Πέμπτη 13 Οκτωβρίου 2011

«Υγειονομική βόμβα» τα σκουπίδια, προειδοποιεί και το ΚΕΕΛΠΝΟ.

«Υγειονομική βόμβα «χαρακτηρίζουν τη συσσώρευση σκουπιδιών στους δρόμους των πόλεων οι επιστήμονες του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ). Νωρίτερα, και ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών επισήμανε το μεγάλο κίνδυνο για τη Δημόσια Υγεία από τα συσσωρευμένα σκουπίδια στους δρόμους. Το βράδυ της Τετάρτης ο υπουργός Εσωτερικών Χ. Καστανίδης συναντήθηκε με επιτροπή της ΠΟΕ-ΟΤΑ, προκειμένου να βρεθεί λύση για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στους δρόμους της πρωτεύουσας και όχι μόνο.
Κλιμάκιο του ΚΕΕΛΠΝΟ πραγματοποίησε αυτοψία σε διάφορα σημεία της Αττικής και με βάση την εικόνα που αντιμετώπισε, πρότεινε την Τετάρτη στην πολιτεία το εξής:
«Επί παρατάσεως του φαινομένου, το ΚΕΕΛΠΝΟ εισηγείται την άμεση έκδοση υγειονομικής διατάξεως και εφαρμογή περαιτέρω υγειονομικών μέτρων και κυρώσεων». Σχετικά με το θέμα της συσσώρευσης απορριμμάτων σε αστικές περιοχές της πρωτεύουσας και της απειλής για την Δημόσια Υγεία, οι επιδημιολόγοι του Κέντρου, τονίζουν:
Τα απορρίμματα σχετίζονται με φαινόμενα απειλητικά για την Δημόσια Υγεία όταν η διάθεσή τους δεν είναι ταχεία και σωστή. Προβλήματα ταχείας και σωστής διάθεσης μπορεί να δημιουργηθούν τόσο υπό «κανονικές» συνθήκες (παρατεταμένη απεργία των υπαλλήλων που ασχολούνται με τη διάθεση των απορριμμάτων), όσο και μετά από μία μαζική καταστροφή, η οποία μπορεί να επιφέρει ανωμαλία στη συνηθισμένη ροή της αποκομιδής και διάθεσης (ο πληθυσμός - μετά από μία μαζική καταστροφή - μετακινείται σε ανοιχτό χώρο όπως κατασκηνώσεις ή καταυλισμοί).
Τα οικιακά απορρίμματα είναι δυνατόν να γίνουν μολυσματικά, όταν παραμένουν αδιάθετα για μεγάλο χρονικό διάστημα και κυρίως όταν περιέχουν υπολείμματα τροφίμων ή άλλων οργανικών ουσιών (ιδίως νωπών), οπότε επέρχεται σήψη.
Επιπρόσθετα, κάποιοι μικροοργανισμοί που θα βρεθούν στα απορρίμματα μπορούν να επιζήσουν εκεί για μεγάλο χρονικό διάστημα [η σαλμονέλλα του τύφου (4-115 ημέρες), η σαλμονέλλα του παρατύφου (24-136 ημέρες) και η σαλμονέλλα της εντερίτιδας (μέχρι 150 ημέρες)].
Οι κίνδυνοι μεταδόσεως ασθενειών από τα απορρίμματα σχετίζονται με την εμφάνιση και τον πολλαπλασιασμό 'φορέων' μεταδόσεως διαφόρων νόσων.
Συνάντηση Χ. Καστανίδη - ΠΟΕ-ΟΤΑ
Στο μεταξύ, δυο ώρες κράτησε η συνάντηση που είχε απόψε ο υπουργός εσωτερικών Χάρης Καστανίδης με εκπροσώπους της ΠΟΕ-ΟΤΑ για το θέμα που έχει δημιουργηθεί με τα σκουπίδια, λόγω των κινητοποιήσεων των εργαζομένων στην τοπική αυτοδιοίκηση. Μετά τη λήξη της συνάντησης δεν έγιναν δηλώσεις.
Ο κ. Καστανίδης θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου αύριο το μεσημέρι (1 μ.μ.), στο υπουργείο Εσωτερικών, για το ζήτημα της αποκομιδής των απορριμμάτων από τους δρόμους της Αθήνας όπου σωρεύονται τις τελευταίες ημέρες, καθώς η Χωματερή της Φυλής παραμένει κλειστή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου