15 Νοεμβρίου 1973 :
"...Μέσα σε μια ώρα, έξι πρεσβείες είχαν λάβει ανάλογα μηνύματα. Φυσικά, οι βάσεις της Νέας Μάκρης, του Ελληνικού στην Αττική και στις Γούρνες στην Κρήτη, έλαβαν το μήνυμα, προσυπογραμμένο από τον σταθμάρχη. Μετά από αυτό, οι βάσεις τέθηκαν σε συναγερμό. Το ίδιο βράδυ, η βάση της Νέας Μάκρης συνδέονταν κωδικά με το αεροπλανοφόρο "Ιντεπέντεντ", που θα έφτανε στην Ελευσίνα για να αποβιβάσει εκατόν ογδόντα δυο κομμάντος... με προορισμό την Αθήνα...""...Η ομάδα των 182 αντρών κάτω από την διοίκηση του πλωτάρχη Τάλμποτ που είχε φθάσει εκείνο το βράδυ στην Αθήνα , ήταν - ας το πούμε- ένα τμήμα της νεοσύστατης τότε Ελαφράς ταξιαρχίας του στρατού των Ηνωμένων Πολιτείων..."
(ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΣΤΡΙΓΑΣ: "ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ '73 ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΘΑΝΑΤΟΥ", ΝΕΑ ΘΕΣΙΣ, ΑΘΗΝΑ, 1996, σ. 179 - 180).Η ομάδα αυτή είχε αποβιβαστεί από το αεροπλανοφόρο, σε φουσκωτές βάρκες που τους έβγαλαν στην στεριά. Όλα τα μέλη της ομάδας φορούσαν στολές παραλλαγής, βελγικής κατασκευής. Τα πρόσωπά τους ήταν βαμμένα σε ομοιόχρωμες αποχρώσεις κι έτσι αφομοιώνονταν με τις σκιές τόσο τέλεια σαν να ήταν αόρατοι...
Επιβιβάστηκαν σε στρατιωτικά καμιόνια και μεταφέρθηκαν σε διάφορα μέρη της Αθήνας αναμένοντας εντολές. Φυσικά όλα αυτά έγιναν σε συνεργασία με τους άντρες του Ιωαννίδη και εν αγνοία του Γ. Παπαδόπουλου. Στόχος των Αμερικανών και του Ταξιάρχου Ιωαννίδη ήταν να περικυκλωθεί το πολυτεχνείο από δικά τους στρατεύματα. Ενώ οι προβοκάτορες που βρισκόταν μέσα και έξω από το Πολυτεχνείο προσπαθούσαν να μαζέψουν και να κρατήσουν όσο περισσότερο κόσμο μπορούσαν γύρω από αυτό. Με σκόπο να χυθεί όσο το δυνατόν περισσότερο αίμα γινόνταν. Μόνο έτσι θα έπεφτε ο Γ. Παπαδόπουλος, ώστε να σχηματιστεί η νέα στρατιωτική κυβέρνηση του Ιωαννίδη.
Εξάλλου, ο ίδιος ο Ιωαννίδης στην απολογία του στον τακτικό ανακριτή σχετικά με τα γεγονότα του Πολυτεχνείου κατέθεσε ότι: " ...Η ανατροπή του Γ. Παπαδόπουλου αποτελούσε σχέδιο που προετοιμάστηκε πολύ πριν τα γεγονότα του Πολυτεχνείου..."Επιβιβάστηκαν σε στρατιωτικά καμιόνια και μεταφέρθηκαν σε διάφορα μέρη της Αθήνας αναμένοντας εντολές. Φυσικά όλα αυτά έγιναν σε συνεργασία με τους άντρες του Ιωαννίδη και εν αγνοία του Γ. Παπαδόπουλου. Στόχος των Αμερικανών και του Ταξιάρχου Ιωαννίδη ήταν να περικυκλωθεί το πολυτεχνείο από δικά τους στρατεύματα. Ενώ οι προβοκάτορες που βρισκόταν μέσα και έξω από το Πολυτεχνείο προσπαθούσαν να μαζέψουν και να κρατήσουν όσο περισσότερο κόσμο μπορούσαν γύρω από αυτό. Με σκόπο να χυθεί όσο το δυνατόν περισσότερο αίμα γινόνταν. Μόνο έτσι θα έπεφτε ο Γ. Παπαδόπουλος, ώστε να σχηματιστεί η νέα στρατιωτική κυβέρνηση του Ιωαννίδη.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου