Κυριακή 30 Οκτωβρίου 2011

Η Τιμοσένκο κατηγορούμενη για εμπλοκή σε δολοφονία βουλευτή.

Ενδεχόμενη ανάμειξη της πρώην πρωθυπουργού της Ουκρανίας, Γιούλια Τιμοσένκο, στη δολοφονία μέλους της Βουλής πρόκειται να διερευνηθεί από τις εισαγγελικές αρχές της χώρας, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο «Unian».
Ο βουλευτής Γεβγκέν Σέρμπαν θανατώθηκε το 1996 από πληρωμένο εκτελεστή σε ένα αεροδρόμιο.
Ο αντιεισαγγελέας Ρενάτ Κούζμιν, κατά τις πληροφορίες του «Unian», φέρεται να υποστηρίζει πως οι αρχές έχουν στοιχεία που καταδεικνύουν τη συμμετοχή της Τιμοσένκο στο έγκλημα μαζί με τον Πάβλο Λαζαρένκο, ο οποίος ήταν πρωθυπουργός την εποχή της δολοφονίας κι έκτοτε έχει φυλακιστεί στις ΗΠΑ για απάτη και ξέπλυμα χρήματος.
«Έχουμε το απομαγνητοφωνημένο κείμενο της ανάκρισης ενός μάρτυρα στις Ηνωμένες Πολιτείες,
στο οποίο ο ίδιος δηλώνει απερίφραστα ότι ο φόνος του Σέρμπαν πληρώθηκε από λογαριασμούς των Λαζαρένκο και Τιμοσένκο», φέρεται να δήλωσε ο Κούζμιν. «Έχουμε τα έγγραφα και θέλουμε να το ελέγξουμε».
Η Τιμοσένκο απορρίπτει τις κατηγορίες εις βάρος της αποδίδοντάς τες σε προσπάθεια για πολιτικό ρεβανσισμό από τον Βίκτορ Γιανούκοβιτς, ο οποίος την κέρδισε με μικρή διαφορά στις προεδρικές εκλογές του 2010.
Η εκπρόσωπος της πρώην πρωθυπουργού, Νατάλια Λισόβα, επεσήμανε: «Η επιθυμία της κυβέρνησης να ξεφορτωθεί την αντιπολίτευση έχει ξεπεράσει κάθε όριο».
Αυτό το μήνα, δικαστήριο του Κιέβου έκρινε την Τιμοσένκο ένοχη για κατάχρηση εξουσίας όσον αφορά συμφωνία με τη Ρωσία το 2009 για το φυσικό αέριο και την καταδίκασε σε επτά χρόνια κάθειρξη. Έχει ασκηθεί έφεση.
Παράλληλα, εισαγγελείς έχουν ανασύρει από το αρχείο μια υπόθεση που είχε κλείσει σχετικά με τις δραστηριότητές της την περίοδο εκείνη, υποστηρίζοντας ότι προκάλεσε μεγάλες ζημίες στο κράτος.
Η υπόθεση της Τιμοσένκο έχει επιδεινώσει τις σχέσεις Ουκρανίας-Ε.Ε., μόλις μερικούς μήνες πριν υπογραφεί συμφωνία πολιτικής σύνδεσης μεταξύ τους, με την οποία η εν λόγω χώρα ελπίζει ότι θα καταφέρει να ενταχθεί στην Ένωση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου