Σάββατο 5 Νοεμβρίου 2011

Ψήφος εμπιστοσύνης από 153... αγανακτισμένους. (Βίντεο)

Ψήφο εμπιστοσύνης έλαβε τελικά η κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου το βράδυ της Παρασκευής, ακόμη και από βουλευτές που είχαν εκφράσει έντονες διαφωνίες, ζητώντας και την παραίτησή του. Μάλιστα, με απόφαση του Γ. Παπανδρέου – μετά τη θετική της ψήφου – επανεντάσσεται στην ΚΟ του ΠΑΣΟΚ η Λούκα Κατσέλη. Νωρίτερα, στην παρέμβασή του ο πρωθυπουργός ζήτησε ψήφο εμπιστοσύνης προκειμένου να προχωρήσει σε διαβουλεύσεις με όλα τα κόμματα για το σχηματισμό κυβέρνησης ευρύτατης συνεργασίας, ακόμη και με άλλον επικεφαλής. Ωστόσο, θολό παραμένει το τοπίο αναφορικά με τις πραγματικές προθέσεις του πρωθυπουργού, μετά την οργισμένη αντίδραση του Αντώνη Σαμαρά, που ζήτησε και πάλι εκλογές τώρα. Μεγάλο ερωτηματικό παραμένει ο ρόλος του Ε. Βενιζέλου την "επόμενη μέρα".
2:00- Καταστροφικές συνέπειες για την Ελλάδα θα είχαν αυτή τη περίοδο οι εκλογές, αναφέρει σε σχόλιο της η Le Monde, καθώς θα θέσουν σε κίνδυνο την καταβολή της έκτης δόσης. Ο κ. Παπανδρέου επεσήμανε στη ομιλία του τα προβλήματα που θα ανακύψουν από την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες. Μια περίοδος σημαντική στην οποία πρέπει να ψηφιστούν μια σειρά νόμων έκτακτης ανάγκης για την επικύρωση της ευρωπαϊκής συμφωνίας", γράφει η ηλεκτρονική έκδοση της Le Monde
1:25- "Κρίσιμη ψήφο εμπιστοσύνης κέρδισε η κυβέρνηση Παπανδρεου. Απέκλεισε τις πρόωρες εκλογές ζητώντας μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας για να ψηφίσει τον προϋπολογισμό της χώρας" αναφέρει το BBC. " Ο Έλληνας Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου κέρδισε μια κοινοβουλευτική ψήφο εμπιστοσύνης και την αποφυγή πρόωρων εκλογών", η αντίδραση του Reuters
01:15 - Σύμφωνα με πληροφορίες από τη ΝΔ, η αξιωματική αντιπολίτευση θα ψηφίσει τη δανειακή σύμβαση μόνο αν αυτή έρθει στη Βουλή χωρίς τα μέτρα και μόνο αν δεν απαιτηθούν για την έγκρισή της 180 ψήφοι, με την αιτιολογία ότι σε αυτή την περίπτωση θα εκχωρείται εθνική κυριαρχία.
01:01 - Ψήφισαν συνολικά 298 βουλευτές, εκ των οποίων οι 153 έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.
00:42 - «Ναι» ψήφισε και η Εύα Καϊλή, ενώ η Μιλένα Αποστολάκη, που παραιτήθηκε πρόσφατα από την ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, δεν παρέστη στην ψηφοφορία.
00:38 – «Ναι» ψήφισαν η Βάσω Παπανδρέου, η Λούκα Κατσέλη και ο Μίμης Ανδρουλάκης.
00:36 - Αποχώρησαν από την ψηφοφορία οι ανεξάρτητοι βουλευτές Έλσα Παπαδημητρίου και Γιώργος Λιάνης.
00:32 - «Οι μάσκες έπεσαν. Ο κ. Παπανδρέου απέρριψε το σύνολο των προτάσεών μας. Αμέσως τώρα εκλογές», δήλωσε με οργισμένο ύφος ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς, μετά την ομιλία του πρωθυπουργού.
00:16 - Το χρονοδιάγραμμα των ενεργειών της κυβέρνησης που θα προκύψει τις επόμενες ημέρες και θα έχει ζωή ως τα τέλη Φεβρουαρίου παρουσίασε ο υπουργός Οικονομικών και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος από το βήμα της Βουλής.
«Η χώρα διατρέχει θανάσιμο κίνδυνο για την οικονομική υπόσταση και τον κοινωνικό της ιστό» υποστήριξε ο κ. Βενιζέλος σημειώνοντας ότι η χώρα πρέπει να μπορεί να εκπροσωπηθεί έγκυρά και αξιόπιστα στο Eurogroup της Δευτέρας. Το Eurogroup στις 21 Οκτωβρίου αποφάσισε την εκταμίευση της 6ης δόσης, συνέχισε, «περιμένοντας την απόφαση του ΔΝΤ αφού εκπληρώσουμε τις υποχρεώσεις μας ως χώρα». «Για όλα αυτά προϋπόθεση είναι η συνεννόηση» κατέληξε.
00:05: «Ο πρωθυπουργός ζητά ψήφο εμπιστοσύνης για μία κυβέρνηση που δεν υπάρχει», τόνισε ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, σημειώνοντας πως «το μόνο που ξέρουμε για αυτή την κυβέρνηση που θα προκύψει είναι πως θα έχει ως στόχο να συνεχίσει τις ίδιες ανάλγητες και αντικοινωνικές πολιτικές». «Δύο χρόνια ακούμε το ίδιο επιχείρημα, πως οι πολιτικές είναι αναγκαίες. Δεν είναι αναγκαίες είναι καταστροφικές», επισήμανε ο Αλέξης Τσίπρας. «Τα μνημόνια οδηγούν στη χρεοκοπία», πρόσθεσε. «Η κυβέρνηση αυτή θα στερείται λαϊκής νομιμοποιήσης», δήλωσε και κάλεσε τον Γιώργο Παπανδρέου να πάει σε εκλογές με απλή αναλογική, ώστε οι όποιες συγκλίσεις να προκύψουν από τις προγραμματικές θέσεις των κομμάτων. «Καμία διαδικασία που αγνοεί τη δημοκρατία, τη λαϊκή κυριαρχία δεν μπορεί να είναι σωτηρία της πατρίδας».
00:01: «Ανακοινώσατε την πρόταση που έχω κάνει εδώ και 18 μήνες. Καλωσήλθατε στη λογική», δήλωσε ο Γιώργος Καρατζαφέρης. Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ τάχθηκε κατά των σεναρίων για δημιουργία κυβέρνησης τεχνοκρατών. «Αυτούς θα στείλουμε απέναντι στη Μέρκελ, τον Σαρκοζί και τον Μπαρόζο. Χρειάζεται ένας πρωθυπουργός δυνατός και όχι μαριονέτα. Χρειάζεται μία κυβέρνηση πολιτική και όχι τεχνοκρατών», είπε. «Κάνω έκκληση στον πατριωτισμό των συναδέλφων της ΝΔ», τόνισε. «Δεν πρέπει να απουσιάσει από τη κυβέρνηση συνεργασίας η ΝΔ». «Ελπίζω αυτή η απόφαση για συνεργασία να συνοδευτεί με τόλμη και όχι με μικρότητες και μεσοβέζικες προτάσεις», κατέληξε.
23:59 - Σε παρέμβασή της αμέσως μετά την ομιλία του πρωθυπουργού η Αλέκα Παπαρήγα παρατήρησε: «Αν κατάλαβα καλά, προτείνετε κυβερνηση ενός με δύο χρόνια... Έχετε ανάγκη από μια κυβέρνηση συνεργασίας γιατί θέλετε να περάσετε ακόμη πιο σκλήρά μέτρα. Όχι, πρέπει να μπει ένα τέλος σε αυτόν τον εκβιασμό. Τέρμα στους εκβιασμούς, δεν θα περάσουν».
23:55 - Επέστρεψαν στην αίθουσα της Ολομέλειας της Βουλής οι βουλευτές της ΝΔ, προκειμένου να συμμετάχουν στην ψηφοφορία.
23:09 - Στο βήμα της Βουλής ανέβηκε ο πρωθυπουργός. Μαζεύω επί 24 μήνες τα σπασμένα της ΝΔ, τόνισε ο Γ. Παπανδρέου. Υπεραμύνθηκε της συμφωνίας της 26 Οκτωβρίου, αναφέροντας ότι πρόκειται για μια συμφωνία που μας επιτρέπει να διαγράψουμε μεγάλο μέρος του χρέους μας στους επόμενους μήνες, να καταβάλουμε μισθούς και συντάξεις και κάνει τη ζωη μας πιο εύκολη. Διαβεβαίωσε ακόμη ότι με τη συμφωνία αυτή δεν υπάρχει κανεά πρόβλημα με τις καταθέσεις και «με την παραμονή μας στο ευρώ είναι πιο εγγυημένες. Δεν υπάρχει ούτε κανένα πρόβλημα με τα ασφαλιστικά ταμεία. Η συμφωνία δεν συνεπάγεται μείωση των μισθών και των συντάξεων κατά 50%, όπως ακούω, αλλά μας δίνει μια τεράστια ευκαιρία να χτίσουμε τη χώρα σε γενναίες βάσεις. Η συμφωνία δεν μπορεί να πάει χαμένη, διαφορετικά θα είμαστε ιστορικά υπόλογοι».
Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, αποτελεί απόλυτη εθνική προτεραιότητα να εφαρμοστεί η συμφωνία τους επόμενους μήνες. «Χαίρομαι με τη δέσμευση της ΝΔ ότι θα υπερψηφίσει τη συμφωνία. Γιατί επιδιώκω αυτή τη συνεργασία εδώ και καιρό; Γιατί οι αλλαγές είναι ιστορικές: απαιτούν όχι μόνο ανοχή αλλά και συμμετοχή», τόνισε και εξαπέλυσε επίθεση στα κόμματα της αντιπολίτευσης που ασκούν έντονη κριτική στην κυβερνητική πολιτική.
«Σηκώσαμε ένα σταυρό για να αλλάξουμε τα πάντα, κάθε πρόβλημα που συσσωρεύτηκε τις τελευταίες δεκαετίες και να χτυπηθούμε με συμφέροντα», τόνισε. Υπεραμύνθηκε επίσης της απόφασής του για το δημοψήφισμα, ενώ επέκρινε τα κόμματα της αντιπολίτευσης που χαρακτήρισαν την κίνησή του τυχοδιωκτική. «Φοβόντουσαν ότι θα χάσουν το προνόμιο ότι εκφράζουν οι ίδιοι το λαό», παρατήρησε.
«Κάποιοι παραιτούνται», τόνισε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Δεν θυμάμαι να παραιτήθηκαν όταν στη χώρα κουμάντο έκαναν οι διάφοροι χορηγοί. Βέβαια τότε ήταν υπουργοί. Δεν θυμάμαι να απάλλαξαν την Ελλάδα από τη διαφθορά. Τότε όμως ήταν όλα εύκολα με δανεικά λεφτά».
«Αν πηγαίναμε σε εκλογές χωρίς την εφαρμογή της συμφωνίας, η 6η δόση θα ήταν στον αέρα, όπως και το νέο πρόγραμμα στήριξης των 100 δισ., όπως και η επόμενη δόση που έχει ύψος 80 δισ. ευρώ. Γιατί αυτές είναι οι ταμειακές μας ανάγκες: τα 30 για να στηριχθούν οι τράπεζες, τα αλλα 30 για την οργάνωση του PSI και τέλος θα έκλεινε η Βουλή για πολλές εβδομάδες, με αποτέλεσμα να μην ψηφιστούν όλα αυτά που έπρεπε για να λειτουργήσει η χώρα. Αν γίνουν όλα αυτά, ξέρει ο κ. Σαμαράς ότι δεν θα κερδίσουμε τη μείωση των τόκων; Η λύση είναι μία, να στηριξουμε διακομματικά αυτή την προσπάθεια. Όχι με εκλογές, αυτές να γίνουν όταν η κατάσταση στη χώρα ομαλοποιηθεί».
«Έχω πει πως είμαι αντιεξουσιαστής στην εξουσία», επισήμανε και πρόσθεσε: «Ναι, είμαι αντιεξουσιαστής στην εξουσία και αν δεν μείνω στην εξουσία θα παραμείνω αντιεξουσιαστής».
«Το τελευταίο που με νοιάζει είναι η καρέκλα. Το έχω ξαναπεί. Δεν με ενδιαφέρει αν εγώ δεν ξαναεκλογώ. Ήρθε η ώρα ν ακάνουμε μια νέα προσπάθεια καλόπιστα και καλοπροαίρετα. Ποτέ μου δεν είδα την πολτική ως επάγγελμα. Πιστεύω ότι μπορώ να προσφέρω στο κοινό καλό, ακόμα κι όταν δεν το βλέπει και μου κάνει κριτική», συνέχισε στην ομιλία του.
«Αύριο θα επισκεφτώ Πρόεδρο της Δημοκρατίας για να τον ενημερώσω ότι προτίθεμαι να προχωρήσεω σε διαβουλεύσει με όλα τα κόμματα για το σχηματισμό κυβέρνησης ευρύτατης συνεργασίας και να συμφωνήσουμε από κοινού στόχους χρονοδιάγραμμα και πρόσωπα, ακόμα και για τον επικεφαλής αυτής της κυβέρνησης». Διευκρίνισε παράλληλα πως ξεκάθαρη προτεραιότητα της νέας αυτής κυβέρνησης θα είναι η προώθηση των αποφάσεων της 26ης Οκτωβρίου.
Από την ομιλία του πρωθυπουργού δεν απουσίασε το προσωπικό συναισθηματικό στοιχείο, καθώς αναφέρθηκε στον παππού του και στον πατέρα του, έκανε αναδρομή στις καινοτόμες ιδέες που είχε όλα αυτά τα χρόνια «για τις οποίες άκουσα τα σχολιανά μου» (μη κρατικά Πανεπιστήμια, ναρκωτικά, Διαδίκτυο κλπ) και έκλεισε με τη φράση: «Εγώ παιχνίδια δεν παίζω, δεν με ενδιαφέρει η καρέκλα και εάν θα ξαναεκλεγώ, εάν μπορώ να συμβάλλω δεν θα διστάσω, ανέλαβα και αναλαμβάνω το πολιτικό κόστος».
22:57 - Βεβαίως και δίνω ψήφο εμπιστοσύνσης στην κυβέρνηση, σημείωσε από το βήμα της Βουλής η υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου, παραδεχόμενη παράλληλα πως η διαδικασία που εξελίσσεται «έχει πράγματι κάτι το παράδοξο». Σύμφωνα με την κ. Διαμαντοπούλου, «εχουμε αποφασίσει ότι η εθνική συναίνεση είναι το ζητούμενο, έχουμε καλή γνώση του τι πρέπει να συμβεί», και τόνισε την ανάγκη η κυβέρνηση που θα σχηματιστεί να στηρίζεται στο σύνολο των δυνάμεων της Βουλής, να είναι μια κυβένρηση πολιτικών προσωπικοτήτων, με συγκρκριμένο χρονοδιάγραμμα.
22:53 - Η αποψινή ψηφοφορία στην ελληνική Βουλή είναι πρώτο θέμα είναι σε όλα σχεδόν τα διεθνή ΜΜΕ, τα οποία παρακολουθούν λεπτό προς λεπτό τις εξελίξεις στην Αθήνα.
22:34 - Τη θέση που διατύπωσε το μεσημέρι, σύμφωνα με την οποία η στάση της στην ψηφοφορία θα καθοριστεί από την ομιλία του πρωθυπουργού, επανέλαβε από το βήμα της βουλής η Εύα Καϊλή, προσθέτοντας πως «δεν χρειάζονται άλλα λόγια, χρειάζονται πράξεις».
22:27 - Εκτιμώ πως ο πρωθυπουργός θα παραιτηθεί, δήλωσε στη ΝΕΤ ο Σπύρος Βούγιας, ζητώντας παράλληλα τη συγκρότηση ισχυρής κυβέρνησης εθνικής συνεργασίας, όχι τεχνοκρατών, και τη διενέργεια εκλογών μετά από 5-6 μήνες.
22:20 – Ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς έφυγε από τα γραφεία του κόμματός του στη Συγγρού και κατευθύνεται προς τη Βουλή. Υπενθυμίζεται ότι η ΝΔ έχει αποχωρήσει από τη συζήτηση για την ψήφο εμπιστοσύνης, αλλά θα συμμετάσχει στην ψηφοφορία για να ψηφίσει «όχι».
21:58 - Κερδίζουν έδαφος οι φήμες που κυκλοφόρησαν νωρίτερα, οι οποίες θέλουν τον υπουργό Οικονομικών να αναλαμβάνει ρόλο μεταβατικού πρωθυπουργού. Αυτή την ώρα ο Γιώργος Παπανδρέου βρίσκεται στο γραφείο του στη Βουλή μαζί με τον κ. Βενιζέλο. Σημειώνεται ότι η ομιλία του πρωθυπουργού, που είχε προγραμματιστεί για τις 20:00, δεν έχει ξεκινήσει ακόμη.
Στη Βουλή επικρατεί εκνευρισμός λόγο της πληροφορίας. Πληροφορίες κάνουν επίσης λόγο για συνομιλίες μέχρι αυτή την ώρα μεταξύ στελεχών των δύο μεγάλων κομμάτων της Βουλής τα οποία πηγαινοέρχονται μεταξύ Συγγρού και Ιπποκράτους για την σύνθεση της νέας μεταβατικής κυβέρνησης καθώς και για το όνομα του νέου πρωθυπουργού.
Ένα άλλο σενάριο που κυκλοφορεί τις τελευταίες ώρες θέλει τον κ. Παπανδρέου να παραιτείται σήμερα και το πρωί του Σαββάτου να συγκαλείται η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ για να εκλέξει νέο πρωθυπουργό. Κορυφαίος υπουργός της κυβέρνησης φέρεται να δήλωσε πως σε περίπτωση που δεν συμφωνήσει η ΝΔ στο ζήτημα της συγκυβέρνησης αναφορικά με τη συμμετοχή πολιτικών και όχι τεχνοκρατών, συζητάται να προκύψει μονοκομματική κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με άλλον πρωθυπουργό. Ο κ. Παπανδρέου πάντως θα παραμείνει πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.
21:52 - «Κοινός παρανομαστής της όποιας λύσης, αφού εξαφανίστηκε πλέον το δημοψήφισμα, δεν φαίνεται ότι μπορεί να είναι άλλος, από το να διασφαλιστεί η 6η δόση των 8 δις, να κυρωθεί η συμφωνία της 27ης Οκτωβρίου, η δανειακή σύμβασή της και να οδεύσει η χώρα σε εκλογές», διαμηνύει με άρθρο του στο tvxs.gr ο υπεύθυνος οικονομικής πολιτικής της ΔΗΜΑΡ Δημήτρης Χατζησωκράτης. Ο ίδιος προσθέτει: «Μας ερωτούν: εσείς τι θα κάνετε, ως ΔΗΜΑΡ, με τη δανειακή συνθήκη; Το πώς θα χειριστούμε αυτό το ζήτημα σύντομα θα το αντιμετωπίσουμε με συλλογικό τρόπο. Άποψή μου είναι ότι η απάντησή μας πρέπει να είναι στην κατεύθυνση: αυτοί που οδήγησαν τα πράγματα ως εδώ να αναλάβουν την ευθύνη για την πλήρη διεκπεραίωση αυτής της πορείας. Ας μην μας καλούν να αποφανθούμε… για το τέλος μιας πορείας για την οποία δεν είχαμε καμία ευθύνη και όπου η διαφωνία μας καταγράφονταν, σε κάθε βήμα, κάθε στιγμή».
22:50 - Συγκρότηση κυβέρνησης με ευρεία συμμετοχή εκπροσώπων των πολιτικών κομμάτων και όχι τεχνοκρατών και εκλογές μετά την εξασφάλιση της 7ης δόσης τον Φεβρουάριο, πρότεινε στην ομιλία του και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Χρήστος Παπουτσής.
Δείτε το βίντεο:





21:46 - «Σφάλαμε αλλά δεν προδώσαμε. Υπερεκτιμήσαμε τις δυνάμεις μας, δεν αποδειχθήκαμε φρόνιμοι και συνετοί. Πρέπει να αναλάβουμε τις ευθύνες μας για όσα άστοχα πράξαμε αλλά δεν έχουμε το δικαίωμα να παραιτηθούμε», επισήμανε ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιλτιάδης Παπαϊωάννου, εκφράζοντας ωστόσο την εκτίμηση ότι «η ιστορική κρίση θα δικαιώσει τον Γιώργο Παπανδρέου για τις προσπάθειες που έκανε να κρατήσει ζωντανή τη χώρα».
«Οφείλω ευγνωμοσύνη στον Πρωθυπουργό για την αδιάκοπη προσπάθεια του να αναστηλώσει το κύρος της χώρας. Η όποια επιτυχία του μέχρι σήμερα πραγματοποιήθηκε με ελάχιστη υποστήριξη», είπε ακόμη ο κ. Παπαϊωάννου, ενώ κάλεσε τον πρόεδρο της ΝΔ «να μην αντιμετωπίζει την εθνική συνεννόηση ως μία κίνηση τακτικής γιατί αν εκλεγεί αύριο το κόμμα του κυβέρνηση θα πρέπει να διαχειριστεί ερείπια».
21:43 - Η ΚΟ του ΠΑΣΟΚ δεν θα επιτρέψει «προσπάθεια κανιβαλισμού» εναντίον του πρωθυπουργού, δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Παπακωνσταντίνου. «Βρισκόμαστε μπροστά σε μία περίοδο που, με βάση τις δηλώσεις του πρωθυπουργού, θα μετεξελιχθεί για να μπορέσει να υπάρχει ένα διαφορετικό σχήμα ευρύτερων πολιτικών δυνάμεων για να στηρίξει μια συμφωνία, η οποία χρειάζεται την ευρύτερη δυνατή στήριξη του πολιτικού συστήματος. Για αυτή την πορεία η κυβέρνηση ζητά σήμερα ψήφο εμπιστοσύνης», υπογράμμισε.
Δείτε το βίντεο:





21:40 - Ο Μάκης Βορίδης του Λα.Ο.Σ. αμφισβήτησε την ειλικρίνεια του πρωθυπουργού για συγκρότηση κυβέρνησης εθνικής ενότητας, όσο και την αξιοπιστία της πρότασης του Αντώνη Σαμαρά για κυβέρνηση εξωκομματικών προσώπων στηριζόμενη από τα δύο μεγαλύτερα κόμματα: «Υπάρχει ναι ή όχι, πρόθεση συγκρότησης κυβέρνησης εθνικής ενότητας; Αν υπάρχει, η παραίτηση του πρωθυπουργού ενεργοποιεί τις εντολές - και όπως ορίζει το Σύνταγμα, είναι υποχρεωμένος ο κάθε κατεργάρης (οι ηγεσίες των πολιτικών κομμάτων) να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Είναι προφανές πως θέλουμε πολιτικοί, συλλογικά εκφρασμένοι, να συζητήσουν αυτή την σύμβαση και πως δεν είναι δυνατόν να κρυφτούμε πίσω απ' τα φουστάνια τεχνοκρατών», τόνισε ο κ. Βορίδης. «Δεν υπάρχει ακυβερνησία. Αν υπάρχει αληθινή βούληση, σε έξι μέρες έχουμε καταλήξει. Αν όχι, υπάρχει άλλος δρόμος εκτός των εκλογών;», αναρωτήθηκε ο βουλευτής του ΛΑΟΣ.
21:32 - «Το σκοτεινό παρασκήνιο και τα παζαρέματα», για την ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση και για την συγκρότηση κυβέρνησης στηριζόμενης από το ΠΑΣΟΚ, τη Νέα Δημοκρατία ή και άλλα κόμματα, με στόχο την υπερψήφιση και υλοποίηση της νέας δανειακής σύμβασης, κατήγγειλε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Π. Λαφαζάνης.
21:17 - Ορισμένοι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, πάντως, κατήγγειλαν υπονόμευση του Γιώργου Παπανδρέου από οργανωμένα εξωθεσμικά συμφέροντα που βρίσκουν ανταπόκριση και εντός του κυβερνώντος κόμματος. «Δεν μπορώ πέμπτη φάλαγγα στο Κοινοβούλιο. Δεν μου κάνει γονατιστός πρωθυπουργός. Με το χέρι στην καρδιά, δεν δέχομαι πρωθυπουργό με όρους. Δίνω ψήφο εμπιστοσύνης σε όρθιο Έλληνα πρωθυπουργό», ανέφερε ο Σήφης Βαλυράκης.
«Δίνω ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση και κυρίως στον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου, γιατί αυτή την εντολή έχω πάρει από τα μέλη και τους φίλους του ΠΑΣΟΚ στην Πέλλα. Αυτό δεν σημαίνει πως δίνω ψήφο εμπιστοσύνης σε οποιοδήποτε κυβερνητικό μόρφωμα προκύψει μελλοντικά», επισήμανε ο Β. Γιουματζίδης.
«Δεν μπορώ να κατανοήσω τη λογική "δίνω ψήφο εμπιστοσύνης για να σχηματιστεί άλλη κυβέρνηση". Ή δίνεις ψήφο εμπιστοσύνης, ή δεν δίνεις», δήλωσε ο Τάκης Δημητρουλόπουλος, διευκρινίζοντας ωστόσο πως δέχεται να υπάρξει «κυβέρνηση εθνικής ευθύνης» από όλα τα κόμματα που στηρίζουν την συμμετοχή της χώρας στο ευρώ.
Ο αντιπρόεδρος της Βουλής Γρηγόρης Νιώτης έκανε λόγο για «πρωτοφανή επίθεση εναντίον του Γ. Παπανδρέου, που κορυφώνεται ακριβώς την ώρα που κλιμακώνει η κυβέρνηση την επίθεσή της στην φοροδιαφυγή και σπάει το τραπεζικό απόρρητο. Πολλοί παράγοντες των μαζικών μέσων ενημέρωσης, δεν βλέπουν με καλό μάτι ότι τα θαλασσοδάνεια θα είναι παρελθόν».
20:51 – «Να κλείσει τον ιστορικό κύκλο μιας κυβέρνησης που ανέλαβε να γίνει αχθοφόρος του ασήκωτου όγκου προβλημάτων», κάλεσε τον πρωθυπουργό, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστας Σκανδαλίδης, ζητώντας να δοθεί τα μεσάνυχτα ψήφος εμπιστοσύνης και «αύριο ο πρωθυπουργός να ζητήσει από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας το σχηματισμό μιας νέας πολιτικής μεταβατικής κυβέρνησης».
Στόχος της μεταβατικής αυτής κυβέρνησης, όπως περιέγραψε ο κ. Σκανδαλίδης, θα είναι αυτή «να προχωρήσει στην ψήφιση με ευρύτατη πλειοψηφία και στην εφαρμογή της συμφωνίας των 10 βημάτων, όπως τα παρουσίασε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης».
Ταυτόχρονα θα πρέπει από τώρα ο πρωθυπουργός, όπως τόνισε, να προσδιορίσει το χρόνο των εκλογών και να ανοίξει το δρόμο της αναγέννησης της δημοκρατικής και σοσιαλιστικής παράταξης ενώ για την ψήφο εμπιστοσύνης, διευκρίνισε με αυτήν «επικυρώνεται η προσπάθεια που έκανε ο πρωθυπουργός ώστε να μην βουλιάξει η χώρα στη χρεοκοπία».
20:49 - Θα ήταν καλύτερα να είχαν ήδη ξεκινήσει οι διαδικασίες για κυβέρνηση εθνικής ενότητας και να μην φτάναμε στη γελοιοποίηση των θεσμών, υπογράμμισε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Νάσος Αλευράς.
20:16 - Την ανάγκη συναίνεσης των πολιτικών δυνάμεων που θα σώσει, όπως είπε, την πατρίδα, θα βάλει πίσω της την ανασφάλεια και το φόβο και θα φέρει την ελπίδα επεσήμανε ο υπουργός Εξωτερικών Σταύρος Λαμπρινίδης κατά την ομιλία του στη Βουλή. Ο κ. Λαμπρινίδης έκανε λόγο για τις πιο κρίσιμες ώρες που περνάει η Ελλάδα, έδωσε έμφαση στην ψήφιση της δανειακής σύμβασης που θα επιτρέψει, είπε, την ανάπτυξη και την ελπίδα, ενώ επικρότησε τη δέσμευση του Αντώνη Σαμαρά να στηρίξει την ψήφισή της.
19:31 - Την σφοδρή αντίθεση του ΚΚΕ σε κυβέρνηση συνεργασίας και την άμεση προσφυγή στην λαϊκή ετυμηγορία εντός 20 ημερών, διατύπωσε η Αλέκα Παπαρήγα, μιλώντας απόψε σε μεγάλη κομματική συγκέντρωση στην πλατεία Συντάγματος.
19:07 - «Περιμένω να ακούσω από τον πρωθυπουργό ότι θα επισκεφθεί αμέσως τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ώστε να διαμορφωθεί κατάλληλο κυβερνητικό σχήμα για την διεκπεραίωση εκκρεμών υποθέσεων και τη προκήρυξη εκλογών και τότε καθορίσω τη στάση μου», δήλωσε από το βήμα της Βουλής η πρώην υπουργός Λούκα Κατσέλη.
Δείτε το βίντεο:





Αναμένω από τον πρωθυπουργό κατά την ομιλία του απόψε στην Βουλή να αποσαφηνίσει πλήρως τις τελικές του αποφάσεις και αυτό ακριβώς θα προσδιορίσει την ψήφο μου, δήλωσε και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Λιντζέρης, επισημαίνοντας παράλληλα ότι εδώ και πολλούς μήνες έχει καταθέσει την πρότασή του για κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας.
19:03 - Θετικός στο σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ευθύνης εμφανίστηκε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Εργασίας Γ. Κουτρουμάνης, τονίζοντας πάντως ότι αυτή θα πρέπει να είναι «κυβέρνηση ευθυνών και υποχρεώσεων, κυβέρνηση δράσης που θα αναλάβει μεγάλο βάρος».
Ο κ. Κουτρουμάνης εξέφρασε τη διαφωνία του με τον όρο που θέτει ο Αντώνης Σαμαράς για εξωκοινοβουλευτική κυβέρνηση. «Υπάρχει η πρόθεση αυτή; Σας έδωσε αυτήν την εντύπωση η χθεσινή ομιλία του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης;», ρώτησε ο κ. Κουτρουμάνης. «Σε κάθε περίπτωση», πρόσθεσε, «αυτό που χρειάζεται οπωσδήποτε η χώρα τουλάχιστον το επόμενο εξάμηνο είναι μια σταθερή κυβέρνηση που θα παίρνει αποφάσεις». «Το τελευταίο που χρειάζεται η χώρα αυτήν τη στιγμή είναι οι εκλογές», κατέληξε ο υπουργός Εργασίας.
19:02 - Με ομιλίες βουλευτών συνεχίζεται η συζήτηση στην Ολομέλεια του Κοινοβουλίου, που κορυφώνεται τα μεσάνυχτα με την ονομαστική ψηφοφορία. Όπως έγινε γνωστό πριν από λίγο, ο πρωθυπουργός προγραμματίζεται να μιλήσει στις 20:00 το βράδυ.
Υπενθυμίζεται ότι στη συζήτηση δεν μετέχουν οι βουλευτές της ΝΔ, οι οποίοι αποχώρησαν χθες, μετά την ομιλία του Αντώνη Σαμαρά, αλλά θα επιστρέψουν για να μετάσχουν στην ψηφοφορία.
Για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση, απαιτείται, σύμφωνα με το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής, τα «ναι» να είναι περισσότερα από τα «όχι» και πάνω από 120.
19:01 - Η αποψινή ψήφος δεν είναι ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, είναι ψήφος - εντολή για σχηματισμό άμεσα κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας, δήλωσε προσερχόμενη στην Βουλή η Βάσω Παπανδρέου, δήλωση που ερμηνεύεται ως προαναγγελία ότι θα ψηφίσει «ναι» στην ψηφοφορία που θα διεξαχθεί τα μεσάνυχτα.
Δείτε το βίντεο:





18:53 - Εκπρόσωποι 50 διεθνών τηλεοπτικών συνεργείων καλύπτουν την αποψινή κρίσιμη συνεδρίαση της ελληνικής Βουλής.
18:47 - Την αισιοδοξία της, ότι θα υπάρξει η απαραίτητη πλειοψηφία στην ελληνική Βουλή για τις πρόσφατες αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης για τη νέα δανειακή σύμβαση, εξέφρασε η Αυστριακή υπουργός Οικονομικών, Μαρία Φέκτερ, επισημαίνοντας πως, παρά τις έντονες κυβερνητικές διαβουλεύσεις στην Αθήνα, η όλη εξέλιξη διαμηνύει σίγουρα περισσότερη σταθερότητα, καθώς διαμορφώνεται ευρύτερη βάση στη Βουλή για τις μεταρρυθμίσεις.
18:21 - «Λίγες ημέρες διορία» έδωσε η γερμανική κυβέρνηση στην Ελλάδα για να καταστήσει ξεκάθαρο εάν θα αποδεχθεί ή όχι τη συμφωνία της συνόδου κορυφής στις 27 Οκτωβρίου στις Κάννες. «Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα περιμένει μόνο λίγες ημέρες» δήλωσε ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Γκέοργκ Στράιτερ. Διαφορετικά, πρόσθεσε, θα τεθεί σε εφαρμογή η λύση που εξήγγειλε προχθές στις Κάνες η Άγκελα Μέρκελ, αναφερόμενος στη δήλωσή της, ότι μη αποδοχή θα προκαλούσε την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη, κάτι για το οποίο η Γερμανία και οι υπόλοιποι εταίροι θα ήταν πλήρως «προετοιμασμένοι».
18:15 - «Ναι στην ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, άμεσες διεργασίες για κυβέρνηση εθνικής συνεργασίας, ψήφιση της δανειακής σύμβασης, εκταμίευση της 6ης δόσης και καθορισμό εύλογου χρονοδιαγράμματος για εθνικές εκλογές», προτείνει σε γραπτή δήλωσή της, η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Άντζελα Γκερέκου.
Ακόμα, η κ. Γκερέκου υποστηρίζει ότι σε περίπτωση που αποτύχει η συγκρότηση μεταβατικής κυβέρνησης, χωρίς ευθύνη του πρωθυπουργού, που όπως λέει, «αποδεδειγμένα καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια», τότε θα πρέπει η κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ να συνεχίσει τη στήριξή της στην κυβέρνηση μέχρις ότου διασφαλιστεί απολύτως η ευρωπαϊκή θέση και πορεία της χώρας και στη συνέχεια να οριστεί σαφής ημερομηνία εκλογών σε εύλογο διάστημα.
17:59 - Η αποψινή διαδικασία «στην ουσία δεν είναι ψήφος εμπιστοσύνης, είναι εντολή για κυβέρνηση εθνικής ευθύνης», δήλωσε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Οδυσσέας Βουδούρης, εκφράζοντας την πρόθεσή του να δώσει «θεσμικά» ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, καθώς πολιτικά δεν την εμπιστεύεται.
Δείτε το βίντεο:





Είναι παράδοξο να καλούνται οι βουλευτές να στηρίξουν «μία κυβέρνηση που έχει πάψει να έχει την εμπιστοσύνη της κοινωνίας», επισήμανε και πρόσθεσε ότι η παροχή ψήφου εμπιστοσύνης «είναι εντολή για να προχωρήσουμε, χωρίς καμία καθυστέρηση σε κυβέρνηση εθνικής ευθύνης με επικεφαλής κοινής αποδοχής». Συμπλήρωσε ακόμη ότι αν αυτή η εντολή δεν επιτευχθεί «εκ των πραγμάτων δεν μπορεί η κυβέρνηση αυτή να συνεχιστεί».
17:54 - Ανοιχτά άφησε όλα τα ενδεχόμενα για τη στάση που θα τηρήσει απόψε κατά την ψηφοφορία για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Εύα Καϊλή, επισημαίνοντας πως η απόσυρση της πρόθεσης διεξαγωγής δημοψηφίσματος αλλάζει τα δεδομένα βάσει των οποίων είχε λάβει τις αποφάσεις της τις προηγούμενες μέρες.
Δείτε το βίντεο:





Υπενθυμίζεται πως την Πέμπτη η κ. Καϊλή είχε κάνει γνωστή την απόφασή της να μην παράσχει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση με επιστολή της προς τον Πρωθυπουργό και τον πρόεδρο του Κοινοβουλίου.
17:49 - «Αν έστω στο παρά πέντε οι βασικοί πρωταγωνιστές της πολιτικής ζωής δεν σταματήσουν τις αξιοθρήνητες μπλόφες και δεν αποσαφηνίσουν ρητά και κατηγορηματικά τις προθέσεις τους δεν πρόκειται να μετάσχω σε μια ψηφοφορία η οποία στη συνέχεια μπορεί να αποδειχθεί παρωδία», τόνισε ο βουλευτής Β' Αθήνας του ΠΑΣΟΚ, Μίμης Ανδρουλάκης.
17:31 - Υπέρ της ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση και την έναρξη διαπραγματεύσεων για κυβέρνηση ευρείας αποδοχής τάχθηκε η υφυπουργός Παιδείας Εύη Χριστοφιλοπούλου.
Μιλώντας στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ έκανε λόγο για κυβέρνηση ολιγόμηνης διάρκειας μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις και να συναφθεί η δανειακή σύμβαση. «Από εκεί και πέρα, αμέσως να οδηγηθούμε σε πρόωρες εκλογές», πρόσθεσε, τονίζοντας ότι αν δεν υπάρξει συμφωνία για μία τέτοια κυβέρνηση η εξέλιξη θα είναι ολέθρια για τη χώρα, γιατί «θα κινδυνεύσει η ομαλή πρόσβαση της χώρας στη χρηματοδότηση, στη δανειοδότηση και στην επιβίωση εντός του ευρώ».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου