Παρασκευή 26 Αυγούστου 2011

Μέτωπα πυρκαγιών τη νύχτα και στην Αττική. (Βίντεο)

Υπό έλεγχο έχει τεθεί η μεγάλη φωτιά που ξέσπασε τα μεσάνυχτα στην Άνω Γλυφάδα, η οποία απείλησε κατοικίες. Νύχτα αγωνίας πέρασαν οι κάτοικοι. Υπό έλεγχο και η πυρκαγιά στην Πάρνηθα, στον οικισμό Γεννηματά, στα Άνω Λιόσια. Τεράστια οικολογική καταστροφή στον Έβρο με περισσότερα από 30.000 στρέμματα καμμένα, ενώ η φωτιά συνεχίζει να κατακαίει την περιοχή.
Μάχη με τις φλόγες έδωσαν τη νύχτα οι πυροσβεστικές δυνάμεις στην Πάρνηθα, στην περιοχής της Χασιάς στη θέση Μαύρη Ώρα. Η φωτιά έκαψε δασική και θαμνώδη έκταση, ενώ στην περιοχή έπνεαν ισχυροί άνεμοι. Επί τόπου έσπευσαν10 οχήματα της πυροσβεστικής με 30 άνδρες και 11 άτομα πεζοπόρο τμήμα, που κατάφεραν να θέσουν υπό έλεγχο την πυρκαγιά.
Υπό έλεγχο τέθηκε και η πυρκαγιά που ξέσπασε τα μεσάνυχτα στην Άνω Γλυφάδα.
Λόγω των ισχυρών ανέμων το πύρινο μέτωπο έφτασε μέχρι το Πανόραμα Βούλας στην κορυφογραμμή του Υμηττού. Οι φλόγες πέρασαν από κατοικημένη περιοχή και απειλήθηκαν κατοικίες. Επί τόπου παραμένουν ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις για το ενδεχόμενο αναζωπύρωσης.
Η πυρκαγιά που ήταν μεγάλης έκτασης πυρκαγιά ξέσπασε τα μεσάνυχτα σε χαμηλή βλάστηση ανάμεσα στα σπίτια. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, ξεκίνησε σχεδόν ταυτόχρονα από δύο διαφορετικά σημεία στο ύψος των οδών Πορταριάς και Σαλαμίνος και αφού απείλησε τις γύρω κατοικίες εξαπλώθηκε σε σύντομο χρονικό διάστημα με κατεύθυνση την Άνω Βούλα. Οι ισχυροί άνεμοι φούντωσαν απότομα τη φωτιά που πήρε ανεξέλεγκτες διαστάσεις πριν ακόμη προλάβουν να φτάσουν στο σημείο οι δυνάμεις πυρόσβεσης κάτι που οδήγησε κατοίκους της περιοχής να απομακρυνθούν από τα σπίτια τους.
Από την Πυροσβεστική έγινε γνωστό ότι έχουν υποστεί ζημιές τρία κτίσματα: ένας αποθηκευτικός χώρος ξυλουργείου, ένα παράπηγμα και μία νεοανεγειρόμενη οικοδομή επί των οδών Ζαΐμη και Αρετής. Υπάρχουν ενδείξεις ότι η ιδιαίτερα επικίνδυνη πυρκαγιά οφείλεται σε οργανωμένο σχέδιο εμπρησμού. Σύμφωνα με πληροφορίες, λίγο μετά την εκδήλωση της πυρκαγιάς η Πυροσβεστική δέχτηκε τηλεφώνημα για νέο μέτωπο στην Άνω Βούλα, κάτι που τελικά αποδείχτηκε ότι ήταν ψέμα. Εκτιμάται, ότι στόχος του τηλεφωνήματος ήταν να διασπαστούν οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής.
Νωρίτερα, κατασβέστηκαν φλόγες που ξεπήδησαν στον Υμηττό στην περιοχή μεταξύ Αργυρούπολης και Ηλιούπολης, από τις πυροσβεστικές δυνάμεις και εθελοντές.
Πυρκαγιές ανά την χώρα
Εν τω μεταξύ σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης έχουν κηρυχθεί 8 οικισμοί στη Λευκίμμη Έβρου, όπου η φωτιά μαίνεται από το μεσημέρι της Τετάρτης. Έχουν καεί περισσότερα από 30 χιλιάδες στρέμματα δασικών και γεωργικών εκτάσεων. Παράλληλα, σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε και ο Δήμος Μεσολλογίου λόγω της πυρκαγιάς που βρίσκεται σε εξέλιξη στην ευρύτερη περιοχή Ευηνοχωρίου και Aγίου Θωμά.
Σε εξέλιξη επιπλέον βρίσκονται πυρκαγιές σε Ζάκυνθο, Φυτείες Αιτωλοακαρνανία, Ιωάννινα, και Αμφιλοχία, ενώ υπό μερικό έλεγχο βρίσκονται οι πυρκαγιές στην περιοχή Κορπή Βόνιτσας και στην Κρήνη Αχαΐας.
Τεράστια οικολογική καταστροφή στον Έβρο
Τεράστια οικολογική καταστροφή στον Έβρο με περισσότερα από 30.000 στρέμματα καμμένα, ενώ η φωτιά συνεχίζει να κατακαίει την περιοχή. Ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης Ευάγγελος Λαμπάκης χαρακτήρισε τραγική την κατάσταση, ενώ ενημέρωσε πως τις πυροσβεστικές δυνάμεις θα συνδράμουν το απόγευμα αεροπλάνα από τη Γαλλία και την Ισπανία.
Η φωτιά -όπως είπε ο δήμαρχος- ξεκίνησε από την εξάτμιση τρακτέρ, το οποίο κινείτο σε δασικό δρόμο και στην πορεία του πέταγε σπινθήρες.
Έξι αεροσκάφη ζητήσαμε από την Ευρώπη
Εν τω μεταξύ, έξι αεροσκάφη δασοπυρόσβεσης ζήτησε το Πυροσβεστικό Σώμα μέσω της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας, λόγω του μεγάλου αριθμού πυρκαγιών που εκδηλώνονται σε όλη τη χώρα.
Συγκεκριμένα, από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας (MIC) ζητήθηκαν τρία ζεύγη αεροσκαφών CL-415. Μέχρι στιγμής, στο αίτημα έχουν ανταποκριθεί η Ισπανία και η Γαλλία, οι οποίες διαθέτουν από δύο αεροσκάφη η κάθε χώρα. Τα δύο γαλλικά αεροσκάφη αναμένεται να αφιχθούν σήμερα το πρωί.
Πολύ υψηλός ο κίνδυνος πυρκαγιών και σήμερα
Σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής
Προστασίας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, για σήμερα Παρασκευή προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις Περιφερειακές Ενότητες:
- Κεντρικού Τομέα Αθηνών, Δυτικού Τομέα Αθηνών, Βόρειου Τομέα Αθηνών, Νότιου Τομέα Αθηνών, Ανατολικής Αττικής, Δυτικής Αττικής, Πειραιώς, Νήσων (Περιφέρεια Αττικής).
- Βοιωτίας, Εύβοιας και Φθιώτιδας (Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας).
- Κορίνθου, Αργολίδας, Αρκαδίας, Λακωνίας και Μεσσηνίας (Περιφέρεια Πελοποννήσου).
- Αιτωλοακαρνανίας, Αχαΐας και Ηλείας (Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος).
- Άνδρου, Τήνου, Μυκόνου, Σύρου, Κέας-Κύθνου, Μήλου, Νάξου, Πάρου και Θήρας (Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου).
- Πρεβέζης (Περιφέρεια Ηπείρου).
- Λήμνου, Λέσβου και Χίου (Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου).
- Έβρου (Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης).
Δείτε το βίντεο:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου