων μια κοινοτική πολιτική που θα λαμβάνει υπόψη τόσο τους αιτούντες άσυλο όσο και τις χώρες-μέλη και επιπλέον, η κοινοτική Υπηρεσία Προστασίας Συνόρων «Φρόντεξ» καλείται να μεριμνά για το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στα ελληνοτουρκικά σύνορα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου