Την κατάντια της σύγχρονης δημόσιας εκπαίδευσης, όπου τα παιδιά κάνουν μάθημα με φωτοτυπίες αντί για βιβλία, οι σχολικές μονάδες δεν έχουν χρήματα ούτε για πετρέλαιο θέρμανσης και οι γονείς πληρώνουν από την τσέπη τους για είδη πρώτης ανάγκης στα σχολεία, περιγράφει με πολυσέλιδο υπόμνημα προς την υπουργό Παιδείας το συνδικαλιστικό όργανο των καθηγητών. Αυτές είναι μερικές μόνο από τις πτυχές της υποβαθμισμένης και απαξιωμένης δημόσιας παιδείας, τις οποίες η Ομοσπονδία Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ) αναγκάστηκε να παρουσιάσει μέσω υπομνήματος, αφού η Άννα Διαμαντοπούλου δεν καταδέχεται εδώ και ενάμιση χρόνο να συναντηθεί με το προεδρείο της.
Η αιτία όλων των κακών που βιώνουν από πέρυσι οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές, με αποκορύφωμα τα βιβλία που δεν έφτασαν ποτέ στα σχολεία όταν ξεκίνησε η διδακτική χρονιά, είναι η δραματική μείωση των παρεχόμενων κονδυλίων. Κατά 60% έχει περιοριστεί το τελευταίο διάστημα η χρηματοδότηση των σχολείων, «με αποτέλεσμα να ασφυκτιούν οικονομικά και να μην μπορούν να ανταποκριθούν στις στοιχειώδεις δαπάνες τους». Έτσι δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που μπροστά στην αδιαφορία της Πολιτείας γονείς αναλαμβάνουν δράση βάζοντας βαθιά το χέρι στην τσέπη για να έχουν τα παιδιά τους τα βασικά αναλώσιμα στα σχολεία τους. Η αναλγησία του υπουργείου Παιδείας, βέβαια, δεν σταματά εκεί, αν αναλογιστεί κανείς ότι ολοκληρώνεται το πρώτο τρίμηνο του έτους και οι μαθητές εξακολουθούν να μην έχουν βιβλία, ενώ η ΟΛΜΕ προβλέπει ότι τα διδακτικά εγχειρίδια θα φτάσουν στις αίθουσες το νωρίτερο τον Φεβρουάριο.
Την ίδια ώρα οργιάζουν οι φήμες για νέες συγχωνεύσεις και καταργήσεις σχολείων, γεγονός που, όπως υπογραμμίζουν οι εκπαιδευτικοί, θα οδηγήσει ακόμα περισσότερο στο «στοίβαγμα» των μαθητών στις τάξεις. Ηδη, χωρίς να υφίσταται κτιριακό πρόβλημα, σε πολλές μονάδες πολλά τμήματα έχουν παράτυπα 26 έως 30 μαθητές. Αυτό σε έναν βαθμό οφείλεται και στην έλλειψη διδακτικού προσωπικού με τις ελάχιστες προσλήψεις, που μοιάζουν σταγόνα στον ωκεανό μπροστά στις χιλιάδες συνταξιοδοτήσεις καθηγητών.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου