Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2011

Σόιμπλε: "Η Ελλάδα παραμένει στην Ευρωζώνη".

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του υπουργού Οικονομικών, Ευάγγελου Βενιζέλου και του Γερμανού ομόλογού του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σε ιδιαίτερα καλό κλίμα. "Η Ελλάδα δε θα παραμείνει στην Ευρωζώνη", δήλωσε ο Σόιμπλε.
Από την πλευρά του, ο Ε. Βενιζέλος είπε πως "εμείς ακολουθούμε τον σκληρό δρόμο των μέτρων και των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και αυτό γίνεται απ' όλους κατανοητό".
Οι συναντήσεις που έχει ο Ε. Βενιζέλος στην Ουάσιγκτον, στο περιθώριο των ετήσιων συνόδων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας, θεωρούνται κρίσιμες και καθοριστικές. Οι συζητήσεις του κ. Βενιζέλου έχουν ως κύρια θέματα την υλοποίηση της συμφωνίας της 21 Ιουλίου, την επιστροφή της τρόικας στην Αθήνα και την εκταμίευση της 6ης δόσης.
Εκτός από τον Β. Σόιμπλε, αναμένεται να συναντηθεί με στελέχη της αμερικανικής κυβέρνησης, του ΔΝΤ -το βράδυ της Κυριακής θα έχει συνάντηση με την διευθύντρια Κρ. Λαγκάρντ- και του διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος, η οποία μάλιστα αρνήθηκε να αποκαλύψει εάν θα υπάρξει "αλλαγή στρατηγικής" στην ευρωζώνη, απέναντι στην κρίση δημόσιου χρέους.
"Δεν κάνει κανένα καλό η διάδοση φημών. Δεν δημιουργεί, αυτή, τη σταθερότητα, την οποία έχει ως ρόλο του το ΔΝΤ", τόνισε η κ. Λαγκάρντ, που ερωτήθηκε σχετικά στη διάρκεια της συνέντευξης τύπου, που έδωσε νωρίτερα σήμερα.
Συγχρόνως η ίδια κάλεσε τους ιθύνοντες στην ευρωζώνη "να υλοποιήσουν τη συμφωνηθείσα στρατηγική", προέτρεψε δε "τα εθνικά κοινοβούλια (της ευρωζώνης)να εγκρίνουν την αύξηση αρμοδιοτήτων του μηχανισμού FESF, όπως αυτή συμφωνήθηκε την 21η Ιουλίου".
"Επικεντρώνομαι, προσωπικά, σε ό,τι έχει ήδη συμφωνηθεί", δήλωσε χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις οικονομικών αναλυτών, κατά τη διάρκεια των σημερινών συζητήσεων μεταξύ των αντιπροσωπειών των κρατών μελών του ΔΝΤ διαπιστώθηκαν "έντονες διαφορές" για τις αιτίες και τους τρόπους αντιμετώπισης της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης.
Οι Αμερικανοί ζήτησαν από τους Ευρωπαίους "αποφασιστικότερες" και "πιο ξεκάθαρες" κινήσεις, οι αντιπρόσωποι χωρών μελών της Ευρωζώνης επιχείρησαν "να υπερασπιστούν" τις επιλογές τους και εκπρόσωποι των αναδυόμενων αγορών "τοποθετήθηκαν ουδέτερα", διαπιστώνοντας "μεγάλες αδυναμίες" στην αντιμετώπιση της χρηματοπιστωτικής κρίσης.
Αμερικανικά ΜΜΕ κάνουν λόγο για "χάσμα απόψεων" και με την Ουάσιγκτον να δείχνει ανησυχία μπροστά στην "αδυναμία" της Ευρώπης, ενώ φοβάται "νέα ύφεση" στην αμερικανική οικονομία.
Ο υπουργός Οικονομίας των ΗΠΑ δήλωσε σήμερα ότι θα πρέπει να παρθούν νέα μέτρα, ώστε "να αποφευχθεί μια σοβαρότερη διάδοση της κρίσης".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου