Μετά τη σπουδαία επιτυχία φοιτητών του Ιονίου Πανεπιστημίου να φωτίσουν τα αίτια της νόσου μέσα από μαθηματικά μοντέλα, η καταπολέμησή της βρίσκεται ένα βήμα πιο κοντά.
Για την ακρίβεια, το μυστικό κρύβεται στα μιτοχόνδρια, τα αρχικά κύτταρα του εγκεφάλου και τις δυσλειτουργίες τους που κρύβονται πίσω από νόσους όπως το Πάρκινσον, το Αλτσχάιμερ και η νόσος Χάντινγκτον.Σύμφωνα με τον καθηγητή Πληροφορικής στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο, κύριο Παναγιώτη Βλάμο, η βασική αιτία πίσω από τις μιτοχονδριακές δυσλειτουργίες είναι η λεγόμενη "ηλεκτρική θρόμβωση", ενώ η επιτυχία της ομάδας των φοιτητών οφείλεται ουσιαστικά στα μαθηματικά.
Ό,τι δεν μπόρεσαν να δείξουν οι εργαστηριακές μελέτες πάνω στα "προβληματικά" μιτοχόνδρια,το κατάφερε η επιστήμη των μαθηματικών, τη στιγμή που ο επόμενος μεγάλος στόχος των φοιτητών του Ιονίου Πανεπιστημίου είναι η πλήρης αποκωδικοποίηση των συνθηκών εντός της μιτοχονδριακής μεμβράνης, ώστε να δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες για το σχεδιασμό των φαρμάκων που θα μπορέσουν να καταπολεμήσουν τη νόσο.
Η νόσος Αλτσχάιμερ εμφανίζεται κυρίως σε άτομα άνω των 65 ετών και υπολογίζεται ότι ταλαιπωρεί περισσότερα από 35 εκατομμύρια ανθρώπους στον κόσμο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου