Πέμπτη 1 Σεπτεμβρίου 2011

Πλήρη ευθύνη στην Εθνική Φρουρά για την τραγωδία στην Κύπρο επιρρίπτει ο Μ.Κυπριανού.

Πλήρη ευθύνη στην Εθνική Φρουρά για την πολύνεκρη και καταστροφική έκρηξη στη ναυτική βάση «Ευάγγελος Φλωράκης» στο Μαρί, στις 11 του περασμένου Ιουλίου, επέρριψε ο τέως υπουργός Εξωτερικών, Μάρκος Κυπριανού. Εν τω μεταξύ, το υπουργικό συμβούλιο αποφάσισε τη δημοσιοποίηση του πορίσματος της Μονομελούς Ερευνητικής Επιτροπής.
«Το ΥΠΕΞ δεν φέρει καμιά ευθύνη, αν η Εθνική Φρουρά δεν μπορούσε να φυλάξει με ασφάλεια ένα φορτίο πυρίτιδας. Είναι πυρίτιδα που έπρεπε να φυλαχθεί, δεν είναι ούτε χημικά, ούτε πυρηνικά όπλα» ανέφερε ο τέως υπουργός σε γραπτή καταληκτική του δήλωση, με την οποία ολοκλήρωσε την κατάθεσή του ενώπιον της ανακριτικής επιτροπής για την τραγωδία.
«Αν δεν μπορούσαν να τη φυλάξουν, με κανέναν τρόπο και πουθενά,
θα έπρεπε να το έλεγαν σαφώς από την αρχή» πρόσθεσε ο Μάρκος Κυπριανού.
Ανέφερε, επίσης, ότι για τον πολιτικό χειρισμό του θέματος ανέλαβε και αναλαμβάνει τις ευθύνες που του αναλογούν, καθώς και όλες τις ευθύνες που αναλογούν στους λειτουργούς του υπουργείου.
«Όμως για την τραγωδία ούτε έχω, ούτε αποδέχομαι ευθύνη δική μου ή του υπουργείου Εξωτερικών. Οι ευθύνες για την έκρηξη ανήκουν σε εκείνους που δεν φύλαξαν το φορτίο τηρώντας τα στοιχειώδη» είπε ο Μάρκος Κυπριανού.
Εξάλλου, ανέφερε ότι η πολιτική απόφαση για κατάσχεση του φορτίου ελήφθη από τον πρόεδρο Δημήτρη Χριστόφια και το υπουργείο Εξωτερικών απλά εφάρμοζε την πολιτική, που χάραξε με την απόφασή του ο πρόεδρος.
«Συμφωνήσαμε με αυτήν, λαμβάνοντας μεν υπόψη τις πολιτικές παραμέτρους, αλλά με βάση τη διαβεβαίωση για δυνατότητα ασφαλούς φύλαξης στην Κύπρο» ανέφερε ο κ. Κυπριανού.
Στο κύριο μέρος της κατάθεσής του, ο κ. Κυπριανού είχε χαρακτηρίσει ορθή την απόφαση του προέδρου Χριστόφια για κατάσχεση, εκφόρτωση και φύλαξη στην Κύπρο των εμπορευματοκιβωτίων με τα Ιρανικά εκρηκτικά που προορίζονταν για τη Συρία.
Ανέφερε ότι εξυπηρετούσε αποκλειστικά το εθνικό συμφέρον. Ωστόσο, διαχώρισε τη θέση του ως προς το θέμα των διαβεβαιώσεων που ο Δ.Χριστόφιας έδωσε στο Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Ασάντ για επιστροφή του φορτίου στη Συρία ή στο Ιράν.
Ο κ. Κυπριανού εξέφρασε, επίσης, τη βεβαιότητα ότι αν εφαρμοζόταν η εισήγησή του, που έγινε
αποδεκτή από όλους, για εργαστηριακό έλεγχο της πυρίτιδας, θα λαμβάνονταν έγκαιρα τα αναγκαία μέτρα και δεν θα συνέβαινε η τραγωδία.
Εν τω μεταξύ, τη δημοσιοποίηση του πορίσματος της Μονομελούς Ερευνητικής Επιτροπής για την έκρηξη στο στρατόπεδο της Εθνικής Φρουράς στο Μαρί, αποφάσισε το υπουργικό συμβούλιο.
Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, η απόφαση λήφθηκε σε συνεννόηση με το γενικό εισαγγελέα, Πέτρο Κληρίδη.
Τα κόμματα της αντιπολίτευσης είχαν προηγουμένως εκφράσει έντονες ανησυχίες για τη μυστικότητα του πορίσματος, ενώ ο Δημοκρατικός Συναγερμός ανακοίνωσε την πρόθεσή του να καταθέσει πρόταση νόμου για δημοσιοποίηση, γενικά, των πορισμάτων όλων των ανακριτικών επιτροπών.
Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Νίκος Αναστασιάδης, σχολιάζοντας την απόφαση δήλωσε: «Ανάγκα και θεοί πείθονται».
Ο επικεφαλής της Ερευνητικής Επιτροπής για την έκρηξη στο Μαρί, Πόλυς Πολυβίου, δήλωσε ότι η απόφαση του υπουργικού συμβουλίου για δημοσιοποίηση του πορίσματος ασκεί πρόσθετη πίεση, ώστε αυτό να είναι έτοιμο μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου και αυτός ο στόχος παραμένει.
Ο κ. Πολυβίου είπε πως ο γενικός εισαγγελέας έκανε σαφές ότι μετά την ολοκλήρωση του πορίσματος είναι δυνατό να προκύψουν ποινικές διώξεις και πρόσθεσε πως η Επιτροπή δεν θα δεχθεί οτιδήποτε το οποίο θα επηρεάζει τις ποινικές ανακρίσεις που διεξάγονται.
Πρόσθεσε, ότι η κατάθεση του κ. Χριστόφια την ερχόμενη Δευτέρα θα αρχίσει νωρίς το πρωί, ενώ για λόγους χώρου θα επιτραπεί μόνο η παρουσία των συγγενών των θυμάτων, των δικηγόρων τους και των δημοσιογράφων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου