Ο διευθυντής του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ Ζακ Ντιουφ χαρακτήρισε απαράδεκτο γεγονός την πείνα στο Κέρας της Αφρικής, δεδομένων των οικονομικών πόρων και της τεχνογνωσίας που διαθέτει η διεθνής κοινότητα, δήλωσε σήμερα ο διευθυντής του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ (FAO) Ζακ Ντιούφ.
«Είναι δική μας ευθύνη να βοηθήσουμε αποτελεσματικά τους πληθυσμούς στο Κέρας της Αφρικής, γιατί είναι απαράδεκτο στην εποχή μας, με τους οικονομικούς πόρους, τις τεχνολογίες και την τεχνογνωσία που διαθέτουμε, τουλάχιστον 12 εκατομμύρια άνθρωποι να κινδυνεύουν σήμερα να πεθάνουν από λιμό» δήλωσε ο Ντιούφ στη Ρώμη.Ο Ντιούφ μετείχε σε προπαρασκευαστική συνεδρίαση για την ξηρασία και την πείνα στο Κέρας της Αφρικής, στόχος της οποίας ήταν η ετοιμασία κυρίως της διάσκεψης της Αφρικανικής Ένωσης στην Αντίς Αμπέμπα, στις 25 Αυγούστου,
στην οποία αναμένεται να μετάσχουν δωρήτριες χώρες.«Πλήρη επενδυτικά προγράμματα και ήδη εγκεκριμένα διατίθενται αλλά η χρηματοδότησή τους είναι ελλιπής. Αν οι κυβερνήσεις και οι εταίροι τους δωρητές δεν επενδύσουν τώρα, ο φοβερός λιμός που προσπαθούμε τώρα να καταπολεμήσουμε, θα επανακάμψει και θα είναι μια ντροπή για τη διεθνή κοινότητα» πρόσθεσε ο Ντιούφ.
Την Τετάρτη τα μέλη του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας (ΟΙΣ) δεσμεύτηκαν στην Κωνσταντινούπολη να καταβάλουν 350 εκατομμύρια δολάρια στη Σομαλία.
Τη Δευτέρα ο ΟΗΕ απηύθυνε επείγουσα έκκληση για μεγαλύτερη συνεισφορά στο ταμείο του για την καταπολέμηση της πείνας στο Κέρας της Αφρικής. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, το ταμείο αυτό χρειάζεται βοήθεια 2,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων.«Είναι ακόμη καιρός να βοηθήσουμε αυτούς τους άνδρες, τις γυναίκες και τα παιδιά να βγουν μόνοι τους από την κρίση και να αντιμετωπίσουν τις αυριανές προκλήσεις, με πιο ασφαλείς πόρους, περισσότερο ποικίλους, ικανούς να αντέχουν στις μεγάλες κλιματικές αλλαγές» δήλωσε ο διευθυντής του FAO.
H Σάλι Κοσγκέι, η υπουργός Γεωργίας της Κένυας, υπογράμμισε ότι η χώρα της, που υποδέχεται μεγάλο αριθμό προσφύγων, «δεν διαμαρτύρεται, αλλά θέλει να υπενθυμίσει στον κόσμο τις ανάγκες της σε βοήθεια».«Οι οικογένειες χάνουν τα ζώα τους και η κατάσταση επιδεινώνεται από την άφιξη των προσφύγων» τόνισε θυμίζοντας ότι το 60% της εδάφους της Κένυας είναι άνυδρο ή ημιάνυδρο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου