Η Λαϊκή Δημοκρατία πιέζει με δύναμη στο Διάστημα: η Κίνα έχει ξεκινήσει με την πρώτη βασική συνιστώσα για τον δικό της επανδρωμένο διαστημικό σταθμό.
Ο πύραυλος-φορέας ξεκίνησε το ταξίδι του χωρίς κάποιο απρόσμενο περιστατικό, η διαστημική ενότητα "Tiangon-1" είναι τώρα στο δρόμο για να εισέρθει σε τροχιά. Η Κίνα έχει ολοκληρώσει το πρώτο μεγάλο βήμα προς μια μόνιμη παρουσία στο χώρο του διαστήματος: ένας πύραυλος τύπου «Long March 2F» εκτοξεύτηκε σήμερα Πέμπτη, για να φέρει την διαστημική κάψουλα «Tiangon-1» (Ουράνιο Παλάτι) σε τροχιά.
Η μονάδα θα είναι το πρώτο συστατικό για ένα διαστημικό σταθμό από το 2020 και είναι να επανδρωθεί από ταΐκοναύτες - ο κινεζικός όρος για τους αστροναύτες.
Η εκτόξευση του πυραύλου παρουσιάστηκε σε ζωντανή μετάδοση από την τηλεόραση – κάτι το οποίο δεν είναι αυτονόητο στις εκτοξεύσεις κινεζικών πυραύλων, λόγω του φόβου της προβολής μιας αποτυχίας. Αλλά αυτή τη φορά όλα κύλησαν ομαλά: ο πύραυλος (16.16 Ώρα Ελλάδος) απογειώθηκε από την διαστημική βάση Jiuquan. Ο επικεφαλής της Κίνας και του Κομμουνιστικού Κόμματος, Hu Jintao, παρακολούθησε την εκτόξευση από τον κέντρο ελέγχου στο Πεκίνο.Η μεταφορά της μονάδας στο Διάστημα καθυστέρησε περίπου ένα χρόνο. Πιο πρόσφατα, η εκτόξευση είχε προγραμματιστεί για τις αρχές Σεπτεμβρίου, αλλά αναβλήθηκε επειδή στις 18 Αυγούστου συνετρίβη ένας πύραυλος από την οικογένεια «Long March». Ήταν η πρώτη αποτυχία αυτού του είδους σε 15 χρόνια. Λίγο αργότερα ανακαλύφθηκε ένα λάθος στο σύστημα ελέγχου των μικρών κινητήρων, και ο πύραυλος «Tiangon-1» βελτιώθηκε ανάλογα.
Η Κίνα έχει φιλόδοξα σχέδια: Έξι ταΐκοναύτες ταξίδεψαν από το 2003 και μετά στο Διάστημα. Όλοι τους γύρισαν πίσω στη Γη με ασφάλεια. Τώρα η Κίνα βρίσκεται αντιμέτωπη με το επόμενο ορόσημο: η κατασκευή ενός επανδρωμένου διαστημικού σταθμού σε τροχιά γύρω από τη Γη. Με την 8,5 τόνων ενότητα «Tiangon-1» θέλουν να πραγματοποιήσουν μια σειρά από δοκιμές σε τροχιά. Στις αρχές Νοεμβρίου είναι να ξεκινήσει το ταξίδι του το μη επανδρωμένο διαστημικό σκάφος «Shenzhou 8», το οποίο είναι να αρχίσει να συνδέεται με το «Ουράνιο Παλάτι».
Κατά τη διάρκεια των δύο ετών λειτουργίας του «Tiangon-1» έχουν προγραμματιστεί και άλλες μη επανδρωμένες πτήσεις, και αργότερα και επανδρωμένες αποστολές. Τα πειράματα είναι να καταλήξουν το 2020 στην κατασκευή ενός ανεξάρτητου διαστημικού σταθμού. Η ημερομηνία δεν είναι πιθανώς μια απλή σύμπτωση: την ίδια χρονιά ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός (ISS) πρέπει να αποσυρθεί από την ενεργή λειτουργία. Διαστημική Ενότητα «Tiangon-1» (Computer Graphics): το πρώτο βήμα της Κίνας προς την ανάπτυξη του δικού της διαστημικού σταθμού (Jiuquan Satellite Launch Centre) Οι Κινέζοι προχωρούν ως εκ τούτου με τα δικά τους σχέδια, επειδή είναι ανεπιθύμητοι ως εταίροι στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. Αυτό κατέστησαν σαφές οι ΗΠΑ, που φοβούνται ότι οι αντιπάλοί τους από την Άπω Ανατολή μπορούν με αυτό τον τρόπο να αποκτήσουν και άλλες ευαίσθητες, στρατιωτικά χρήσιμες τεχνολογίες.Επίσης, στις μη επανδρωμένες διαστημικές πτήσεις, οι Κινέζοι έχουν γίνει επίσης πολύ πολύ ενεργοί πρόσφατα. Δύο τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα σκάφη τέθηκαν σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη, το τελευταίο τον προηγούμενο Οκτώβριο.
Τα πιθανά σημεία προσγείωσης στη Σελήνη πρέπει να διερευνηθούν, πριν την πρώτη σεληνιακή προσγείωση, η οποία είναι να ακολουθήσει σε λίγα χρόνια. Πρόκειται για ένα αυτοματοποιημένο σεληνιακό όχημα, κάτι στην αμερικανική εκδοχή των «Spirit» και «Opportunity».Ακόμη και για μια επανδρωμένη αποστολή στη Σελήνη γίνεται λόγος. Σύμφωνα με τον Ye Peijian, διευθυντής του ρομποτικού σεληνιακού προγράμματος της Κίνας, θα μπορούσε να οδηγήσει την πατρίδα του σε μια πρώτη επανδρωμένη προσγείωση από το έτος 2025. Εάν αυτό είναι απλώς η προσωπική άποψη ενός επιστήμονα ή αντανακλά την επίσημη πολιτική του Πεκίνου, παραμένει σήμερα ανοιχτό.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου