Πέμπτη 13 Οκτωβρίου 2011

Καμπανάκι για την ανθρωπιστική κρίση στην Βόρειο Κορέα. (Βίντεο)

Αντιμέτωπη με μια καινούρια ανθρωπιστική κρίση φαίνεται να βρίσκεται η Βόρεια Κορέα, καθώς, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Τροφίμων, το ένα τρίτο των παιδιών υποσιτίζεται και περίπου 6 εκατομμύρια άνθρωποι χρήζουν επισιτιστικής βοήθειας.
Ο βαρύς περσινός χειμώνας πάγωσε το 65% της σοδειάς του κριθαριού, του σιταριού και της πατάτας τα οποία αποτελούν τη βασική διατροφή του πληθυσμού ενώ οι καταστροφικές πλημμύρες και οι 2 τυφώνες που χτύπησαν τη χώρα τον Ιούνιο και τον Αύγουστο κατέστρεψαν το 80% της παραγωγής καλαμποκιού στην επαρχία του Νότιου Χουάγκ Κέ, περιοχή που σιτίζει σχεδόν όλη τη Βόρεια Κορέα.
Αν και το μέγεθος της καταστροφής είναι αδύνατο να επιβεβαιωθεί, το καθεστώς απεύθυνε,
ήδη από τα τέλη του καλοκαιριού, έκκληση στη Διεθνή Κοινότητα για αποστολή επισιτιστικής βοήθειας.
Εκατομμύρια βορειοκορεάτες αντιμετωπίζουν χρόνια πείνα, καθώς η χώρα αδυνατεί να παράγει αρκετή τροφή ώστε να θρέψει τον πληθυσμό των 24 εκατομμυρίων, κυρίως λόγω της περιορισμένης καλλιεργήσιμης γης που διαθέτει αλλά και της έλλειψης σπόρων, λιπασμάτων και αγροτικής τεχνολογίας.
Στη δεκαετία του 90 η χώρα έζησε τη χειρότερη κρίση τροφίμων του 20ου αιώνα που οδήγησε ένα εκατομμύριο ανθρώπους σε θάνατο από την πείνα.
Το καθεστώς στηρίζεται στην διεθνή επισιτιστική βοήθεια για να θρέψει τον πληθυσμό όμως η Διεθνής Κοινότητα τα τελευταία χρόνια έχει μειώσει την βοήθεια αυτή στο 30%. Οι ΗΠΑ και η Ν. Κορέα, που αποτελούν τους κυριότερους δωρητές επισιτιστικής βοήθειας στην Β. Κορέα έχουν διακόψει την παροχή από το 2008 απαιτώντας την παύση του πυρηνικού προγράμματος της χώρας αλλά και μεγαλύτερη διαφάνεια στην διανομή των τροφίμων, καθώς εκφράζονται φόβοι πως η κυβέρνηση αποθηκεύει τα τρόφιμα για επικείμενες πυρηνικές δοκιμές.
Μέχρι τώρα στις εκκλήσεις του καθεστώτος για βοήθεια μόνο η Κίνα έχει ανταποκριθεί, ενώ η Ουάσιγκτον και η Σεούλ επιφυλάσσονται να απαντήσουν, με την Ν. Κορέα να δηλώνει πως θεωρεί την κρίση επίπλαστη.
Η Διεθνής Κοινότητα πάντως δεν έχει πεισθεί, καθώς πολλοί ειδικοί πιστεύουν πως το καθεστώς υπερτονίζει την κρίση σκοπεύοντας να αποθηκεύσει τα τρόφιμα για τους εορτασμούς των 100 χρόνων από τη γέννηση του Κιμ Ιλ Σουνγκ τον Απρίλιο ή να τα ανταλλάξει για τη χρηματοδότηση των στρατιωτικών του εξοπλισμών.
Εντούτοις το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Τροφίμων του ΟΗΕ, που έχει συνεχή παρουσία στη Β. Κορέα από το 1995, έχει προειδοποιήσει για την επικείμενη κρίση ήδη από τον περασμένο Μάρτιο και δηλώνει πως χωρίς τη συνδρομή της Διεθνούς Κοινότητας, δεν θα μπορέσει να παράσχει τροφή στα περίπου 3.500.000 άτομα που εξαρτώνται άμεσα από το πρόγραμμα του.
Μια ανεξάρτητη ομάδα δημοσιογράφων και φωτογράφων του Reuters που επισκέφθηκε τη χώρα, ύστερα από πρόσκληση του καθεστώτος τον περασμένο μήνα, κατέγραψε αρκετά περιστατικά υποσιτισμού καθώς και έλλειψη σε βασικά φάρμακα και ιατρικό εξοπλισμό.
Οι φυσικές καταστροφές που χτύπησαν τη χώρα το καλοκαίρι κατέστρεψαν τα ήδη απαρχαιωμένα υδρευτικά δίκτυα της χώρας, με αποτέλεσμα να μολυνθούν οι πηγές του νερού και εκατοντάδες παιδιά να υποφέρουν από διάρροιες και σχετιζόμενες το νερό ασθένειες. Η παροχή σιταριού έχει μειωθεί σε 200 γραμμάρια ανά άτομο αντί για τα 750 που ήταν προηγουμένως και πολλοί άνθρωποι σιτίζονται αποκλειστικά με πατάτες και αγριόχορτα.
Σύμφωνα με το προσωπικό της οργάνωσης των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, που συνόδευε τους δημοσιογράφους, ακόμα και αν οι φυσικές καταστροφές είχαν λιγότερες συνέπειες από όσο ισχυρίζεται το καθεστώς, θα ήταν αρκετές για να οδηγήσουν σε υποσιτισμό, έναν πληθυσμό που ήδη βρίσκεται στα όρια της αντοχής του.
Δείτε το βίντεο:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου