Πέμπτη 1 Σεπτεμβρίου 2011

Ιατρικά απόβλητα σε χωματερές με την "ευλογία" Δημάρχων.

Μίζες για να δέχονται εντός των χωματερών επικίνδυνα απόβλητα, τα οποία εν συνεχεία κατέληγαν σε ρέματα και δάση, έπαιρναν πολλοί Δήμαρχοι, σύμφωνα με καταγγελία της Γ.Γ. Επιθεώρησης Περιβάλλοντος στη Βουλή.
Η Γενική Γραμματέας, Μαργαρίτα Καραβασίλη, στην καταγγελία της ανέφερε, ότι από τους 15.000 τόνους αποβλήτων που παράγονται στην Ελλάδα ετησίως, μόνον οι 7,5 εναποτίθενται στα Λιόσια όπως προβλέπεται, ενώ οι υπόλοιποι αναμειγνύονται με οικιακά απορρίμματα και καταλήγουν σε χωματερές.
Ενημερώνοντας την αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, η κ. Καραβασίλη κατήγγειλε ότι τα μολυσματικά απόβλητα καταλήγουν σε ρέματα και δάση.
Όπως είπε, ενώ κάθε νοσοκομειακή μονάδα υποχρεούται από τη νομοθεσία να έχει κατάλληλο σύστημα συλλογής αποβλήτων και να τηρεί συγκεκριμένες προδιαγραφές ασφαλείας, το 40% των νοσοκομείων εμφανίζονται να έχουν παλιούς ή ανενεργούς κλιβάνους αποτέφρωσης.
Η κα Καραβασίλη ανέφερε, ότι αν και η κατάσταση έχει βελτιωθεί σε σχέση με το παρελθόν, με τα φορτηγά συλλογής νοσοκομειακών αποβλήτων, ωστόσο το πρόβλημα παραμένει τόσο στις δημόσια όσο και στα ιδιωτικά νοσοκομεία, ειδικά στην περιφέρεια.
"Ενώ η πρώτη κοινή υπουργική απόφαση για το θέμα ενεργοποιήθηκε το 2003, εξακολουθεί σήμερα να επικρατεί χάος πανελλαδικά με αποτέλεσμα τα τοξικά απόβλητα να καταλήγουν σε ρέματα και δάση" και συνέχισε:
"Παρά το γεγονός ότι κάθε νοσοκομειακή μονάδα υποχρεούται από την νομοθεσία να έχει κατάλληλο σύστημα συλλογής αποβλήτων και να τηρεί συγκεκριμένες προδιαγραφές ασφαλείας, το 40% των νοσοκομείων εμφανίζονται να έχουν κλιβάνους αποτέφρωσης οι οποίοι ή είναι παλιοί ή είναι ανενεργοί", τόνισε.
Επίσης, γνωστοποίησε ότι μετά την έφοδο των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος στο Αττικό νοσοκομείο μέσα σε έξι μήνες το συγκεκριμένο νοσοκομείο παρουσιάζει 40% λιγότερα επικίνδυνα απόβλητα και κάνει οικονομία 150.000 ευρώ.
Από ερωτηματολόγιο που έστειλαν οι επιθεωρητές περιβάλλοντος σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας και στο οποίο απάντησαν 177, με περίπου 30.000 κλίνες, διαπιστώθηκε ότι:
- Περιβαλλοντική αδειοδότηση είχαν μόνον τα 29 (ποσοστό 16%), κάτι που σημαίνει ότι μεγάλα νοσοκομεία δημόσια και ιδιωτικά «δεν μπήκαν καν στον κόπο να πάρουν την περιβαλλοντική αδειοδότηση», όπως σχολίασε η κυρία Καραβασίλη.
- Τα 135 δεν είχαν υποβάλλει ποτέ αίτημα για περιβαλλοντική αδειοδότηση και μόνο 13 είχαν υποβάλει αίτηση μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων.
- Μόνον εννέα είχαν άδεια διαχείρισης στερεών αποβλήτων.
- Τα 164 αγνοούσαν ότι θα έπρεπε να έχουν άδεια διαχείρισης και μόνον 4 βρέθηκαν σε διαδικασία αδειοδότησης.
- Άδεια διάθεσης λυμάτων και υγρών αποβλήτων είχαν μόνο 14 από τα 177, αφού τα 159 δεν το γνώριζαν και 4 βρέθηκαν σε διαδικασία αδειοδότησης.
- Με εσωτερικό κανονισμό διαχείρισης βρέθηκαν περισσότερα από 80, ενώ 68 δεν είχαν και 27 είχαν ξεκινήσει να εκπονούν κανονισμό.
Από τις συγκριτικές μελέτες που έκαναν οι επιθεωρητές προκύπτει ότι τα επικίνδυνα ιατρικά απόβλητα είναι 60 τόνοι για κάθε αποστείρωση εντός των μονάδων σε αντίθεση με 12.321 τόνους που πάνε στην Θεσσαλονίκη, όπου μόνον εκεί υπάρχει αποστειρωτής, 1.000 τόνοι που πάνε για αποτέφρωση εντός των νοσοκομειακών μονάδων και 3.500 τόνοι εκτός, ενώ 132 τόνοι από αυτούς που δηλώνονται είναι άγνωστο πού πάνε!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου