Πόρισμα του ΣΔΟΕ εμπλέκει τον εφοπλιστή Αναστάσιο Πάλλη ο οποίος κατέχει και το 40% των μετοχών της εφημερίδας το «Πρώτο Θέμα» σε μία από τις μεγαλύτερες κομπίνες με "ροζ κλήσεις" που έχουν σημειωθεί σε βάρος του ΟΤΕ.
Σύμφωνα με το πόρισμα, ο Α. Πάλλης, φέρεται ως ο εγκέφαλος της τηλεπικοινωνιακής απάτης που διώκεται και τιμωρείται σε βαθμό κακουργήματος, αφού ο Οργανισμός ζημιώθηκε περίπου 4 εκατομμύρια ευρώ.Το πόρισμα του ΣΔΟΕ, συντάχθηκε μετά από μηνυτήρια αναφορά που είχε υποβάλει το Δεκέμβριο του 2005, ο τότε διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ, Παναγιώτης Βουρλούμης.
Το σκάνδαλο γίνεται ακόμα μεγαλύτερο, αφού αν και το πόρισμα έχει συνταχθεί από το καλοκαίρι του 2007, παραμένει μέχρι σήμερα... ξεχασμένο σε κάποιο συρτάρι! (Άραγε τίνος και με ποια ανταλλάγματα;).
Το ιστορικό της υπόθεσης έχει ως αφετηρία τη μικρότερη σε έκταση χώρα της Αφρικής.
Αποτελείται από δύο νησιά, το São Tomé και το Principe τα οποία αποτελούν τμήμα της Ισημερινής Γουϊνέας. Τον Απρίλιο του 2003, ο εφοπλιστής Αναστάσιος Πάλλης, εμφανίστηκε στα γραφεία της θυγατρικής εταιρείας παροχής διεθνών τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών του ΟΤΕ, με το διακριτικό τίτλο «ΟΤΕGLOBE S.A».Εκεί, δήλωσε ότι εκπροσωπεί νομίμως στην Ελλάδα την εταιρεία "RONDA Communicacoes Internationais S.A.", που εδρεύει στο Akara Building, 24 De Castro Street, Wickhams Cay1, Road Tom, Tortola, British Virgin Islands.
Παράλληλα, ισχυρίστηκε πως η RONDA είναι ο δεύτερος επίσημος τηλεπικοινωνιακός πάροχος της χώρας του São Tomé Principe, ενώ τους εμφάνισε και σχετική σύμβαση την οποία είχε υπογράψει δήθεν, κάποιος υπουργός του κρατιδίου, ονόματι Capitao Amaro.Το εκπληκτικότερο όλων είναι ότι κάποιοι αρμόδιοι της ΟΤΕGLOBE S.A θεώρησαν σοβαρό πρόσωπο τον Πάλλη. Έτσι μετά από ένα χρόνο υποτιθέμενων διαπραγματεύσεων (Ιούλιος του 2004) υπέγραψαν σύμβαση μαζί του χωρίς εκείνος να τους προσκομίσει ούτε καν το ιδρυτικό καταστατικό της RONDA την οποία εκπροσωπούσε.
Η σύμβαση αφορούσε τη δρομολόγηση τηλεφωνικής κίνησης που παράγεται από τον ΟΤΕ, με προορισμό τη χώρα του São Tomé Principe και παραλήπτη τη εταιρεία του Α. Πάλλη.Σημειώνεται ότι ως ενδιάμεση εμφανίστηκε μια κυπριακή off shore εταιρεία – φάντασμα με την επωνυμία "Carriers Glodal Ltd" με έδρα τη Λευκωσία και εκπρόσωπο τον Μιχάλη Βλαβιανό με... μοναδικά διαπιστευτήρια τον αριθμό ενός κινητού τηλεφώνου και τη διεύθυνση κάποιου e-mail.
Η... χρυσοφόρα κομπίνα του ΠάλληΜε αυτή τη σύμβαση ο Α. Πάλλης και η παρέα του κατάφεραν να στήσουν σε βάρος χιλιάδων ανυποψίαστων συνδρομητών του ΟΤΕ μια... χρυσοφόρα κομπίνα η οποία είναι διεθνώς γνωστή ως «απάτη των dialers» (κακόβουλο λογισμικό), το όποιο κατά τη διάρκεια πλοήγησης στο Διαδίκτυο, πρόγραμμα εκτέλεσης τηλεφωνικών κλήσεων (dialer), που είναι συνδεδεμένο με ιστοσελίδες του Διαδικτύου, εγκαθίστανται στον Η/Υ του χρήση εν αγνοία του.
Ο dialer, μόλις εγκατασταθεί στον Η/Υ του χρήση πραγματοποιεί, εν αγνοία και παρά τη θέληση του χρήστη, διεθνείς κλήσεις, προς προορισμούς υψηλής χρέωσης της δικής του επιλογής (δηλ. του dialer). Το γεγονός αυτό επαναλαμβάνεται συνεχώς όσο ο χρήστης είναι συνδεδεμένος στο διαδίκτυο, καθώς και κάθε φορά που ο χρήστης προσπαθεί να συνδεθεί.
Οι κλήσεις αυτές έχουν ως συνέπεια να καταγράφεται μεγάλη κίνηση υψηλής τιμολόγησης η οποία προκαλεί υπερβολικές χρεώσεις στους λογαριασμούς των πελατών.Πέντε μήνες μετά την υπογραφή της σύμβασης και συγκεκριμένα τον Ιανουάριο του 2005, η εταιρεία τηλεπικοινωνιών CST, που είναι η μοναδική επίσημη τηλεπικοινωνιακή πάροχος του São Tomé, με έγγραφό της ενημέρωσε την OTEGLOBE ότι το αριθμοδοτικό φάσμα της χώρας είναι +239 2ΧΧΧ και +239 9ΧΧΧ.
Έτσι το αριθμοδοτικό φάσμα (+239 5ΧΧΧ) που χρησιμοποιεί η εταιρεία RONDA του Α. Πάλλη, δεν ήταν εκχωρημένο, όπως εξάλλου προέκυπτε και από την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου του São Tomé.Παρόλα, αυτά οι "άκρες" που φαίνεται να διέθετε στην OTEGLOBE ο Α. Πάλλης του επέτρεπαν να συνεχίζει να εξαπατά τους έλληνες καταναλωτές και να αποκομίζει τεράστια κέρδη.
Ώσπου, στις 21 Σεπτεμβρίου 2005, η CST αναγκάστηκε να καταγγείλει στη Διεθνή Ένωση Τηλεπικοινωνιών (International Telecommunication Union), που ανήκει στον ΟΗΕ, τονίζοντας ότι η OTEGLOBE, μέσω της εταιρείας του Πάλλη, χρησιμοποιεί παράνομα το πρόθεμα +2395ΧΧΧ.Μάλιστα η καταγγελία αυτή αναρτήθηκε και στο διαδίκτυο, με αποτέλεσμα ο ΟΤΕ – τότε ανήκε στο Ελληνικό Δημόσιο – να κατηγορηθεί για κατάχρηση εθνικού πόρου (όπως θεωρείται το «αριθμητικό φάσμα») ξένης χώρας...
Αξίζει να σημειωθεί ότι, την ίδια εποχή, πολλοί συνδρομητές του ΟΤΕ έκαναν έγγραφες διαμαρτυρίες για "φουσκωμένους λογαριασμούς", ενώ σε όσους αρνούνταν να πληρώσουν τα υπέρογκα ποσά έκοβαν τις τηλεφωνικές συνδέσεις.Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει το πόρισμα του ΣΔΟΕ, με αυτό το κόλπο ο Πάλλης και η "κομπανία του" κατάφεραν να βάλουν στις τσέπες τους 3.585.898 ευρώ, ενώ απαιτούσαν από την OTEGLOBE να τους καταβάλει ακόμα 1.137.914 ευρώ!!!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου