Τη «γενικευμένη» πρακτική των βασανιστηρίων σε Λίβυους κρατουμένους που φέρονται να πολέμησαν στις τάξεις των δυνάμεων του Μουάμαρ Καντάφι κατήγγειλαν σήμερα οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως οι Γιατροί χωρίς Σύνορα και η Διεθνής Αμνηστία. Μάλιστα, οι ΓχΣ ανακοίνωσαν πως διέκοψαν τη δραστηριότητά τους σε κέντρα κράτησης στη Λιβύη διότι, όπως ανέφερε, ζητήθηκε από το προσωπικό της να φροντίσει κρατούμενους που υποβάλλονταν σε βασανιστήρια ώστε να συνεχιστεί ο βασανισμός τους.
Οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν εγείρει επανειλημμένα ανησυχίες για τα βασανιστήρια σε βάρος ανθρώπων στη Λιβύη, περιλαμβανομένων πολλών από την υποσαχάρεια Αφρική, που φέρονται να πολέμησαν στις τάξεις των δυνάμεων του Μουάμαρ Καντάφι στην διάρκεια του εννιάμηνου εμφυλίου.Η ΜΚΟ «Γιατροί χωρίς Σύνορα» ανέφερε ότι είχε στείλει στελέχη της στην Μισράτα, περίπου 200 χλμ. ανατολικά της πρωτεύουσας της Λιβύης, όπου διεξήχθησαν μερικές από τις σφοδρότερες μάχες του πολέμου, για να περιθάλψουν τραυματίες αιχμαλώτους πολέμου αλλά αντ' αυτού τα στελέχη της κλήθηκαν να φροντίζουν ανθρώπους με πρόσφατα τραύματα από βασανιστήρια.
«Ασθενείς μάς παραδίδονταν εν μέσω της ανάκρισής τους για να τους παρασχεθούν ιατρικές φροντίδες ώστε να είναι σε θέση να ανακριθούν περαιτέρω», ανέφερε ο γενικός διευθυντής της MSF Κρίστοφερ Στόουκς σε ανακοίνωσή του.
«Αυτό είναι απαράδεκτο. Ο ρόλος μας είναι να παρέχουμε ιατρική περίθαλψη σε τραυματίες πολέμου και ασθενείς αιχμαλώτους, όχι να περιθάλπουμε επανειλημμένα τους ίδιους ασθενείς στο μεσοδιάστημα των βασανισμών τους".
Η οργάνωση ανέφερε ότι έθεσε το ζήτημα στις αρχές στη Μισράτα και στον εθνικό στρατό. «Ουδεμία ενέργεια έγινε», τόνισε ο Στόουκς. «Καταλήξαμε έτσι στην απόφαση να αναστείλουμε τις ιατρικές μας δραστηριότητες στα κέντρα κράτησης».Και η Διεθνής Αμνηστία αποκάλυψε νωρίτερα σήμερα ότι έχει στην διάθεσή της στοιχεία για θανάτους πολλών κρατουμένων αφού βασανίστηκαν, περιλαμβανομένων αρκετών στην Μισράτα. «Αρκετοί κρατούμενοι έχουν πεθάνει ενώ βρίσκονταν υπό την επιτήρηση ένοπλων παραστρατιωτικών μέσα και γύρω από την Τρίπολη και τη Μισράτα σε συνθήκες που δείχνουν την ύπαρξη βασανιστηρίων», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Διεθνής Αμνηστία.
Οι καταγγελίες περί κακομεταχείρισης κι εξαφανίσεων ανθρώπων φερόμενων ως πιστών στο καθεστώς του συνταγματάρχη Καντάφι έχουν προκαλέσει αμηχανία στο Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο της Λιβύης, το οποίο έχει δεσμευτεί να πάψει τις πρακτικές του προηγούμενου καθεστώτος και να σεβαστεί τα ανθρώπινα δικαιώματα. Οι κατηγορίες αυτές προκαλούν επίσης ενόχληση στις δυτικές δυνάμεις οι οποίες υποστήριξαν τους εξεγερμένους εναντίον του Καντάφι και βοήθησαν να εγκαθιδρυθεί η νέα κυβέρνηση στη Λιβύη.Το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο καλεί επίσημα τους πολίτες να μην προβαίνουν σε αντίποινα εναντίον πιστών στον Καντάφι. Λέει ότι θα ερευνήσει κάθε καταγγελία περί καταχρήσεων σε βάρος τους.
Ερωτηθείς από το Γαλλικό Πρακτορείο, ο υπουργός Δικαιοσύνης της Λιβύης, Άλι Χμίντα Άσουρ, δήλωσε ότι οι αρχές έχουν ιδρύσει μία επιτροπή που είναι υπεύθυνη να πάρει τον έλεγχο και να αποκαταστήσει την τάξη στις φυλακές σε ολόκληρη τη χώρα.Χθες Τετάρτη, ο ΟΗΕ εξέφρασε την ανησυχία του για τις «επαναστατικές ταξιαρχίες» που δρουν στη Λιβύη, τις οποίες κατηγορεί ότι προκάλεσαν τις συγκρούσεις που σημειώθηκαν στην πόλη Μπάνι Ουάλιντ και ότι κρατούν χιλιάδες ανθρώπους σε μυστικές φυλακές.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου