Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2011

Σοκ: 40 νέοι πυρηνικά εργοστάσια στην Ευρώπη!

Στην έκθεση της «Energy Roadmap 2050» που πρόκειται να αποδεσμεύσει αυτή την εβδομάδα και σύμφωνα με διαρροές για το περιεχόμενό της που είδαν το φως της δημοσιότητας, ο Γερμανός επίτροπος ενέργειας Guenther Oettinger χαρακτηρίζει την πυρηνική ενέργεια ως ένα «σημαντικό παράγοντα» για τον μελλοντικό ενεργειακό χάρτη της Ευρώπης και ζητεί την κατασκευή τουλάχιστον 40 νέων μονάδων πυρηνικής ενέργειας στην Ευρώπη μέχρι το 2030!
Παρά το γεγονός της πυρηνικής καταστροφής στην Fukushima και παρά τις εξαγγελίες της Γερμανίδας Καγκελαρίου Angela Merkel ότι πρόκειται να κλείσει όλες τις πυρηνικές της μονάδες παραγωγής ενέργειας μεταξύ 2015 και 2022 η πρόταση της Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ενέργειας έρχεται να γεμίσει την Ευρώπη με πυρηνικά!
Οι λεπτομέρειες της έκθεσης «Energy Roadmap 2050» διέρρευσαν από την -κεντροαριστερής κατεύθυνσης- εφημερίδα Suddeutsche Zeitung του Μονάχου.
Το κείμενο της έκθεσης της επιτροπής και δη του Γερμανού επιτρόπου, πρόκειται να προκαλέσει τη σφοδρή αντίδραση της Γερμανίδας Καγκελαρίου η οποία έχει δεσμευθεί για το εντελώς αντίθετο.
Οι προτάσεις αυτές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την στροφή αυτή προς την πυρηνική ενέργεια – που εάν υιοθετηθεί ουσιαστικά προβλέπει την κατασκευή 2 πυρηνικών εργοστασίων το χρόνο μέχρι το 2030:- έρχεται ύστερα από τη δέσμευση για τη μείωση των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα κατά 98 έως 95% μέχρι το 2050, σε σχέση με τις τιμές του 1990.
Για να επιτευχθεί ο συγκεκριμένος στόχος της «απόανθρακοποίησης» η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναζητά λύσεις οι οποίες θα έχουν αντίκτυπο και στο γενικότερο οικονομικό σχεδιασμό.
Ανάμεσα στην ανάγκη μείωσης των εκπομπών του «θερμοκηπίου» και στις διαρκώς αυξανόμενες απαιτήσεις για περισσότερη ενέργεια στην ευρωπαϊκή ήπειρο, οι Βρυξέλες φαίνεται πως καταλήγουν στην υιοθέτηση της πυρηνικής ενέργειας, φέρνοντας έτσι άσχημα νέα στους οπαδούς της «πράσινης ανάπτυξης».
Στην έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σημειώνεται μεταξύ άλλων: «Μια νέα γενιά πυρηνικής τεχνολογίας μπορεί να βοηθήσει στο φλέγον θέμα των πυρηνικών αποβλήτων και της ασφάλειας ενώ ταυτόχρονα η πυρηνική ενέργεια μπορεί να συνεισφέρει στις χαμηλότερες τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας. Επομένως και λόγω της επιλογής για χαμηλότερα επίπεδα άνθρακα στην ατμόσφαιρα η πυρηνική ενέργεια θα εξακολουθήσει να αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι στην ενεργειακή εξίσωση της Ευρώπης».
Επιχειρώντας ο ευρωπαίος επίτροπος να διευρύνει κάπως τις αρνητικές επιπτώσεις της πρότασης για δημιουργία 40 νέων πυρηνικών σταθμών μέχρι το 2030 προτείνει και την επέκταση χρήσης της αιολικής ενέργειας καθώς τη θεωρεί σημαντική για την οικονομική ανάπτυξη.
Ο Christian Kjaer επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Ένωσης Αιολικής Ενέργειας δήλωσε σχετικά: «Ο ενεργειακός οδικός χάρτης 2050 δεν είναι δέσμευση, απλά περιέχει πέντε σενάρια της επιτροπής τα οποία θα πρέπει να εξεταστούν».
Πάντως το θέμα αναμένεται να έχει επιπτώσεις σε άλλα προγράμματα πράσινης ανάπτυξης όπως το πολυδιαφημισμένο πρόγραμμα Ήλιος που αφορά την παραγωγή ενέργειας από φωτοβολταϊκα πάρκα στην Ελλάδα. Πάντως σύμφωνα με ένα από τα προσχέδια της έκθεσης η επιθυμία είναι οι ανανεώσιμες πηγές ενεργείας να συνεισφέρουν αυξητικά κατά 50% σε σχέση με τα επίπεδα του 2005, στη συνολική παραγωγή ενέργειας ενώ αντίθετα οι μονάδες παραγωγής ενέργειας με βάση καύσιμα να μειωθούν από 55% σε ένα ποσοστό της τάξης του 30%.
Συνολικά στην ΕΕ σήμερα υπάρχουν 143 μονάδες πυρηνικής ενέργειας εκ των οποίων οι 58 ανήκουν στη Γαλλία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου